köksmaskiner

Om köksmaskiner i P4 Extra med Lotta Bromé

Pågående veckans projekt handlar ju om organisera i köket och igår fick jag gästa Sveriges Radio och prata om just det i P4 Extra med Lotta Bromé. Om hur man ska göra för att hitta snabbast, skapa ordning och minska matsvinn. Och om alla köksmaskiner.

Jag tycker ju att man ska ifrågasätta dem skarpt. Ju mer avgränsad uppgift en köksmaskin uppfyller desto mer skeptisk blir jag till den. Och jag tror att det mesta kan faktiskt lösas utan köksmaskiner. Därför var jag faktiskt från början skeptisk till till och med  diskmaskin och mikrovågsugn och blev inte alls glad när de plötsligt fanns lägenheten som vi köpte. Men det uppskattar jag så klart idag och speciellt efter att vi fick Viktor.

Vi har en stenhård uppdelning av vad som får vara framme på köksbänken och inte utifrån hur ofta vi använder det.

 • Kolsyremaskin och vattenkokare använder vi dagligen, så de står framme på köksbänken.
 • Våra övriga köksmaskiner är en våffeljärn, en mixer, en brödrost och en elvisp. De står i ett av våra köksskåp och dem använder vi med jämna mellanrum. Mixer och elvisp använder vi minst gång i månaden och våffeljärn och brödrost ca varannan månad. Det tycker jag är tillräckligt ofta för att de ska få vara kvar i köket. Fast inte tillräckligt ofta för att de ska stå på köksbänken.
köksmaskiner

Elvispen – en köksmaskin som jag också funderade på länge och faktiskt införskaffade först för något år sedan, men det var ett bra köp!

Andra maskiner har fått gå. I intervjun berättade jag om mitt misslyckade köp av juice centrifug som ett exempel på detta. Jag funderade faktiskt länge på om jag skulle köpa den. Jag ville dricka mer färdigpressad juice och tänkte att det även skulle minska fruktsvinnet, så till slut köpte jag en. Försäljaren visade ju hur snabbt det gick att montera ihop den och ta isär den. Det han inte nämnde var hur jobbigt den var att diska och hur mycket plats alla delarna tog. Och allt föll på just det. Så vi använde den kanske två gånger på ett år och jag insåg att vi måste göra oss av med den.

I intervjun pratade vi som sagt om det, vikten av rutiner som underlättar att få just de där vardagssysslorna gjorda, vikten av göra sig av med saker vi inte använder och annat som handlar om ordning i köket. Tryck på bilden nedan ifall ni vill lyssna så kommer ni till Sveriges Radios sida. Tryck därefter på Play knappen så ska ni komma direkt till inslaget med mig. Och om det mot förmodan inte händer (det har varit strul med det förr), så börjar inslaget 49:13, så då kan man dra kulan, som visar sig på det blåa strecket just till den tidpunkten).

Förvaringsdrottningen Sveriges Radio P4 Extra

Något slags försök till en selfie utanför Radiohuset. Tryck på bilden så kommer du till intervjun.

Och då passar jag på att fråga er: hur många och vilka köksmaskiner har ni? Använder ni alla minst 3-4 gånger per år? Och de som står framme på köksbänken – använder ni dem dagligen?

/Paulina

26 Kommentarer
 1. Anci says:

  Framme finns kaffebryggare och vattenkokare vilka används dagligen! Det finns oxå en popcornmaskin som sonen fick när han sålde typ jultidningar för WWF. Tur den är snygg och cool för praktisk är den då inte. Min hushållsassistent står undanstoppad men kan oxå stå framme för inredningens skull. Har nämligen allt i obh’s chili. T om pop-maskinen matchar (slump)!
  Undanstoppat i ett skåp men lättillgängligt finns Stavmixer/visp, elvisp (vilken kunde ha lämnat huset sen stavmixern klev in över tröskeln) våffeljärn, klämda-mackorjärn(används flitigt av barnen), äggkokare (bra till påsk och jul), matberedare (suveränt bra att ha faktiskt)
  Jo, micron är ju framme oxå. Den har jag funderat på att ta bort många gånger men återkommer alltid att den är rätt bra ändå!

