förvara och organisera Lego

Förvara och organisera Lego – veckans 5 smarta tips

Det finns så många sätt att förvara lego på. Och många åsikter om det. Idag fick jag en massa tips för detta när jag la ut den här hiss-eller diss bilden på Instagram:

förvara och organisera Lego

Den här lösningen hittade jag i en butik och gillade att det var en långsmal lösning som tog vara på höjden, och därför behövde man inte stapla något på varandra. Sedan gillar jag att den är genomskinlig. Men klart minus för materialet, som är glas – inte så barnvänligt. Sedan kom det en massa bra tips från andra instagrammare på andra bra lösningar för hur man kan förvara och organisera Lego och jag tänkte att jag måste tipsa vidare! Så jag har valt ut några av dem.

För det första så ska man kanske fråga sig om man ska färgsortera Lego eller inte. Det är både en fråga om smak och tycke, personlighet, rutiner samt hur mycket Lego man har. Därför delar jag upp tipsen i två grupper:

För dig som vill organisera Lego efter färg:

Tillhör du dem som gillar att organisera Lego efter färg? Då tycker jag att du ska välja en lösning där Legot är lättåtkomligt och synligt.

1.Halvtransparanta lådor, som är stapelbara men även utdragbara.

Är lådorna inte bara stapelbara utan även utdragbara, så behöver man inte lyfta bort en låda för att komma åt en annan. Viktor har en sådan lösning hemma, och den ser ut så här (mer bilder i det inlägget):

Lego organiserat efter färg

Många har mer Lego än så, och då behövs det större behållare. Men jag tycker att funktionen ska vara detsamma – alltså att man ska kunna komma åt varje låda utan att lyfta på någon annan. Som Jen har gjort här genom att använda sig av IKEA:s Trofast barnumsinredning – och snyggt märkt är det också!:

förvara och organisera Lego efter färg - IKEA trofast

2. Legoskrivbord

gillarbilder skriver : ”Vi har ett Legoskrivbord med en gubblåda, en låda med legodjuren, en låda med små verktygsskrin där små tex kaffekoppar,frukter,ficklampor,pistoler m.m ligger förvisso huller om buller men hittas lättare! En låda med plattor att bygga hus på,en låda med blandade legobitar osv osv På hyllor över skrivbordet samsas Legokomplex och bilar/båtar så inte lillebror leker med dem utan tillsyn.”

3. Legoförvaring under sängen

Ett annat bra tips är att lägga behållare i en låda under barnens säng. Där kan man förvara både sorterade och osorterade Legobitar, precis som camillavontourtchaninoff beskriver: ”När mina barn var små hade de lego i lådorna under sina sängar. I sänglådorna plastlådor utan lock som de sorterade i efter eget tycke. Perfekt att kunna sitta på golvet och ta fram vad man behövde och bara skjuta in lådan när man var klar. Fick även plats med alla skapelser som skulle sparas till nästa gång i lådan. ?” Under Viktors säng har han en pyssellåda som fungerar på samma sätt.

Även  acskarstedt är inne på samma lösning och kommenterade så här: ”Jag har en stor, platt låda på hjul som man kan rulla in under sängen. Det blir lättare att hitta bitarna när lagret inte är så tjockt. Har däremot funderat på att klistra fast en bit vit filt i botten för att dämpa rasslet. Lådan är vit vilket också underlättar att hitta speciella bitar.”

För dig som vill förvara Lego på ett smart sätt utan att färgsortera:

Här kommer ett antal fiffiga tips från Instagraminlägget:

4. Lego i en låda med tyg

tovekihl tipsade om att lägga allt lego i en låda, fast inuti ett stort tyg. Då blir det både lätt att ta fram och lätt att städa ihop (bara att ta tag i de fyra hörnen och lyfta!) och lätt att leta bitar.

5. Tyg eller lakan som samlar upp Lego

evelinanicolaisen skriver så här: ”När jag var liten så hade vi det i en ”säck” som man drog åt. Lättade man snöret så gick det att släpps ut det till en stor filt. Där satt jag i timmar och lekte ? när det sedan var dags att plocka ihop så sköt man ihop legot i en hög och drog åt snöret så samlades allt lego i säcken igen som mamma hängde på en krok. Svårt att förklara? men himla praktiskt!”

fru_mala_mala tipsar om art förvara smålego i ett dra-på-lakan för barnsäng som är lätt att lyfta fram och lägga ut på bordet/golvet och barnen får bra överblick att rota runt i lakanet och resårkanterna hållet legot kvar i lakanet. Himla smart tycker jag! För de yngre barnen har de skruvat fast två stora duolobyggplattor på två Lack-bord från IKEA som de gillar att stå och bygga vid. ”Vet att många förvarar/bygger lego på begagnade skötbord som man kapat benen på och spikat dit en fjärde list där uppe längst motsatta kortsidan för att hålla legot på plats. ??”. Även det ett fiffigt tips!

Och när jag skriver du så menar jag så klart ditt eller dina barn. Förvaringslösningen ska inte hindra dem från att leka. Vissa av tipsen på Instagram bekräftar just detta – att genom att ändra sättet man har organiserat och förvarat Lego på så har barnet börjat leka med Lego mer, och det är ju det som är själva poängen. Så du kanske får testa olika lösningar och se hur det påverkar barnets lek.

Har ni fler tips på att förvara och organisera Lego på? Dela gärna med er!

/Paulina

7 Kommentarer
 1. Maria says:

  Jag tycker det svåraste med Lego är alla färdiga skapelser som ska förvaras någonstans och absolut inte får skrotas, för de samlar ju så vansinnigt mycket damm på en öppen hylla och är supersvåra att damma/dammsuga. Hur gör ni andra? Ja har tänkt att ett vitrinskåp skulle vara praktiskt, men är lite tveksam till att ha ett glasskåp i barnrummet… Kunde inte ikea eller nån tillverka ett skåp med dörrar av genomskinlig plast/plexi? Eller finns det rentav redan?

  Svara
 2. Al says:

  Denna mujiförvaring, vet du om den finns att köpa nu? Köpte du den som en enda enhet, eller köper man den låda för låda? Jättesmart för småprylar!

  Svara
 3. Händelsevis says:

  Skrev just ett inlägg om vår legolåda (men tidsinställde så det kommer nästa vecka först) men vi har inte sorterat vårt. Hjärtegrynet bygger mest och har roligast med det när det är blandat tycker jag.
  Har det i en gammal jäslåda med filt på insidan.

  Svara
 4. Kristinas oas says:

  Här kommer våra förvaringstips för lego. Vi har en dokumentbyrå från Ikea där vi sorterar både smått och lite större. Den har runt 20 A4-stora lådor, hälften av dem är tre cm djupa och hälften runt tio cm. De grunda lådorna hyser gubbar och olika typer av småbitar, de djupare plattor och andra större delar. Som komplement har vi en stor fiskelåda med många olika fack.
  Bitar som hör till en viss sats ligger i zippåsar tillsammans med beskrivningen. Dessa påsar förvaras i plastbackar.
  När det ska byggas hälls bitarna ut på en skobricka i plast. Den är svart och har cirka tre cm hög kant runtom. Inga bitar hoppar ur när det letas runt bland bitarna. 🙂
  De färdiga modellerna ställs i ett högt smalt vitrinskåp, även det från Ikea. Där kan barnet se vad det byggt och legot står ’ur vägen’ och samlar mindre damm än det gör om det står framme.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!