Skapa utkorgar i ditt hem – projekt vecka 2

Jag vet att ni är väldigt ivriga att sätta igång med konkreta projekt och att flera av er har satt igång med era egna projekt från prioriteringslistan, som var förra veckans projekt. Det är verkligen toppen! Men innan vi börjar med att rensa och organisera vi måste sätta en struktur för hela året som kommer att underlätta er att behålla ordningen där hemma. Så den här veckan har vi ytterligare en förberedande uppgift framför oss och det är att skapa, vad jag kallar, utkorgar i hemmet.

För att skapa och behålla ordningen hemma är det helt avgörande att rensa regelbundet. Och då måste man skapa förutsättningar för det. Annars finns det risk att de saker vi har bestämt att göra oss av med bara skräpar runt i hemmet. De bästa förutsättningarna skapar du genom att placera ut utkorgar eller utstationer, där du kan samla ihop sådant som du sedan gör dig av med. Du har ju en papperskorg för dina sopor, eller hur? På samma sätt behöver du ha liknande korgar, behållare eller lådor för annat som ska lämna hemmet: kläder, papper, prylar osv.

Ditt uppdrag denna vecka blir därför att se över så att du skapar sådana lämpliga återvinningsstationer. Ibland kan det vara svårt att hitta plats till allt detta, speciellt om du bor litet. Att skapa extra plats för saker som ska lämna hemmet är kanske det sista du vill göra. Men kompromissa inte med att göra detta – de kommer under årets lopp att underlätta mycket för dig när du går igenom hemmets olika rum. När korgarna är fulla går du igenom dem och slänger, återvinner, ger bort eller säljer det du rensat ut.

CHECKLISTA UTKORGAR

 1. Skapa plats för kläder och skor som du ska skänka eller sälja. Avsätt helst  en plats i varje familjemedlems garderob. Förslagsvis högst upp, där ni inte behöver komma åt ofta utan kan kasta upp saker.

 2. Skapa plats för saker som ska slängas på tippen.

Avsätt en plats för dem i förrådet, källaren eller på vinden. När det blir tillräckligt mycket åker du iväg med dem och slänger dem på rätt ställe.

 1. Skapa plats för källsortering:
 • pappersåtervinning
 • kartongåtervinning
 • plast
 • metall
 • glas
 • batterier

All återvinning behöver inte vara placerad i köket. Pappersåtervinning och kartongåtervinning exempelvis kan ha i hallen. Samma sak med batterier exempelvis. Det beror på var du har plats i ditt hem och vad det är du har tänkt att källsortera.

 1. Skapa plats för saker som du inte ska glömma att ta med dig hemifrån.

 2. Belöna dig själv för ett väl utfört uppdrag!

Utkorgar i hemmet - organisera och förvara hemma ett projekt i veckan

Detta projekt kommer i omarbetad version från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, som innehåller alla veckans projekt och därtill hörande listor. Bilden är tagen av Ulf Huett.

Det ska bli spännande att höra hur ni löser denna veckans projekt och vilka lämpliga platser som ni hittar i era hem. Dela gärna med er här på bloggen. Och vill ni lägga upp bilder så går det dessvärre inte här, men gör det i  så fall gärna på Förvaringsdrottningens facebooksida eller ert eget Instagramkonto och pinga mig så kan jag peppa er och ni kan peppa varandra!

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

64 Kommentarer
 1. Emma Blixt says:

  Det här var en positiv upplevelse! Jag har placerat ut några korgar på strategiska platser som jag passerar ofta. Det ska nog kunna underlätta en hel del när vi fortsätter rensandet här hemma!

  Svara
 2. Lilli says:

  En ” VEMS ? ” korg i hallen , där man lägger alla kvarglömda kläder. Som oftast blev en del när barnen va små och hade många kompisar som hälsade på . Jag kommer nog att få skapa utkorgar under hela året, vissa saker är så självklara för mej. ….som tvättkorgar, återvinning, post m.m medans andra är jätte svåra att komma på nått bra system för.