  Tack snälla för alla bra tips du lämnar! Och allt pepp du ger!

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Anci,
   Tack för din kommentar! Det låter som att du vet vad du ska rensa bort i första hand:) Och väldigt roligt att höra att ni uppskattar mina tips och pepp. Verkligen. Man behöver höra det ibland.) Ha en härlig helg!

   Svara
 2. delavmittliv says:

  Hmmm… Bra att fundera igenom. Vattenkokaren har en självklar plats på bänken. Är en stor tedrickare så den används minst fyra gånger om dagen när jag är hemma. Mikron används också i princip dagligen. Kaffebryggare (modell mini) och kapselmaskin används sällan och står rätt långt in i ett skåp. Lättillgängliga, men ändå bra undanstoppade. Elvisp används flera gånger i månaden liksom popcornmaskinen, de har platser längst fram. Kom att tänka på en sak. Jag har alltid förvarat visparna till elvispen i besticklådan med baksaker tillsammans med traditionella vispar och själva elvispen i ett närliggande skåp. Har med höjden på lådan att göra. Är det fler som har de på skilda ställen?

  Svara
  • Paulina says:

   Jag har dem på skilda ställen och också i besticklådan:) Och tack för din beskrivning av din lösning där hemma – det var intressant att läsa!

   Svara
 3. Therése S says:

  De maskiner som står på vår köksbänk är brödrost (används varje helg), vattenkokare (några ggr/vecka), kaffebryggare (varje helg) och kolsyremaskin (mer och mer sällan faktiskt). Elvisp, handmixer, blender och skärmaskin bor i lådor i köket. Våffeljärn finns i en ”skrubb” under trappen.

  Svara
 4. Sara M says:

  [* Tillägget Shield har markerat denna kommentar som ”0”. Anledning: Human SPAM filter found ”billig” in ”comment_content” *]
  Min första mandolin köptes billigt på en mässa utomlands. Såg flashig ut men var svår att använda och en mardröm att diska – krävdes pincett på slutet!

  Sedan jag köpt Kyoceras keramiska mandolin som är sylvass och man bara sköljer av under kranen är jag supernöjd. Tunna till lövtunna skivor morötter, lök, vitkål, äpplen, päron, potatis. ?

  Svara
 5. Lilli says:

  Sedan jag ”lärde känna” dej har jag fått ett annat tänk om prylar. Så nu senast när jag skulle investera i en ny hushållsassistent så tänkte jag till lite extra och kollade vad det fanns för tillbehör till maskinen. Mitt val blev KitchenAid som jag tyckte hade många bra tillbehör…tex grönsaksskärare, köttkvarn mm. Då behöver jag inte ha stora maskiner som tar plats till varje sak .Men visst har även jag fullt i maskiner som inte används så ofta som alla andra som kommenterat. Har en elektrisk kaffekvarn att mala hela kaffebönor i oxå, som jag egentligen använder alldeles för sällan för det blir ju jätte gott.

  Svara
  • Paulina says:

   Den var verkligen rolig att läsa Lilli! Så kul att höra att jag har fått något att tänka till redan vid inköpsögonblicket! Att tänka multifunktion redan där kommer ju att spara massor med plats!

   Svara
 6. Emma says:

  Framme står kolsyremaskinen, kaffekokaren, kaffemaskinen och kitchen aid. Alla dessa utom kitchen aid används dagligen men eftersom Kitchen Aid är ganska stor och otymplig har vi ingen annan plats att ställa denna då vårt förråd är fullt just nu.
  Sen i en låda har vi våffeljärn, assistent, stavmixer med div tillbehör t ex tre skålar, äggkokare, köksvåg, mixer med glaskanna – den lådan är kaos men samtidigt används allt förutom våffeljärnet några gånger i veckan så att flytta det till ett förråd är inte aktuellt. Så den är min svaga punkt i köket känner jag, haha. Vi hade kunnat kanske ersätta assistenten med mixer med glaskanna men eftersom de ”kan” olika saker är det inte heller aktuellt så allt behöver vara kvar men behöver en bättre ordning eller uppdelat på annat sätt.

