Köket - kastruller

Köket: kastruller, stekpannor och bunkar – projekt vecka 3

Jag är väldigt glad att förra veckans projekt, som handlade om att skapa utkorgar i hemmet var en sådan aha-upplevelse för många. Det var väldigt kul att ta del av era tankar, kommentarer och lösningar kring det.

Denna veckans projekt handlar om köket och vi börjar med lådor och skåp där du förvarar kastruller, stekpannor, bunkar, formar och köksmaskiner.

Är det något speciellt som du stör dig extra mycket på eller behöver fixa till inom detta område? Är det att rensa för att få bättre plats? Att skapa en bättre struktur så att saker och ting hör ihop och blir lättare att hitta? Eller är det att bara återskapa ordningen som redan fungerar för dig men där det har blivit lite stökigt? Fundera igenom och se till att det som behöver göras också blir gjort.

Checklista kastruller, stekpannor osv:

1.Skapa plats på köksbänken och matbordet så att du kan ta ut allt ur skåpen. Allt ska ut. Det kommer att ge dig möjlighet att få överblick och hjälpa dig att gruppera sakerna bättre.

 1. Ta gärna en före-bild.

 2. Ta ut innehållet ur alla berörda lådor och skåp.

 3. Har du saker som borde finnas i dessa lådor och skåp men som inte får plats nu? Ta även fram dessa och se om du kan få plats med dem när du organiserar om.

 4. Rengör skåpen eller lådorna.

 5. Har du onödiga dubbletter eller extra mycket av något som exempelvis ljuslyktor, formar kastruller m.m.? Rensa bort dem. Rensa även ut det som du inte längre använder.

 6. Har du köksmaskiner framme som du inte använder så ofta? Se till att de ställs undan då du ska försöka hålla diskbänken så fri som möjligt och endast ha föremål där som du verkligen använder dagligen.

 7. Finns det saker som kan flyttas någon annanstans? Glöggkastrullen kan kanske flyttas till jullådan?

 8. Finns det utrustning som till exempel våffeljärnet som du använder mycket sällan, men som du inte kan vara utan? Kanske det kan förvaras på ett lättillgängligt ställe i t.ex. förrådet?

 9. Finns det föremål som du stör dig på eftersom de är slitna eller trasiga? Kanske är det dags att göra sig av med dem och ersätta dem med nya? Märker du att du saknar något? Skriv upp detta på en lista för att komplettera.

 10. Är du nöjd med strukturen du hade innan eller kan du gruppera ihop något på ett bättre sätt så att det blir mer lättillgängligt? Nu har du chansen att göra om strukturen i dina lådor och skåp.

 11. Ställ tillbaka alla saker enligt den nya ordningen. Märk gärna upp så att du lättare kan se var du ska ställa tillbaka sakerna.

 12. Ta gärna en efter-bild.

 13. Skriv gärna upp det som du har rensat ut och som ska slängas, säljas eller skänkas, på ut-listan.

 14. Fira på något sätt eller belöna dig själv.

Köket - kastruller

Detta projekt kommer, i omarbetad version, från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, som innehåller alla veckans projekt, därtill hörande listor samt andra användbara tips. Bilden är tagen av Ulf Huett. Funkar inte det här projektet för dig eller har du något annat som brådskar på din prioriteringslista, så plocka något ur din lista i stället.

Det ska bli spännande att läsa hur ni löser denna veckans projekt! Dela gärna med er här på bloggen. Och lägg gärna upp era före- och efterbilder! Det dessvärre inte möjligt att göra det här på bloggen, men gör det i  så fall gärna på Förvaringsdrottningens facebooksida eller ert eget Instagramkonto och pinga (@ forvaringsdrottningen) mig eller hashtagga (#förvaringsdrottningen) så kan jag peppa er och ni kan peppa varandra!