  Svara
  • Paulina says:

   Misströsta inte – så är det för alla. Och när man kommer på det så undrar man i efterhand varför man inte har kommit på det tidigare… 🙂

   Svara
 3. Malin says:

  Äntligen klar med projekt 2. Den stora utmaningen var att fixa plats för återvinning av kartong, glas m.m. Då vi tänkt renovera vår groventre och då har en plan för återvinningen så ville vi inte lägga några direkta pengar på detta (förhoppningsvis sker renoveringen under detta år så du får se resultatet sen). Vi använde oss av vår gamla dynbox för att åtminstone samla återvinningen på en plats men så att inte alla kassar syns (lägger ut en bild på fb). Dynboxen skulle ändå säljas, men nu fick vi användning för den.
  Stora saker som ska slängas m.m. samlar vi i garaget. Ställde även ut två större plastlådor, en i nära anslutning till barnens kläder och en i vårt skafferi. I ”barnens låda” samlas för små kläder, i ”skafferiets låda” diverse annat att rensa ut. När någon av lådorna är fulla så går vi igenom innehållet och gör oss av med allt, sen är det bara att börja fylla igen!
  Tack för tipset med dessa utkorgar, den i skafferiet har vi redan fyllt och ska nu göra oss av med innehållet!

  Svara
 4. Linda R says:

  Under diskbänken har vi sopskåpet med plats för vanliga sopor, kompost och ett kärl för återvinning. Det är ett ganska litet kärl så när det blir fullt går vi ut till vår egna återvinningsstation som vi placerat längst in i carporten. Där har vi 4 stycken stora återvinningsboxar från Ikea.(bild på facebook) En för plast, en kartong/pappersförpackningar, en metall och en glas. På vår stora prioriteringslista finns nu att fixa mindre kärl till små saker ute i carporten och att bygga en spalje för att skärma av insynen lite när inte bilen finns på plats. Det jag faktisk åtgärdade denna vecka var att fixa en loppislåda i källaren för att samla saker som ska till loppis i höst. Jag köpte även 4 st korgar som jag placerade ut en på varje plan i vårt hus. Dessa använder jag mig nu av att lägga i saker som ska till ett annat plan. Sen när jag går emellan tar jag med mig korgen och sorterar rätt sakerna till rätt rum och rätt plats. Det fungerar riktigt bra och även barnen lägger nu i saker när de har lekt med något som de sen vet ska ner till deras rum.

  Svara
  • Paulina says:

   Tack för beskrivningen och bilden på Facebook, Linda! Och smart med korgarna som ska till ett annat plan! Roligt att även barnen följer denna rutin.

   Svara
 5. Sara L says:

  Sedan tidigare hade vi bra utkorgar under köksbänken för plast, metall och glas. På ett annat ställe i köket har vi även insamling av kartong och tidningspapper. I tvättstugan har vi en papperskasse som hänger på en krok, där vi samlar pant och på en krok bredvid den finns en påse för batterier, lampor och andra småsaker som ska till soptippen. Större saker som ska till soptippen hamnar i garaget. Under den här veckan skapade jag dock två nya utkorgar – dels för sådant som ska säljas och dels för sådant som ska skänkas bort. På Facebooksidan lade jag ut en bild på hur det såg ut.

  Svara
 6. Lena says:

  Återvinning har vi bra struktur för. Det som kan bli liggande hos oss är kläder som ska till insamling. Vi ska just påbörja renovering av tvättstugan så jag tror att jag kan få till en bra plats där så småningom. Men en liten burk för batterier fixade jag i alla fall. Enkelt men välbehövligt! Bild på fb.

  Svara
 7. Jenny says:

  Hej. Idag hittade jag in till din blogg, så ligger lite efter. Men har redan i början av året gjort en plan för vad jag vill göra i vardera rum för att få ordning. För att sedan kunna bocka av de jag irriterat mig mest på först. Nu sitter jag breve min son som är magsjuk/feber. Då han slumrar få jag passa på att vila och läsa din blogg så få jag lite egentid också. Som jag är så dålig på med familj och 3 barn. Men nytt år och nya möjligheter och mål. Trevlig Lördag till er.?

