Projekt vecka 4 bestick Organisera och förvara smart - ett projekt i veckan

Köket – glas, bestick och porslin: projekt vecka 4

Tack för alla bilder och kommentarer på förra veckans projekt! Och väldigt intressant att höra vilka de mest använda köksmaskinerna är i era hem!

Vi fortsätter med köket även denna vecka, fast nu med det vi äter och dricker på eller med. Här kanske ni inte främst behöver tänka ut någon ny struktur, utan mer rengöra och rensa. Men det blir alltid stor skillnad och känns skönt när det är rent och fräscht. Gå också igenom alla uppläggningsfat och serveringsskålar, samt verktyg i form av osthyvlar, stekspadar, knivar, slevar, vispar osv.

Jag föreslår följande tillvägagångssätt:

Checklista glas, bestick och porslin

 1. Ta gärna en före-bild.

 2. Ta ut allt från dina lådor med bestick och köksredskap. Rengör lådorna.

 3. Gå igenom besticken och redskapen. Har du för mycket av något? Hur många smörknivar eller osthyvlar behöver du exempelvis? Om du har för många, gör dig av med de mest slitna. Finns det något du behöver komplettera med? Skriv upp det på din inköpslista.

 4. Du kanske har några av dina köksknivar i lådor och andra i knivställ framme på köksbänken eller hängande på väggen. Samla ihop alla och gå igenom dem. Finns det några som du inte använder? Gör dig av med dem.

 5. Ta ut alla dina tallrikar och rengör skåpen eller lådor där de stod.

 6. Gå igenom tallrikarna. Finns det några som är spruckna? Några du inte använder eller inte gillar? Gallra bort dem.

 7. Ta ner glas och muggar från hyllor. Rengör hyllorna.

 8. Gå igenom alla glas och muggar. Finns det några som har sprickor eller är kantstötta? Har du saker som du inte längre gillar? Eller finns det kvarlevor från olika samlingar som inte längre är kompletta? Rensa bland dem. Fundera även hur många glas och muggar du egentligen behöver. Om du har för många – sortera bort några.

 9. Nu har du din chans att organisera om i dina lådor och på dina hyllor. Finns det något som kan flyttas till en mer logiskt plats beroende på hur ofta du använder det? Någon kategori som behöver mer eller mindre plats efter att du har rensat?

 10. Lägg tillbaka allting. Visst känns det fräschare och ser enhetligare ut?

 11. Ta gärna en efter-bild och dela med dig.

 12. Gå eventuellt tillbaka och räkna hur många saker du har gallrat bort. Skriv upp dem på din ut-lista.

 13. Dela upp sakerna som du har gallrat bort i skänk, släng och sälj och gör dig av med dem.

 14. Då var det dags för en belöning!

Har du gjort några fynd? Något som du glömt att du hade och blev glad att återse? Hur nöjd blev du efteråt? Värt att fundera över. Det kommer att ge dig motivation att rensa och organisera framöver!

Köket - bestick

 

Veckans projekt kommer, i omarbetad version, från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, som innehåller alla veckans projekt, därtill hörande listor samt andra användbara tips. Bilden är tagen av Ulf Huett. Funkar inte det här projektet för dig eller har du något annat som brådskar på din prioriteringslista, plocka något ur den i stället.

Det ska bli spännande att läsa om vad ni har rensat och om ni har kommit på bättre lösningar! Dela gärna med er här på bloggen. Eftersom det inte går att lägga upp bilder här, gör det i så fall gärna på Förvaringsdrottningens facebooksida eller ert eget Instagramkonto och pinga (@ forvaringsdrottningen) mig eller hashtagga (#förvaringsdrottningen) så kan jag peppa er och ni kan peppa varandra!

Du har 7 dagar på dig att göra färdigt detta projekt. Du kan välja att göra allt på en gång någon dag under veckan eller så kan du dela upp det i mindre delar och göra lite i taget varje dag. Gör det som funkar bäst för dig.

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

PS. Ifall ni vill se hur jag har rensat och organiserat i min besticklåda i förra årets veckans uppdrag.

35 Kommentarer
 1. Emma Blixt says:

  Återigen, vårt kök är ganska nytt så denna vecka tog jag tag i min priolista. Det blev att märka hyllor i tvättstugan med dymo samt rensa i badrummet. Många gamla produkter åkte i soporna. Och saxarna åkte upp ett par hyllor för nu har sonen klippt sig tre gånger på bara ett par veckor. ??

  Svara
 2. Isflingan says:

  Efter att nyligen ha blivit sambo så fanns det minst sagt en hel del köksprylar att rensa ut. Själva rensningen gick rätt snabbt. Det som dragit ut på tiden är att göra sig av med det man rensat ut. Dvs ta sig tid att bli av med släng-, sälj- och skänk-högen. Tycker tyvärr att det ofta är just detta hinder (bli av med det utrensade) som gör att projekten känns jobbiga och tidskrävande. Men nu är den sista lådan med utrensade prylar borta ur lägenheten och vi njuter av att bocka av detta från listan.

