Izabella Scorupco

Därför är belöningar viktiga – gör din lista

Jag gjorde nyss en intervju i ett magasin som kommer ut om ca en månad, där jag fick frågan varför jag tycker att belöningar är viktiga. Mycket bra fråga tycker jag! Så här kommer tre förklaringar till detta:

1. Vi behöver njuta mer av livet!

För det första så tycker jag att vi i allmänhet är för dåliga på att stanna upp, klappa oss själva på axeln och ta in att vi har gjort något bra. Visst – vi ger oss själva små belöningskickar i form av sociala medie interaktioner, godis, ett glas vin eller eller youtube klipp. Men det är inte vad jag syftar på. Jag menar mer medvetna belöningar, sådant som vi långsiktigt mår bra av. Dessa måste också tänkas igenom. Vad är det du njuter av och önskar att du gjorde oftare? Är det att ta ett långt bad? Eller se en bra film på bio? Träffa en vän? Umgås mer med familjen? Eller att börja måla igen? Att läsa igenom det där magasinet som du prenumererar på men aldrig hinner läsa? Dessa borde vara dina medvetna belöningar. Det är de som kommer att göra att du mår långsiktigt bra. Sedan tycker jag att det är viktigt att koppla på lust i allmänhet. Vi har så många krav på oss och vi måste balansera dem mot sådant som är lustfyllt. Men det kommer faktiskt inte alltid av sig självt, utan vi måste ofta medvetet se till att det händer.

2. Vi behöver synliggöra vad vi har åstadkommit!

Med detta menar jag inte att njutning enbart ska utgå ifrån prestation, dvs att vi endast är värda en belöning om vi har åstadkommit något. Vissa av oss (inklusive mig själv) måste träna på att njuta utan att man har gjort sig ”förtjänt” av det. Men vad gäller veckans projekt exempelvis, som ofta handlar om sådant som görs i det tysta och som inte alltid är så lustfyllt för många, så innebär att fira ett sätt att synliggöra för resten av hushållet vad man har gjort och ett sätt för sig själv att känna sig nöjd. Jag ser detta även som en jämställdhetsfråga och tycker att det också ur det perspektivet är viktigt att synliggöra det arbete som (oftast) kvinnorna i hemmet utför i tysthet. Jag vet – nu blev det både lite högtidligt och politiskt, men det är så jag känner och tycker.

3. Belöningar gör oss effektivare!

Jajamän. Det är i alla fall ett sätt att verkligen få tummen ur och ta tag i den där surdegen. Så det gör oss effektivare. Enligt experter, bland annat David Waskuri, psykolog och socionom som jag intervjuar i min senaste bok, så är det viktigt att dessa belöningar kommer nära inpå det som man har uträttat. Det är då hjärnan registrerar dem. Speciellt viktigt är det när vi vill förändra rutiner och beteenden. Så en belöning ska alltid komma direkt eller kort efter en prestation så att hjärnan kopplar hop det med beteendet som belönas. Därför är det viktigt att även boka in det i kalendern efter att man har röjt och organiserat:)

Därför är mitt tips att du sätter dig bekvämt i soffan eller fåtöljen och funderar över saker som du njuter av och skulle vilja göra oftare. Och gör en lista av det. Dessa belöningar kan du sedan se till att göra som belöningar inför avslutade veckans projekt. Har du min bok så finns det en lista för detta i den. Annars går det lika bra att skriva in dem i mobilen, på datorn eller i ett anteckningsblock. På så sätt kommer veckans projekt att få dig att njuta ännu mer av livet. Fiffigt, va?:)

Izabella Scorupco

En av de saker jag verkligen njöt av när jag växte upp var att rita och måla. Det gjorde jag ända tills jag började plugga på universitetet. Något jag kanske borde ta upp igen som en av mina belöningar… Bilden ovan är en teckning av Izabella Scorupco, som jag gjorde för många många år sedan…

/Paulina

PS. Mer om belöningar och fler tips på dem skrev jag om förra året inför veckans uppdrag ifall ni vill ha fler exempel.

8 Kommentarer
 1. Isflingan says:

  [* Tillägget Shield har markerat denna kommentar som ”0”. Anledning: Human SPAM filter found ”!!!” in ”comment_content” *]
  Belöningar = vardagslyx och det behöver vi alla betydligt mer av oavsett hur små eller stora dessa belöningar är. Tex en varm kopp te och en stund i soffan med en bra bok. Hurra för det!!!

  Svara
  • Paulina says:

   Kul! Det spelar ju ingen roll om listan är lång eller kort – du kan upprepa en belöning om och om igen om du vill. Bra jobbat!

   Svara
 2. Björn H says:

  Hos oss blev det enkelt när vi kom till belöningar: Det både jag, min fru och våra två pojkar listade högst upp är att äta på restaurang alternativt fika på kondis. För oss är det lika med fest och det passar extra bra för när man gjort ett uppdrag är man oftast hungrig och lusten är inte på topp att börja med matlagning direkt på det.

  Svara
  • Paulina says:

   Bra tänkt där! Håller med! Och så får man umgås med familjen på ett helt annat sätt än hemma. Det blir liksom mer sammanhållning av någon anledning.

   Svara
 3. Nasti Samoyed says:

  Det är ju väldigt intressant det du skriver om belöningar nära inpå efter avslutat projekt. Det jag skriver kommer kanske hojtas högt om, men det är ju precis så man klicker-tränar med hund. Hunden gör det önskade beteendet (eller början på det), tex sitt. Man klickar, och sen ger man belöning. Klicket är en förstärkare som tar en genväg i hjärnan och gör att hunden lär sig fortare. 🙂 Klicker-träning funkar även på människor, det finns tom speciella utbildningar i Usa för att bli en klicker-tränare på människor. Men det kallas givetvis inte klicker-träning då. 😉

  Men kan vara bra att tänka på om man försöker lära in en ny vana tex, för klicket talar om att det man gör är rätt och hjärnan snappar upp det på en gång. 🙂

  Men som du säger, mer belöningar och lust åt folket! Att bara sitta ner i lugn och ro och läsa tidningen, eller ta ett bad som du skriver. Det är nog många som borde träna på det! 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Nasti!
   Intressant! Men vad är ett klick? Hur gör man då? Ja, det där med belöningar är inte helt lätt när det väl kommer till kritan. Känns som att vi alla faller lättare i snabba kick-fällor i stället för att avsätta tid tid riktiga belöningar…

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera gärna!