  Svara
  • Paulina says:

   Så kul att du hittade hit, Jenny. Varmt välkommen! hoppas att du får nytta och nöje av bloggen! Vad gäller veckans projekt så kan du göra projekt för vecka 1 och 2 och därefter hoppa på den veckan du befinner dig i. Hoppas att få höra hur det går för dig framöver!

   Svara
 8. Emma says:

  [* Tillägget Shield har markerat denna kommentar som ”0”. Anledning: Human SPAM filter found ”!!!” in ”comment_content” *]
  Här hade vi redan en hel del gjort sedan tidigare. Källsortering med papper, kartong, metall och plast fungerade bra i köket. Urvuxna kläder sorteras i en Ikea trofastmöbel i rätt storlek i plastbackar och en loppislåda finns som fylls på och jag antecknar också vad jag lägger där, eftersom jag är en listmänniska ?. Under diskbänken hamnade bara allt annat, som batteri, lampor, glas, deponi etc i en himla röra. Nu är det sorterat i respektive påse i en back ihop med annan källsortering. På köpet blev skåpet under diskbänken städat och det stod på prioriteringslistan. Jippi!!!

  Svara
  • Paulina says:

   Riktigt roligt att ni såg över alla era utkorgar, kunde konstatera att vissa var på plats och kompletterade med andra! Och att slå två flugor i en smäll och checka av saker från prioriteringslistan – kan det bli bättre?:)

   Svara
 9. Mari says:

  DÅ var vecka 2 fixat. Hade köpt nya fina svarta kassar från ett jultidningsföretag långt innan jul men som jag inte ens packat upp. Nu står de fint på rad i köket. Syns inte när man tittar in i köket. Det är Plast, Metall, papper, Glas och Retur. Under diskbänken finns en plastburk där vi ska lägga batterier och glödlampor. Känner mig nöjd. Snart dags att gå och kasta allt som kom fram när jag höll på och fixa detta; glas, tidningar och en massa plast. Belöningen, det får bli att utan dåligt samvete titta på Skidskyttet i eftermiddag. Jag är ju trots allt ledig idag. 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Bra jobbat Mari och härligt att du känner dig nöjd! Och där sa du något – ”att utan dåligt samvete” titta på TV..:) För visst kan det kännas så. Superkul att du valde just det som belöning:)

   Svara
 10. Emma says:

  Har suttit och funderat på detta, att jag inte har plats, eller vad jag kan göra om för att få plats för det. Men så slog det mig att jag har ju redan detta ?
  Barnens kläder som är för små/ska säljas/skänkas lägg i respektive lådor, våra kläder som ska skänkas i en påse och saker till soptippen i en påse.

  Lätttnaden som uppstod när jag i te behövde fundera över detta och känna att redan vecka två gick det i stöpet ?

  Svara
 11. Kajsa says:

  Ah, men vilken tur! 🙂 Jag måste ha läst något gammalt inlägg. Nu har jag i alla fall funderat på veckans utmaning. Två nya ”utstationer” blev det, samt förhoppningsvis lite frekventare tömning av pepperssamlingen.

  Svara
 12. Ellinor says:

  Källsorteringen har vi redan bra ordning på och är ganska duktiga på att tömma. Passade på att städa kärlen istället. Reklam var det länge sen vi tog emot. Utkorg i hallen har saknats och behövs verkligen. Det har varit ett störningsmoment att det saknas. Jag började med att nästan beställa en snygg låda, sen tvärbromsade jag. Jag kan inte börja att rensa genom att handla! Istället tog jag en befintlig korg som matchar övriga och märkte den. Samtidigt sa jag upp morgontidningen (men det kommer jag nog ångra och familjen lär nog protestera, så den kommer nog snart igen). Det som kvarstår är en snyggare förvaring att pant än en matkasse 😀 Det hinner jag innan lördag. I garaget behövs en hylla för saker som ska till stugan och till loppis – men där blir det pass eftersom garaget snart ska renoveras, väntar in det…

  Svara
  • Paulina says:

   Roligt att läsa din kommentar, Ellinor. Gillade hur du systematiskt gick igenom dina ”utkorgar” och att du reflekterade som du gjorde med den i hallen! Och visst finns det oftast något hemma som man kan använda. Viktigast att man testar att systemet håller först. Bra och genomarbetat plan och översikt tycker jag att du har gjort!