Du har 7 dagar på dig att göra färdigt detta projekt. Du hitta en lämplig dag under veckan då du kan göra allt på en gång eller så kan du dela upp det i mindre delar och klara av dem under olika dagar. Gör det som funkar bäst för dig.

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

PS. Ifall ni vill se hur jag rensade i köksskåpen förra året.

36 Kommentarer
 1. Emma Blixt says:

  Vårt kök är relativt nytt så jag gjorde en stor rensning när vi flyttade in för drygt ett år sedan. Jag tänkte först att jag skulle göra annat denna vecka men tog ändå tag i lådorna/skåpen och rensade lite. Och oj vad bra det blev! Jag insåg när jag tog ut allt att jag ville ha det på ett helt annat sätt och det blev kanon! Ordningen är mycket lättare att hålla nu. Tack för bra tips!

  Svara
 2. Isflingan says:

  Rensade ut en hel del kastruller, bakformar etc i detta projekt och ändå blev det en del saker kvar där man är lite osäker på om man kommer behöva eller inte För även om de inte behövs två lika stora kastruller varje dag när man lagar mat så finns det ju vissa dagar när man ex lagar lite mer avancerat när det definitivt kan behövas alla kastruller man har i skåpen. Kommer man då ångra att man rensade ut den där extra kastrullen?

  Svara
  • Paulina says:

   Säkrast är i alla fall att rensa bort om det finns flera av samma sort eller storlek – om man inte vet att man använder det samtidigt. Vi har exempelvis två stora stekpannor och jag använder bägge när jag gör pannkakor, så jag lär inte ta bort den ena.

   Svara
 3. Linda R says:

  När jag satte igång med detta uppdraget insåg jag att upplägget i våra lådor och skåp i köket inte alls var det bästa. Vi köpte huset våren -15 och saker och ting bara liksom hamnade på första bästa ställe utan att man direkt tänkt igenom vart de skulle vara. Vårt kök saknar helt överskåp vilket har gjort mig lite förvirrad av organiseringen.
  Jag har alltså gjort uppdragen för vecka 3 och vecka 4 i flera veckor nu men idag känner jag mig klar för denna gång. Möjligtvis kommer jag på ett bättre upplägg efter en tid igen. Min stora akilleshäl här har varit vårt stora hörnskåp där jag inte tyckte jag fick plats med nått. Jag köpte flera plastkorgar där jag kategoriserade upp olika grejer. Har en korg med lock till lådor, en med barnens haklappar, en med nappflaskor och pipmuggar en för bakplåtspapper och plastpåsar osv. Sammanlagt så rensade jag ur en hel Ikeakasse med saker som inte längre ska finnas i köket. Det som slängdes var allt från matlådor och skärbrädor till slitna och spruckna tallrikar och glas eller saker som vi inte använde oss alls av. Vidare så såg jag någon tipsa om Ikeas grytlocksförvaring så givetvis införskaffades även en sådan och vips så vart grytskåpet organiserat även det. Före och efterbild på mitt hörnskåp finns på facebook.

  Svara
 4. Lena says:

  Grytskåp och andra skåp med lådor och bunkar är genomgångna. I grytskåpet är det framförallt locken som tar mycket plats men jag hittar inte någon riktigt bra lösning. De ligger fortsatt på sin hylla. Får klura på det. Men rent och fint blev det och några grytor fick flytta på sig och ge plats åt brödrost och durkslag. Bara av att organisera får man ofta mer plats utan att ta bort något. Lådan där vi har alla delar till vår assistent blir väldigt lätt rörig. Det är många delar som lätt hamnar huller om buller. Nu försöker jag med att lägga de olika delarna i smålådor så får vi se om det hjälper. Bilder på fb.

  Svara
  • Paulina says:

   Har du sett IKEA:s lösnnig för grytlock? Annars har jag en DYI på gång i ett kommande inlägg:) Perfekt att lägga smådelar i mindre lådor!