  Svara
  • Paulina says:

   Jag vet. Håller helt med dig om att det är just att göra sig av med saker som är det mest jobbiga. Utan tvekan alltså.

   Svara
 3. Linda R says:

  Eftersom alla skåp och lådor organiserades om så fick även glas och tallrikar nya platser. I besticklådan kunde vi rensa ut massa plastmått och slitna plastskedar. Rensade även ut bestick och redskap som vi inte använder. Hittade några spruckna glas som kastades. En hel hög med spruckna och slitna tallrikar rensade jag ut. Att fått sån här ordning i köket som vi har nu känns befriande.

  Svara
 4. Anna says:

  Yes! Va mycket energi man får när det blir bra?? Jag håller på att ta igen lite uppdrag,och idag tog jag tag i köket och gjorde om en massa? Flyttade om det mesta! Tallrikar fick flytta ner till en låda istället för överskåp, så att barnen lättare kan nå och hjälpa till o duka mm. Insåg också att vi hade pasta/gryn mm utspritt i 4 olika skåp, nu fick det bli en stor låda för allt, bättre överblick. Sen hade jag termosar och extra tallrikar o kokböcker i en av bästa (lättillgängliga) lådan, så de åkte upp i överskåp istället. Är såå nöjd!!!?

  Svara
  • Paulina says:

   Så kul att läsa att du verkligen utgick från helheten och utifrån den åtgärdade en hel del saker! Förstår att du är nöjd – jag blev nöjd när jag läste detta!

   Svara
 5. Ellinor says:

  Sen kommentar… Det var skönt att få undan glöggmuggarna som hade fastnat på bästa hyllplats. Nu är de undanstuvade tills i höst. Dottern kom på att vi kunde ta bort hennes två ”barnglas” och hon kom också på att vi hade ”tandborstmuggar” i köksskåpen. De flyttades till badrummet. I besticklådan behövde jag komplettera med två platta lådor att dela upp med, landade tillsist i två ”lock” i plast, några besticklådor fungerade inte för oss i kökslådan med redskap nämligen. I övrigt var det inte mycket att rensa egentligen, men skönt att skura ur allting. En sak har jag dock kvar att göra. Jag har länge funderat på hur jag ska förvara mina små silverskedar och har testat olika varianter. Nu ska jag sy en påse i det allraste finaste tyget jag har och lägga ner på kanten i en av kökslådorna. Ska försöka sy inom nån vecka och lägga ut på instagram.

  Svara
 6. Lilli says:

  I en av kökslådorna har jag mina handskrivna recept och sånt jag klippt ut från tidningar.Allt i en salig blandning…tills jag blev inspirerad att sortera. Jag tömde hela lådan och gick igenom allt. Slängde recept som jag vet går att hitta i receptböcker och på nätet. Resten sparade jag , blev ganska mycket kvar. Köpte 2 pappersmappar sådana där med resårbandsstängning och skrev Bakrecept på framsidan på den ena och Mat på den andra. Tack för all inspiration Paulina .

  Svara
 7. Lilli says:

  Har letat efter nya mattallrikar att ha till vardags jättelänge. Va ute efter ett märke som inte blir kantstötta på engång och inte kosta massor,, ville även ha ett porslin som finns kvar så att det går att komplettera. Nu har ja hittat dom..så idag åker alla mina ikea tallrikar till återvinningen.Vita tallrikar med svarta märken från besticken är inget att spara på.Skönt att inte spara på nån enstaka tallrik.

  Svara
 8. Jenny says:

  Under vecka 4 röjde jag och omorganiserade de mesta av lådorna och skåpen. En hel del åkte ut till barnens lekstuga medan annat skänktes bort. Det var en rensning och städning jag tänkt göra länge som inte blivit av. Jag hann med allt under veckan utom en sista låda med grillbestick, gummiband och annat bröte. I dag tog jag det sista, bättre sent än aldrig!
  Jag tycker att belöningen för alla veckor visar sig så fort jag är nära det organiserade området. Känner mej väldigt nöjd för allt som är gjort!

  Svara
  • Paulina says:

   Kul att du äntligen fick till det, Jenny! Det är det som räknas:) Och visst är själva ordning och reda den bästa belöningen!

   Svara
 9. Sara L says:

  Här slog jag och maken våra kloka huvuden ihop och gick igenom alla kökslådor. Vi rensade bort en hel hög med onödiga grejer (bild finns sedan tidigare på Facebook) och omorganiserade i lådorna. Så här några veckor senare kan jag konstatera att det blev en liten justering i en låda, men i övrigt så har vår nya ordning hållit sig bra. Dessutom tog vi lite nya tag med vårt tidigare projekt att rensa ut så mycket plastredskap som möjligt och byta dem mot trä och metall. Några dagar senare tog jag dessutom itu med ett av våra köksskåp där vi har glas och muggar. Plockade ut allt, torkade ur skåpen, bytte höjd på några hyllor, rensade bort lite och ställde dit lite nytt. Mycket nöjd med den nya ordningen där också! Ytterligare några skåp skulle behöva sig en genomgång, men jag avvaktar lite med det i väntan på att yngsta barnet blir större så vi kan rensa bort lite småbarnsgrejer.