   Svara
 13. N says:

  Återvinningslösningen jag har är jag faktiskt riktigt nöjd o lie solt 😉 över. Har Skoskåp från IKEA (trones tror jag de heter) som sitter på väggen i min smala hall. Funkar kanon! och tar väldigt lite plats. Det där med utkogar behöver jag nog klura en del på… Har iaf en mellanlandningsstation i klädkammaaren. En blå ikea-kasse som hänger på ett par krokar. Tycker det är rätt dumt att det inte går att lägga upp bilder här 😉 men kankse komer en bild på återvinningen upp på instagram.

  Svara
 14. Maud says:

  Nu kom jag till skott med utkorgen till tippen, så bra! Det blev en hylla i garaget. Återvinningen av förpackningar, tidningar och kompost fungerar bra hos oss redan idag. I rummet där jag hanterar tvätt och stryker har nu jag ställt in en IKEA-kasse med destination ”textilåtervinning” och i hallen har vi en ”transportzon”, där saker som är ”på väg” ut eller in kan ligga en kort stund. Jag har också kompletterat med en hylla i köket där köksprylar jag inte vill ha längre får ligga i väntan på att flytta till någon second hand butik. Himla bra att jag gick i mål med idéen jag haft sen tidigare. Belöningen hade jag tänkt skulle bli ett fotbad, men kändes bara stressat så jag ska köpa mig en fin tidning i veckan 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Så kul att höra att du blev klar med alla dina ”utkorgar” och att de verkar vara så smart uttänkta! Och att läsa en tidning i lugn och ro är väl också en bra belöning:)

   Svara
 15. Johanna says:

  Utkorgar av diverse slag finns sedan tidigare. Kläder i klädkammaren både till skänkes och loppis, källsortering i tvättstugan som sedan går vidare till garaget innan tippen. Det är frekvensen på flödet som fortfarande är för låg. Loppis vart annat år resulterar i en stor samling i klädkammaren:) Det här måste jag bli bättre på!

  Svara
 16. Ena says:

  Söndag kväll, men det är fortfarande vecka 2 ?
  Har fått till en (snygg) låda till saker som ska ut till förrådet och en (inte så snygg) påse till kläder som ska skänkas bort. Nu belönar jag mig med de sista valnötterna så den sista julkoregn kan åka uppnå vinden

  Svara
 17. Maria says:

  Vi har alltid en stor plastpåse i tvättstugan där vi samlar kläder och saker som ska skänkas till välgörenhet. När påsen är full är det bara att ta med sig den och lämna in hela alltihop till loppis. Saker som vi ska sälja samlar vi i en låda, eftersom det oftare är fråga om sådant som kan gå sönder. Också den finns i tvättstugan. Källsorteringen har vi i köket i Ikeas Sortera-lådor som går att öppna fastän de är staplade på varann.

  Eftersom denna förvaring redan är löst har jag rensat köksskåp (kärl) i dag!

  Svara
 18. Lisa says:

  Det här uppdraget har verkligen satt igång idésprutan i mig. Det enda vettiga stället för en utkorg hos mig, vad jag kan se jag kan se, är i hallen. (All återvinning finns under köksbänken och funkar bäst där.) Hallen är liten och oorganiserad, och därmed oftast stökig. Att fixa ordning i hallen står på min priolista så det kommer bli två flugor i en smäll här. (Kommer dock inte ske innan deadline på lördag.) (Y) Alternativen är många. Nu ska jag bara bestämma mig för vad jag gillar mest och kommer funka i långa loppet. 🙂

