Rensa och organisera kylskåpet - projekt vecka 5

Rensa och organisera i kylskåpet – projekt vecka 5

Visst går veckorna i rasande fart? Rätt som det är så är lördag här och dags för veckans projekt igen!

Vi fortsätter med köket, och den här veckan är det dags att ta tag i kylskåpet! Det är ett ställe i hemmet där verkligen lönar sig rent ekonomiskt att hålla ordning. Har du ingen ordning där kommer du att köpa matvaror du redan har eller missa när de är på väg att bli dåliga. Få områden kan man också tappa kontrollen över så totalt som ett kylskåp och ibland undrar man hur det över huvud taget är möjligt att få plats med så mycket saker. Därför är kylskåpsrensning ett måste minst en gång per år!

Så låt oss skrida till verket:

Checklista rensa och organisera i kylskåpet:

 1. Ta gärna en före- bild för att dela med andra men framför allt för att det kan vara kul att själv se vilken skillnad det blir..

 2. Töm kylen – på ALLT. Inget fusk här.

 3. Ta bort alla hyllor och rengör. Tips: vill du minnas på vilken höjd hyllorna satt i kylskåpet kan du sätta små post-it lappar vid hyllfästena.

 4. Kolla igenom bäst-före-datum på allt som har stått i kylen. Smaka av det som har gått ut och kasta det som är dåligt.

 5. Finns det fler av samma sorts matvaror som är öppna? Flytta över innehållet till en förpackning förutsatt att de har liknande bäst-före-datum.

6 .Finns det stora förpackningar med bara lite kvar i? Om möjligt, flytta till mindre behållare.

 1. Sortera och gruppera (kategorisera) dina matvaror. Detta för att du sedan ska förvara dem tillsammans i kylen. Här ska du tänka på hur mycket du har av vad så att säga, så ser du hur du kan gruppera dem. De olika grupperna kan vara mejeri, pålägg, kött, fisk, sylt, grönsaker, såser och dressingar, osv.

 2. Tänk ut vad du ska ställa var. Det är kallare högre upp i kylen och att temperaturen i dörren blir ofta lite ojämn. Förvara därför inte kött, fisk eller charkprodukter i dörren. Och lägg grönsaker och frukt längst ner, som är känsliga för alltför låga temperaturer.

 3. Lägg tillbaka alla varor enligt den nya ordningen som du skapat.

 4.  Märk gärna hyllorna med post-it lappar för att lättare lära dig den nya ordningen. Om du bor ihop med någon – gå igenom den nya ordningen och hur du har tänkt dig (eller ännu bättre –skapa ordningen tillsammans).

 5. Testa några dagar om den nya ordningen funkar. Om den gör det – sätt gärna upp permanent märkning t.ex. dymo. Det kommer att underlätta för alla i hushållet. Så har jag gjort hemma hos mig.

 6. Ta gärna en efter-bild för att se skillnaden och/eller dela med dig med andra.

 7. Dags att belöna dig själv!

Rensa och organisera kylskåpet - projekt vecka 5

 

Veckans projekt kommer, i omarbetad version, från min senaste bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, som innehåller alla veckans projekt, därtill hörande listor, fler bilder, husmors- samt andra användbara tips. Bilden ovan är tagen av Ulf Huett. Funkar inte det här projektet för dig eller har du något annat som brådskar på din prioriteringslista, plocka något ur den i stället.

Jag är övertygad om att ni kommer att känna en stor lättnad när ni är klara med detta projekt. Berätta gärna hur det gick här på bloggen.  Och lägg gärna upp bilder! Antigen på Förvaringsdrottningens facebooksida eller ert eget Instagramkonto och pinga eller hashtagga (#förvaringsdrottningen) så kan jag peppa er och ni kan peppa varandra!

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

39 Kommentarer
 1. Emma Blixt says:

  Även här gjorde jag en redovisning på FB! =) Faktiskt mycket roligare än vad jag hade tänkt mig. Och lägligt nog hade jag veckan innan införskaffat två genomskinliga kylskåpslådor som gjorde underverk med burkförvaringen. Nästan alla småburkar fick plats. Så smidigt att bara dra ut lådan istället för att behöva flytta på alla för att hitta den man vill åt. Och det blir snabbt rätt smutsigt på hyllorna så det var välbehövligt med en riktigt rensning!