  Svara
  • Paulina says:

   Det är riktigt inspirerande att läsa dina kommenterer, Sara. Kul att du gjorde detta med din man och att ni verkar har tänkt ut en hållbar ordning. Och kul att ordningsprojekt kan smitta av sig till andra:)

   Svara
 10. Lena says:

  Det var inte jättelängesedan vi rensade i bestickslådan men jag gjorde om det ändå. Det samlas snabbt lite skräp som behöver komma bort. Jag hittade också några konstiga tallrikar(?) som får åka vidare till second hand. Bild på fb.

  Svara
 11. Henrietta says:

  Denna vecka behövde vi inte göra projektet (rensat nyligen), så vi tog ett från vår lista istället – vi rensade ut HELA källaren (tre stora rum). Så ofantligt skönt att få det gjort! Nu är det helt tomt och väntar på en uppfräschning med ny puts på väggarna, klinker och installation av en toalett!

  Svara
 12. Ena says:

  [* Tillägget Shield har markerat denna kommentar som ”0”. Anledning: Human SPAM filter found ”billig” in ”comment_content” *]
  Hade rensat och köpt nytt en hel del inför julen men äntligen åker de slitna vardagsglasen ut till förmån för nya. Är förresten så nöjd med att vi köpt en ny (billig) ”finservis” som vi nu vågar använda trots att det inte är Kungen som står på gästlistan ?

  Svara
 13. Linnea says:

  Det här passade mig utmärkt, jag hade ju Kaoslådan på min att göra-lista. Den fick sig en rejäl omgång. Fattar fortfarande inte hur man kan tycka sig behöva åtta smörknivar i trä…

  Svara
 14. Emma says:

  Vi renoverade köket nyligen och allt gammalt slängdes och nytt köptes vilket medför att det fortfarande är ordning och reda och torka ur just lådorna gör jag rätt ofta så dem känns fräscha. Så en liten urtorkning och sen gick istället på min prioriteringslista och fick fixat ett litet fat till eltandborstarna som jag tycker smutsar ner så i badrumsskåpet.
  Under denna vecka ska jag även hinna med att organisera om i vår klädkammare eftersom minsta dottern växt ur lite kläder och sparade kläder kunde tas fram ur klädkammaren vilket gjorde att det blev större plats där inne. Så organisera om i klädkammaren, flytta in alla mina träningskläder som skapar kaos i garderoben står på listan resten av veckan.

  Svara
  • Paulina says:

   Kul att höra att du går på din prioriteringslista i stället! Och det låter som ett superbra och viktigt projekt du tar dig an i stället, som du blir påmind om varje dag när du öppnar din dotters garderob! Även att få ordning på träningskläderna kan påverka själva träningen positivt, så verkligen kul att läsa. Berätta gärna hur det gick!

   Svara
   • Emma says:

    Att flytta in träningskläder i klädkammaren ledde även till att mina två lådor med byxor blev sorterade, att lådan med skotillbehör som skosnören blev städad, att det frigjordes utrymme i några plastbackar som fick nytt innehåll och helt plötsligt fick vi lite mer golvyta, hurra!

    Hittade även alla handväskor eftersom de legat lite under alla saker och öppnade en av dem som var full med grejer som gammalt godis, lappar, läppglans etc så nästa vecka får jag nog titta igenom alla dem. Mest troligen kommer gamla minnen upp eller saker jag glömt jag hade haha. Trevlig helg!

 15. delavmittliv says:

  Blev till stor del enbart rengöring av lådorna och tillbakaflytt. Gillar mitt system, har en låda med bestick, en med matlagningsprylar och en med bakprylar (visp, slickepott etc.) och en med övrigt. Finbestick och annat som inte används så ofta. Det funkar bra. Däremot har jag införskaffat nya tesilar, brukar behöva det en gång per år ungefär och passade perfekt ihop med detta projektet. Miniprojekt 2 den här veckan blir att sortera upp bilderna från senaste semestern. Bra att det är små projekt så att man hinner både ”1 projekt i veckan” och från den egna prioriteringslistan 🙂 Möjligen tack vare att man har en liten lägenhet…

  Svara
  • Paulina says:

   Ja, man kan ju välja själv utifrån det man känner brådskar mest. Det tyckte jag var viktigt. Kul att du även tog tag i fotona från semestern! Bäst att göra det på en gång annars blir det lätt en surdeg..

   Svara
 16. Maria says:

  Här fick besticklådan (80 cm bred och proppfull) sig en omgång i dag! Så skönt att både rensa och skura den.
  Kärlskåpet fixade jag strax efter nyår så det var klart redan.

  Svara
  • Paulina says:

   Det låter bra att hoppa på något annat! Och i och med detta så kommer du att vara före på nästkommande uppdrag:)

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!