  Svara
 19. Henrietta says:

  Nu är jag också färdig med veckans projekt!
  1. Vi har en kattvind som klädkammare, så jag satte helt sonika in papperskassar där, en för varje person. Mina och makens åker till klädinsamling, yngste sonens till systerns barn, och äldste sonens bär vi upp på vinden i väntan på att yngre sonen växer i dem. Brukar använda vanliga papperkassar till detta, kläderna går att vika ner bra, och så kan man skriva högst upp på båda sidorna vilken storlek som är i kassen, så hittar man snabbt!
  2. Vi har en plats för detta i källaren redan.
  3. Källsortering är de mycket noga med i vår kommun, så den är ordnad sedan tidigare. Det mesta i köket, men vissa saker i källaren (det vi använder sällen, som batterier och glödlampor).
  4. Det får ligga på hallmattan! Då glömmer vi det inte. 🙂
  5. Belöningen blir en promenad i solskenet!

  Svara
 20. Karin says:

  Vi har en utkorg i en garderob i hallen för sånt som vi ska lämna tillbaka till någon eller som har glömts hos oss. Ibland ber kompisar och familj att kolla igenom lådan.

  Svara
 21. Beatrice says:

  Försöker svara igen ?. Du får gärna använda kommentaren i ett inlägg. Kul om det kan inspirera någon annan ???.

  Svara
 22. Kajsa says:

  Är det deadline på detta redan imorgon 15:e (dagen efter publ) eller har man tid på sig till nästa söndag? Tänker då det i något skede stod att man bestämmer själv när uppdraget utförs men deadline är söndagar.

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Kajsa,

   Nej, deadline är nästa lördag. I år kör vi från lördag till lördag efter önskemål från er och ni har så klart hela vecka till att göra veckans projekt:)

   Svara
 23. delavmittliv says:

  Vilken jättebra idé. Att källsortera är ju rätt lätt och att göra plats för det kommer rätt naturligt för mig. Men jag har aldrig tänkt på att ”loppissaker” ska ha en bestämd plats i huset. Logiskt sett är det ju självklart. Det får bli en låda innanför dörren till klädkammaren hos mig. Jag känner att jag behöver ”råka gå förbi den” ofta för att bli inspirerad att fylla den. Ska även vidarebefordra idén till min mamma. Tack för ett bra råd

  Svara
  • Paulina says:

   Bra att du tänker ett steg längre och vad du behöver för att få en rutin till att rensa! Och kul att du även tipsar din mamma!

   Svara
 24. Ida-Maria says:

  Hade en diskussion med min man om dom här utmaningarna. Han sa bara att du gör som du vill så säger du åt mig vad jag ska göra. Låter nonchalant men han bryr sig faktiskt inte, har inget intresse av det och vill bara att jag ska vara lycklig så jag får göra som jag vill med det här.. Men tog då upp veckans utmaning och hur jag tänkt. Tre tvättkorgar bredvid varandra. En med papp, en med resterande till återvinning och en med sånt som ska skänkas/säljas. (vi har redan två papp påsar till återvinning där) Men det gillade han inte alls för då skulle den tredje ta plats från nåt annat som kunde förvaras där.. Jaja tänkte jag, jag har ju en kartong i källaren med urvuxna barnkläder, saker som inte används på vinden och i förrådet så jag har mina ställen ändå. Även om det ine kommer så mkt längre än så just nu..

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Ida-Maria,
   Ja, det är inte alltid lätt att få med sig andra på tåget. Men jag tycker att du ska fortsätta att berätta för din man vad du har gjort och vad han tycker om en lösning. Om han inte gillar det så bör han ha förslag på någon annan lösning på problemet, annars är det inte konstruktivt. Hoppas att du orkar kämpa på!

   Svara
 25. Beatrice says:

  Glömde ett litet tips ?. Kartongerna man köper färska dadlar i är perfekta att ha som uppsamlingsplats till batterier eller kapsyler och metallhållarna till värmeljus, ta bort vekhållaren innan du viker ihop metallkoppen bara så fungerar det att återvinna båda. Mina kartonger står på en hylla i skafferiet och är lätta att ta med sig till återvinningsstationen. Klä ev om dem med ett fint papper så blir det lite extra fint i skåpet ?.