  Svara
 7. Kristinas oas says:

  Kaffebryggare, vattenkokare, brödrost och kolsyremaskin står framme. De tre första används dagligen/flera gånger i veckan, den sista används då och då men är så hög att den tar mindre plats framme än i ett skåp. I lådan finns våffeljärn, smörgåsgrill, juicepress, mixer, degblandare, matberedare, elvisp… Alla används regelbundet och förtjänar sin plats. Glassmaskinen har lämnat hushållet. 😉
  Tack för inspiration och goda råd! Har inlett jätteprojektet jag har dragit mig för i flera år: röja förrådsrummet. Fullt med gamla prylar barnen har vuxit ifrån, ärvda saker, barndomsminnen, saker som kan vara bra att ha… Energidränerande, men jag hoppas det känns bra efteråt. Ditt tips om att dela upp det i flera mindre projekt gjorde att det kändes genomförbart.

  Svara
  • Paulina says:

   Haha. Glassmaskinen verkar vara lite tricky för många.. 🙂 Ja! Vad roligt att höra att ni har börjat ta tag i förrådet! Jag förstår att du tycker att det är energidrenage. Vi är många som tycker det. Men ännu roligare att du trots det har bestämt dig för att fixa det! Och väldigt kul att du har haft nytta av mitt tips! Hoppas att få höra mer om det framöver!

   Svara
 8. Karin Svensson says:

  Här finns inte så många elektriska saker. Jag har brödrost, kaffebryggare (använder den ytterst sällan), våffeljärn (orört i ca 15 år)
  bra att ha om barnbarnen vill ha våfflor, så har jag resonerat, jag har också en micro som jag använder när jag värmer vatten,
  den används tre – fyra gånger om dagen.
  Allt annat mixer, juicepress, elvisp, hushållsassisten har jag aldrig ägt, har känt att jag klara mig bra utan det.

  Svara
 9. Carina says:

  Hej,
  Kaffekokaren och kolsyremaskinen står framme och andvänds flitigt. Råsaftcentrifugen är förpassad till källarförrådet. En av mina sämsta köp använd två gånger! I lådan finns brödrost, elvisp,stavmixer och en matberedare. Samtliga maskiner användas tillräckligt ofta för att få var kvar i mitt kök.
  Tack för all inspiration! Älskar förvaring lika mycket som du!
  Kram Carina

  Svara
 10. Sara M says:

  Maskin och maskin… min mandolin går på muskelkraft men har inte kommit längre än diskstället innan den ska användas igen. ?

  Svara
  • Paulina says:

   Det är så intressant det där vilka köksredskap man använder, själv tänkte jag bara på ett musikaliskt instrument och var tvungen att googla:) Har alltid trott att just de där köksredskapen aldrig användas men du har precis bevisat motsatsen!

   Svara
 11. Laura Fenlin says:

  Oh, jg har många. Mixer, juicemaskin, brödrost, toastjärn, våffeljärn, elvisp, kaffemaskin, glassmaskin, kolsyregrej och jag kommer skaffa mig en crockpot. Den enda grejen jag inte har använt på mer än ett år är nog glassmaskinen. Så den kommer jag nog göra mig av med.

  Svara
 12. Ylva says:

  Brödrost och kaffebryggare står framme, fast egentligen skulle nog brödrosten kunna ligga i en låda. Övriga maskiner: elvisp, stavmixer, blender, riskokare och en smörgåsgrill som kanske har använts typ tre gånger på fem år…

  Svara
 13. Anneli says:

  Kaffebryggaren, vattenkokaren och brödrosten står framme eftersom de används varje dag. Har också hushållsassistenten framme för att den är snygg och jag använder den minst en gång i veckan. Det som finns i skåp är vakuumförpackare, glassmaskin, elvisp, våffeljärn,kaffekvarn och mixer. De används regelbundet.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!