  Svara
 2. Linda R says:

  Kylen gjordes faktiskt i samband med de andra veckornas köksprojekt så den var redan klar. Vi har två mindre kylar som sitter intill varandra. Kylarna finns med i mitt veckostädningsschema och jag brukar göra så att jag inför veckohandlingen flyttar över allt till en kyl för att kunna städa ur den andra. Sen veckan efter så byter jag kyl.Med dessa mindre kylar så har jag insett en fördel och det är att vi väldigt sällan har något som blir för gammal man ser snabbt vad som finns i kylen. Längst ned finns det fyra plastbackar där grönsaker förvaras och på de högsta hyllorna har vi sylt, senap och andra burkar. sen brukar jag dela upp det så vi har en hylla med kött, korv, skinka och liknande och en hylla med ostprodukter. Försöker samla frukostsakerna på en hylla. Ska se över om inte en låda till frukosten kan få plats.

  Svara
 3. Anna says:

  Japp, gjorde faktiskt den här utmaningen vecka 5, men slarvade med att märka upp…och redan nu 3 veckor senare så är det rörigt igen. Rent men rörigt? Märkte upp och sorterade upp idag istället…få se om det håller lite längre nu?

  Svara
 4. Jenny says:

  Städade ur kylen i början av veckan. Slängde en del såsflaskor som gått ut i datum. Brukar i samband med soptömning (varannan vecka) gå över varorna och se om något behöver slängas. Kunde inte tro att kylen var så smutsig heller! Såg ren ut längst fram vid dörren. Det var faktiskt en ögonöppnare!!

  Svara
 5. Sara L says:

  Kylskåpet behövde sig verkligen en rensning och rengöring så det här projektet passade bra. Den här gången fick jag hjälp av 5-åringen som diskade hyllor. Den blev en hel del bortrensat och det gjorde att det kändes luftigare i kylskåpet (bild finns på Facebook).
  Sen fortsatte rensningen och jag tog itu med en riktig surdeg – lådan i vårt skoskåp i hallen, som varit en riktig skräplåda. Jag ordnade en plats för makens nycklar, mobil och plånbok och rensade bort en massa onödigt i lådan. Och alla hänglås fick träffa sin nyckelkompis och bo tillsammans i en liten ask. Fint och ordnat blev det (även här finns bild på Facebook)!

  Svara
  • Paulina says:

   Visst gav matchningen av nyckel och nyckellås stor tillfredsställelse! Sådant tycker jag är extra kul. Sådant som inte tar speciellt lång tid men som man har tänkt att göra länge och som sparar en massa tid framöver – I love it! Och tack för att du delar med dig och inspirerar andra på FB!

   Svara
 6. Ellinor says:

  Kylskåpet var inget större problem. Vi är 5-6 stycken till middagen i princip varje dag så innehållet töms/byts ut fort och vi brukar hålla mer eller mindre städat eftersom kylskåpet används varje dag och mat hör ihop med hygien. Förutom att kolla igenom och skura ur gjorde vi inte om något utan behöll samma ordning som tidigare. Jag hittade ändå nån vaniljsås och oliver som började närma sig utgångsdatum. Ingen klagade på att få rabarberpaj 🙂 Det bästa var ändå belöningen som jag bestämde mig för direkt – jag köpte extra mycket frukt och grönt och fyllde upp med – så fräscht och färgglatt. Inte helt fel med en extra energikick i regn och halka som vi har nu.

  Svara
 7. Lilli says:

  Det stora kylskåps projektet hade jag redan gjort direkt efter nyår men vill tipsa om enkel sak jag har i mitt kylskåp. Jag sparade små transparanta plast askar från mitt förra kylskåp som passar precis att sätta i kylskåpsdörrens fack på mitt nya . Så nu har jag lagt ex. Alla buljongtärningar i en sådan liten låda. Lätt för alla att hitta och de behåller ju sin plats .

  Svara
 8. Lena says:

  Men oj, vad konstigt! Jag såg inte min kommentar så skrev om den men det behövde jag ju inte gjort. Datorer… 🙂 Ursäkta!

  Svara
 9. Lena says:

  Kylen blev klar till slut! Jag slängde en del, hittade en del och rengjorde och snyggade till. Trevligt med en fräsch kyl! 🙂 Bilder på fb.

  Svara
 10. Lena says:

  Kylen fixad! Vi har en liten kyl på gott och ont. Fördelen är att man inte kan spara på sig hur mycket som helst… Lite att slänga hittade jag allt ändå och framförallt är den renare och fräschare. Bilder på fb.