  Svara
 26. AnnBritt says:

  I förra veckan slängde jag 20 år gammal flaskhals. Det var tre stora kartonger av gamla skolböcker som jag inte tittat i. Det gjorde jag inte nu heller. Slängde dem rätt och slätt. Blev ångerfull senare på kvällen men så sa min samBo att han hade inte sett mig titta i dom lådorna på de 12 år han bott här så varför göra det nu? Det ställande mitt samvete.

  Svara
  • Paulina says:

   Så himla bra gjort AnnBritt!!! Verkligen! Jag förstår din ånger efteråt men jag håller helt med din sambo!

   Svara
 27. Beatrice says:

  Eftersom vi bor litet har vi fått tänka till lite extra för att lösa dessa vardagsproblem. Vi har gått över till att läsa tidningar på nätet och har halverat kostnaden för dagstidningen och slipper gigantiska högar ??. Magasin läser vi via Readly (sorry för reklamen) så där sparar vi enormt mycket pengar och slipper också pappershögar. Vi har sagt upp den mesta reklamen så vi har väldigt lite papper som kommer in. Detta har gjort att vi endast har ett tidningsfack till pappersförvaring och det står vid receptpärmen.

  Allt övrigt som skall till återvinningen lägger vi i en gemensam kasse, där plasten har en egen kasse i kassen ?, och går iväg med den när den är full. Tidigare hade vi en kasse för vardera fraktion men det var faktiskt mycket stökigare och jag går hellre en extra gång till återvinningen ?. En promenad på 5-10 minuter.

  Allt som skall köras till Erikshjälpen eller liknande, har en egen kasse i skafferiskåpet och vid flera får de mellanlanda någon vecka i garderoben. Det som oåterkalleligt måste slängas på sopstationen har en egen plats i förrådet.

  Den största vinsten som jag ser det är att minimera det som kommer in om det är möjligt. Att bara ha saker som vi verkligen gillar gör att det är färre saker som skall lämna huset ?. A win-win situation ??.

  Svara
  • Paulina says:

   Tack för den här kommenteren, Beatrice! Den kommer säkerligen ge många inspiration på hur de kan organisera sin återvinning där hemma. Och du har helt rätt – det är viktig att vara ytterst uppmärksam på vad som kommer in i hemmet – då slipper man mycket av extra jobbet för att få ut det. Får jag förreten lägga in den här kommenteren i ett inlägg? Tror att många skulle ha nytta av den..

   Svara
 28. NIckan says:

  Åh känner igen problemet. Ofta blir de här högarna eller korgarna eller kassarna liggandes i år.
  Men en sak har jag fått bra ordning på iaf i vår trånga lägenhet. Källsorteringen! Gjorde om den för nått år sen då jag märkte att vissa saker helt enkelt inte kom iväg till rätt ställe fast alla rum är nära så hamnar vissa saker naturligt på andra ställen.
  Under köksbänken har jag i de ordinarie utdragbara behållarna brännbart, plast och metall. Bakom andra luckan har jag en stor kasse för pappersförpackningar. På bänken har jag en komposthink. Högst upp i skafferiet samlas lampor, batterier och medicin, som töms för sällan.
  I hallen har jag en stor bänk med låda under där finns plats för pant, glas och textilåtervinning. I vardagsrummet finns tidningsinsamlingen.

  Svara
 29. S says:

  Det är just en sådan här station som är min flaskhals… ;D När jag städar snabbt så lägger jag ”allt” i en back. Sen ligger det kvar där.. kan vara allt från tråkiga papper till grejer som fortfarande inte har hittat sin plats i vårt hus efter snart 2 år… Kan dock kanske snart slänga allt 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Det låter som att den måste sorteras… men om du redan nu känner att du kan slänga allt så kan du säkerligen göra det.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!