   Svara
 5. Sara L says:

  Det här var ju faktiskt ett av de få områdena i vårt hus där var sak har sin plats och där de alltid får återkomma till sin plats. Så den här veckan passade jag på att börja rensa bland mina pysselgrejer som jag har samlat på mig. Bland annat rensade jag ut en hel hög med trasiga jeans som jag tidigare hade planerat att sy nåt av. Nu skänktes dem vidare till en man som skulle väva trasmattor av dem. Lite andra sparade kläder, band, resår och annat smått och gott skickade jag till syrran som tycker att det är roligt att sy. Har jag tur kanske något av det återvänder i form av något klädesplagg till barnen. 😉 Bilder på allt bortrensat har jag lagt upp tidigare på Facebook.

  Svara
 6. Ellinor says:

  Det här uppdraget gick fort för mig, vi gjorde det direkt lördag morgon. Min dotter hjälpte till och tyckte det var jätteroligt att dra fram alla kastruller och få torka rent överallt. Jag hade redan platsunderlägg av nåt slag (finns på ikea) på hyllorna så de passade vi på att diska – rekommenderar såna varmt, allra helst under stekpannor för att inte förstöra hyllplanen.
  Det enda jag inte lyckades lösa direkt var förvarning av kastrullocken. Från början ställde jag dem i ett sånt där högt väldigt smalt skåp bredvid spisen och la ut bild på Facebook. Nu, i mitten av februari, har jag hittat en enkel lösning som bör fungera tillsvidare – se bild på instagram (homeriver.se) och facebookgruppen.

  Svara
 7. Henrietta says:

  Detta gjorde jag aktuell vecka, men glömde kommentera! Kastruller och stekpannor hade jag bra koll på, men formskåpet behövde verkligen en genomgång! Köpte lådavdelare på IKEA, blev kanon! Visar i Facebookgruppen!

  Svara
 8. Jenny says:

  Jag gick in i uppgiften med tanken om att jag inte hade något att slänga, men att det säkert skulle göra gott att städa. Men så fel jag hade! 1,5 kasse med grejer att skänka/slänga. Känns väldigt skönt att få bort de där bortglömda grejerna och det blev mycket bättre plats! Nu är det lättare att hitta och plocka fram något skåpen.

  Svara
 9. Emma says:

  Det här tog lång tid. Det ena ledde till det andra i skåpen och lådorna och det blev mycket att gå igenom, rensa och sortera, Men det blev bra till slut i alla fall. Två apparater är utrensade och sålda och några grejer till är utrensade. Smörgåsgrillen klarade jag inte av att göra mig av med fast den inte använts på bra länge. Den får en chans till och så får vi se hur den klarar sig vid nästa rensning.

  Svara
  • Paulina says:

   Jag förstår att detta tog lång tid med tanke på vad du hann med! Och helt rätt med smörgåsgrillen – vissa saker klarar man inte av att göra sig av på en gång. Men genom att du har gått igenom dem och gett den en chans till så har du ändå identifierat detta och vet vad du ska göra nästa gång. Bra jobbat!

   Svara
 10. Ida-Maria says:

  Satte in en extra hylla i kastrullskåpet så jag nu har stekpannor längst ner, sen kastruller, sen lock och överst lyckades jag då få in ugnsformar. Eftersom jag flyttat ugnsformarna kunde jag ändra plats i apparatskåpet så allt blev mer lättillgängligt och rensa ut tre saker. Bunkar har jag i en egen låda och där va det ordning redan. Känns skönt att få bort lite och att ha rengjort i skåpen! Min belöning blir att sätta mig i soffan en stund och vika strumpor 😉

  Svara
  • Paulina says:

   Det låter som en riktigt bra genomtänkt lösning! Jag kan verkligen visualisera det. Förstår att du har en sådan bra känsla av det efteråt! Och viken intressant belöning! Gillar du verkligen att vika strumpor? I så fall är jag avis på dig!:)

   Svara
 11. /carina says:

  Tar köket i etapper, men det gör skillnad och det blir så bra! Idag blev det grytskåpet och fönsterbrädan inkl fönsterputs och fräsch gardin.