  Svara
 11. delavmittliv says:

  Äntligen har det lugnat ner sig lite så man hade tid att ta tag i förra veckans projekt. Nu är det gjort 😀 och jag har fått en fin dryckeslåda (bredden var helt perfekt för 33 clburkar), rent och fint och kastat ett par för gamla saker, bland annat tysk leverkorv på burk som gömt sig längst in…

  Svara
 12. Isflingan says:

  Kylskåpet är nu rengjort och fräscht, Var egentligen inte så mycket att sortera och faktiskt inget att slänga då jag regelbundet rensar/organiserar i kylen. Men däremot var det skönt att få plocka ur allt och faktiskt torka rent därinne också.

  Svara
 13. Camilla says:

  Jag hittade några gamla saker. Det jag inte visste att vi hade var lera till barnen, den hade dock gjort sitt. ?Så det blir till att göra ny och lägga den synligt i kylskåpet. Nu är det kul när det är ordning och reda. Det är bra med vecko projekten så blir det gjort.

  Svara
 14. Monica says:

  Hej Paulina! Läste och såg reportaget om dig i SvD Magasinet 4 febr och undrar var du köpt de lådor som du har under sängen? Verkar så bra med fack, handtag och hjul och dessutom inte så höga, har liknande men tycker de här verkar bättre. Och då fint och fräscht du har. Trevlig vecka önskas!

  Svara
 15. Ena says:

  Kylskåpet får sig en omgång minst 1 gång per månad så idag tog vi istället tag i att bygga byrå och få ordning på kläderna. Fick fantastisk nytta av min utkorg (nya favoriter i huset) för kläder. Har för övrigt börjat fylla alla trista hörn med gröna växter, otroligt vilken skillnad sådana små saker gör för hemmet 🙂

  Svara
 16. N says:

  Kylskåp, ovh frys tog vi hand om här för typ 2 veckor sen ? Bilder på det finns på instragram hos pafyrahjul 😉 Och jag håller ju fortfarande på med förra veckans uppdrag. Några slitna slevar o stekspadar å sånt hR fått åka ut, och fina teskedarna från mormor flytta ner, så är det nog större chans att de används ☺Insåg att jag behöver en låda med fack i i ytterligare en kökslåda Och nån ny stekspade, då det inte blev nån som inte är fransig kvar.

  Nu till detjag eg skulle berätta för dig 😉 Har du sett att clas ohlsson har lådinsatser man kan bygga ihop själv efter vad man vill ha för storlek på de olia facken?

  Svara
 17. AnnBritt says:

  Öööö… Vi har två kylskåp i köket och det är en salig blandning av röra i båda.
  Läste detta för familjen och vi ska gemensamt gå igenom kylskåpen PLUS frysen. Det sista bestämde sönerna.
  Så – dags att skrida till verket med dymon i högsta höjd!

  Svara
 18. Henrietta says:

  Gjorde detta direkt – tur att kylskåpet gapade rätt tomt från början, så det blev mest en liten justering och avtorkning. Men skönt att få det gjort!

  Svara
 19. Mari Torstensson says:

  Yes, detta skulle jag gjort för flera veckor sedan när vi kom hem från semestern och kylen var ganska tom. Vi beställer hem City Gross matkasse i genomsnitt 2 veckor av 3. Ibland så lagar man inte maten utan fryser in tex köttet, sedan glömmer jag grönsakerna som hör till den rätten och då ligger de och blir gamla. Ibland är det med en burk av något som vi definitivt inte äter. Jag sätter alltid in det i kylen eller skafferiet ändå fast jag vet att vi ALDRIG kommer att äta det. Jag är en person som inte vill ha hela kylen och frysen full av mat för jag vet att det alltid blir en massa som jag måste slänga. I morse när gubben åkte iväg på en hockeyresa satte jag igång direkt och gjorde i ordning kylskåpet. En plastkasse med matvaror kastade jag. Nu är det fint och i ordning igen. Jag skulle nu kunna laga en god tomatsoppa med mycket lök i serverad med öl för det är det som det finns mest av i vår kyl just nu, hihi.
  Belöningen då, jo jag tror att jag ska ladda ner en bok och sitta och läsa i em. När vi var på semester så hade jag köpt en pocket bok som passar i ihop med rensningsämnet; Lucy Dillon, Hundra omistliga ting. Den handlar om vad som kan hända när man rensar och bestämmer sog för att bara spara 100 saker. Denna bok rekomenderas verkligen. En riktig ”Feel good” bok. Önskar er en fin helg.

  Svara
 20. gustafssonspia says:

  Oj vad längesedan jag kikade in här. Det beror nog på att jag har kaos i hela huset och får dåligt samvete när jag läser hur enkelt det egentligen är att hålla ordning. Jag vet knappt vart jag ska börja men kylskåpet är ju kanske ett bra ställe. Kraam Pia

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!