Elfa hallen före- och efter

Elfa tävlingen – så blev vinnarens trånga hall snygg, funktionell och yteffektiv!

I höstas hade jag en tävling i samarbete med Elfa, där ni kunde vinna hallförvaring och konsultation från mig. Kadrie, ensamstående småbarnsmamman till Mauritz 3,5 år och Henry 9 månader blev den lyckliga vinnaren.  För någon vecka sedan besökte jag henne och vi fixade optimal förvaring för hennes hall.  Här får ni läsa om förvandlingen och förändringen samt se före- och efter bilder.

Utmaningen i Kadries hall var att den var avlång och smal och saknade bra förvaring. Det var endast 36 cm djup mellan ena väggen och ytterdörren. Grunda lösningar brukar vara en stor utmaning i många trånga hallar, då det saknas inredning som har de måtten.  Men Elfa har tagit fram lösningar speciellt för just trånga utrymmen  och med just dessa mått, så de passade som hand i handske här.

Före- och efter

Så här såg Kadries hall före- och efter make-overn:

Elfa hallen före- och efter

Nu finns det bättre förvaring och många fler funktioner i hallen: utdragbara skoställ, fler hyllor och meshbackar, som dessutom är anpassade efter barnens och Kadries längd, flyttbara krokar, plats för Mauritz cykel, en bättre plats för routern, en bestämd plats för posten, skohorn och paraplyer.  Nu nyttjas väggen mycket bättre än innan. ”Det är mer saker i hallen nu fastän det ser tommare ut än vad det gjorde innan”, tyckte Kadrie.

Skoställ

Längst ner placerade vi skoställ. Ett av dessa bestämde vi faktiskt att använda till hjälmar så att barnen skulle lätt kunna komma åt dem, medan Kadries hjälm fick plats lite högre upp på en krok på sidan av hyllorna (bilden ovan).

förvaring av cykelhjälm

En stor fördel med hängande skoställ tyckte Kadrie var att hon nu slapp lyfta på varje sko när dammsuger. Och så  är de utdragbara.

Egna backar

Innan make-overn låg alla mössor och vantar i en korg på golvet. Nu har alla fått minst var sin meshback. ”Att alla får sitt känns jätteskönt”, tyckte Kadrie. Vi har även fått in säsongsförvaringen i hallen, vilket Kadrie inte har haft tidigare. Saker som inte var i säsong gjorde vi plats för i klädkammaren i anslutning till hallen. Där är det lätt att gömma undan saker som inte används dagligen.

Routern stod tidigare på golvet och sladden till den låg lös. Nu hittade vi en plats åt den på en av hyllorna och fäste sladden utmed golvlisten. Även posten fick sin bestämda plats på samma hylla som routern.

Märkning och etiketter

Elfa har speciella etiketthållare till sina förvaringslösningar och vi lekte lite med lite olika sätt att märka upp. Eftersom barnen är 3,5 år samt 9 månader, så kan inte de läsa än. Därför fick de stickers på sina etiketter. Resterande etiketter märkte Kadrie med Dymo. Det tyckte jag var fiffigt!

märkning backar i hallen

”Märkningen – den blev snygg. Man kommer faktiskt inte alltid ihåg vad man har lagt i en låda. Märkning hjälper.” tyckte Kadrie.

Småförvaring och utkorg

Man ska alltid göra plats åt småförvaring i hallen. Det hade saknats i Kadries hall hittills. Nu finns det plats för sådant som hon vill lägga ifrån sig när hon kommer hem såsom plånbok, mobil, glasögon, nycklar mobil och läppbalm.

Småförvaring i hallen

Redan innan make-overn hade Kadrie en utkorg för saker som skulle lämna hemmet, vilket hon var väldigt nöjd över. ”Att använda en utkorg – jag kan inte säga hur mycket bättre livet har blivit efter det”, för att citera henne. Den ställde vi på en ungefär samma plats som innan, så att den goda vanan kunde fortsätta.

Ryggsäck och cykel

Vi utsåg även plats för Kadries ryggsäck, som hon tar med sig till jobbet varje dag. Den kan hon enkelt kan hänga upp i stället för att lägga på golvet. Även Mauritz cykel planerades in så att den skulle kunna få sin bestämda plats.

Förvaring av ryggsäck och cykel i hallen

Nu blev det enkelt, lättillgängligt och anpassat efter familjemedlemmarnas höjd och behov. Det finns dessutom lite extra plats att nyttja och det är verkligen helt perfekt. Så ska det helst vara för man vill få plats med några nya saker utan att behöva rensa på en gång.

Idag frågade jag Kadrie hur det har fungerat efter mitt besök och så här skrev hon. ”Mauritz är jätteduktig på att hänga, lägga och ställa tillbaka sina kläder och skor. Och skyltarna med bilar gjorde succé! Och när mormor kom på besök frågade Mauritz var hon har lagt sin mössa så att hon inte skulle ta hans eller lillebrorsans korgar.”

För att maximera helhetskänslan i hallen tapetserade vi också ena väggen med en grå tapet. Vi la även in en smutstålig matta som fångar upp all grus och som gör att alla inte behöver trängas på en dörrmatta innanför dörren när alla ska in i lägenheten. Dessa detaljer gjorde hallen mer hemtrevlig och med mattan blev hallen dessutom så mycket mer funktionell för en småbarnsfamilj.

Då var detta klart! Hoppas att ni blev inspirerade över vad man kan göra även om hallen är trång och hur man kan göra den yteffektiv.

/Paulina

11 Kommentarer
  1. Jullan says:

    Var kommer den smutståliga mattan ifrån?

    Svara
    • Paulina says:

      Det vet jag faktiskt inte.

      Svara
    • Martina says:

      Jag har köpt en liknande på Mattvaruhuset i Bromma. Där var den ganska dyr, finns i olika färger och bredder. Senare har har jag sett att det finns liknande på tex Rusta, Jula och Hornbach. Osäker på om de har just nu, men värt att kolla upp ???? Har haft min i många år och den ser fortfarande ny ut. Så himla skönt att gruset stannar där istället för att följa med in.

      Svara
      • Paulina says:

        Tack för tipset! Vi har en liknande hemma och har köpt det på Linoleumkompaniet, så jag tror att man måste leta i de lokala affärerna helt enkelt.

  2. Li says:

    Jättesnyggt. Blev inspirerad. Så nu håller vi på att planera vår Elfa hall. Men jag kan inte hitta några vanliga krokar att hänga jackorna på. Bara krokar på sidan som där du hade hängt en väska. Vill inte ha galgar. Har du något tips där? Vill ha krokar framifrån under hatthyllan. Med vänlig hälsning, Li

    Svara
  3. Kristinas oas says:

    Både snyggt och praktiskt, bra gjort! Har själv en smal hall och det är en utmaning att få det att fungera.

    Svara
    • Paulina says:

      Ja med och det är som du säger en utmaning:)

      Svara
  4. Martina says:

    Tjusigt! Har haft samma matta i åratal, fortfarande fin och sååå praktisk!

    Svara
    • Paulina says:

      Kul att du tycker det, Szilvia!

      Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!