  Svara
 12. Henrietta says:

  Nu är jag också färdig! Fick bli en tur till IKEA för att köpa lådavdelare med, och det gjorde verkligen sugen i formskåpet! Kastruller och stekpannor har vi ordnat sedan tidigare, men vi passade på att köpa till lite glasavslut till de lådorna, så de blev lite lyxigare. Det fick bli belöningen!

  Svara
 13. Björn H says:

  Förra gången blev vi inte riktigt nöjda med vårt kastrullskåp, men idag flyttade jag fästena till en av utdragskorgarna ett steg nedåt och vips kunde vi flytta om kastrullerna i logisk ordning. Mer behövdes inte, så vi hann med ett uppdrag från vår egen lista också. Och nu är vi väldigt mätta efter en god middag på O’Learys 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Men vad roligt att höra! Och exakt så är det! Ibland så kommer man inte på något hur länge som helst för att plötsligt upptäcka att det är en liten sak som behövdes korrigeras för att få till den där perfekta lösningen. Kul även att detta även fanns på er prioriteringslista:) Och kul att höra om belöningen! Ja, ni är ju konsekventa även där:)

   Svara
 14. delavmittliv says:

  Jag lever fortfarande kvar i min studentlägenhet och har varit sparsam med att köpa nya kastruller, bunkar, etc. De jag har använder jag och det finns ett behov av dem. Två små och två stora kastruller, en stekpanna, en wokgryta, ett set med fem plastbunkar (alla stapelbara) och ett halvt hyllplan med diverse skålar, matlådor och förvaringsburkar. Det får stå kvar som de gör helt enkelt. Det jag däremot insåg när jag läste detta projektet var att jag inte har någon given plats för ett par av mina nyinköpta apparater, kaffemaskin och popcornmaskin (världens bästa julklapp!). Den ena står framme och den andra i ett skåp i sin originalförpackning. Inget är optimalt. Veckans utmaning blir därför att skapa en plats åt dessa.

  Veckans utmaning 2 kommer från min egen prioriteringslista och är att rensa alla bilden i min telefon. De ska föras över till datorn och kategoriseras in i rätt mappar. Jag lär ha att göra…

  Svara
  • Paulina says:

   Haha! Känner igen livet i ett studentrum:) Kul att veckans projekt hjälpte dig att identifiera det du behövde fixa – det är det viktigaste! Och jag- ditt fotoprojekt låter som ett större sådant..

   Svara
 15. Lilli says:

  För mej blev det ett ganska stort projekt att få ordning i grytskåpet. Har ett högskåp som funkar både som skafferi och grytskåp, har plasbunkar och sockerkaksformar och grytor längst ner i skåpet. Allt blir snabbt till en enda röra…Nu tömde jag hela skåpet och satt in en extra hylla i skåpet , istället för att göra berg av alla sakerna har jag nu fått bunkar och formarna på en egen hylla.

  Svara
  • Paulina says:

   Vad bra att du satte in extra hyllor i skåpet! Det tror jag definitivt kommer att göra att ordningen kommer att hålla längre!

   Svara
 16. Mari says:

  Vecka 3s uppdrag blev klart snabbt. Skönt att städa skåpen för det blir ju inte av så ofta. För ett litet tag sedan köpte jag nya bordstabletter och eftersom jag inte kommit iväg för att kasta de gamla så kom de väl till pass idag. Grythyllorna blir ju fruktansvärt svarta och fula av grytorna och stekpannan så när jag skrubbat färdigt så blev det perfekt med bordstabletterna. Känner mig nöjd och glad, den belöningen räcker för mig idag. 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Kul att detta projekt fick dig att göra det du hade tänkt att göra ett tag! Och du har helt rätt angående belöningen – att gå just sådana saker undan är ju en belöning i sig!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!