5 tips för att komma igång – intervju i GP

I veckan var jag med i en intervju i Göteborgs Posten. Vi pratade bland annat om hur allt började, om hur jag gärna organiserade hemma hos både mina egna föräldrars och mina föräldrars kompisar när jag var liten. Och det var alltid roligare än att göra det hemma hos mig själv.

Det ledde till att vi pratade om varför jag brinner så mycket för detta. För det gör jag. Och det jag brinner för är just att hjälpa andra att skapa ordning i sina hem. Jag vill gärna alltid göra något som känns meningsfullt och där jag känner att jag gör skillnad. Och så har det alltid varit. Därför har jag exempelvis engagerat mig ideelt – inom organisationen Mentor som just mentor för högstadieungdomar (rekommenderas varmt), inom Röda korset som läxhjälpare och häktesbesökare, samt som föreläsare på gymnasieskolor (passar på att länka till dem också ifall någon vill engagera sig). Jag har ett starkt behov av att göra något som känns meningsfullt. Och att hjälpa andra att få ett mer organiserat hem känns verkligen meningsfullt. Så jag kom på att min mission är att hjälpa till att skapa ordning och reda hemma hos det svenska folket – och det hoppas jag verkligen att jag gör, både med med bloggen, veckouppdragen, via konsultationer och genom mina böcker.

I intervjun pratar jag också om vikten av att ha realistiska förväntningar. Man kan inte få ordning på hela sitt hem på en gång. Och ofta blir det som med träning – att man sätter igång i full fart och sedan tappar farten helt och hållet. Därför tror jag starkt på att göra det bit för bit – vecka för vecka. Och att involvera resten av familjen. I början tar det kanske till och med längre tid men det är en investering i tid som man får tillbaka. Viktors favoritsyssla just nu  är exempelvis att hjälpa mig att plocka ur diskmaskinen:) Vi har delat upp det så att jag lägger in ren disk som ska in i överskåpen och besticken och han tar underskåpen. Detta för att han inte når så högt och jag har svårt att böja mig för tillfället:).

Och glöm inte att njuta av det du har åstadkommit.

I intervjun gav jag även lite tips på hur man kan hålla relativ god ordning även vid tidsbrist och så mina 5 tips för att komma igång, och här kommer de:

5 tips för att komma igång

1. Sätt dig och skriv ned allt som behöver göras. Identifiera surdegarna.

2. Be din respektive göra samma sak – ofta slutar det med två helt olika listor!

3. Enas om en prioritering och skriv ned i kalendern när varje sak ska göras.

4. Börja redan i dag med att alltid lägga tillbaka saker på sin plats, så minskar kaoset successivt. Hitta platser för det som inte verkar ”bo” någonstans.

5. För varje ny sak som kommer in i hemmet, bestäm genast var den ska vara.

Ni som hänger på ett projekt i veckan känner kanske igen några av dessa tips:)

Fotografen tog några bilder hemma hos mig. Bland annat den här – mitt hemmakontor i vardagsrummet:

Foto: Pontus Lundahl/T

Tycket att den är väldigt fin. Om ni vill läsa hela intervjun och se fler bilder, så klickar ni på länken.

/Paulina

13 Kommentarer
 1. Isflingan says:

  Jag upplever även en annan synvinkel på det här med att rensa och organisera kan liknas med träning. För varje gång man är färdig och känner hur skönt det känns efteråt, desto mer vill man ju rensa 🙂

  Svara
 2. Denise says:

  Måste bara berätta vad som hände i går hos oss. Man skulle kunna tro att jag läst din bok som högläsning för dottern varje kväll men så såklart inte fallet. Vi kom hem efter en helg i Stockholm och ist för att börja leka går hon inte på sitt rum för att städa, börjar med att plocka i ordning i sitt kök och sen bestämmer hon sig för att städa pyjamaslådan, sorterar alla kläderna efter typ och sen ska trosor och sockor vikas. Sen vill hon göra i ordning på alla sina kläder så där sitter vi en söndagskväll och går i genom alla kläder och lägger undan sånt som är försmått och viker i ordning alla kläder. Helt på eget begär och är endast 3,5 år. Efteråt är hon såå nöjd över hur fint och bra det blev. Nu ska bara mamman i familjen vara lite duktig 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Tack för den här fina berättelsen, Denise! Så kul att läsa och det värmer verkligen i hjärtat! Och bekräftar åter igen att barn gillar ordning, så det är inget fel att involvera dem i aktiviteter som rör detta!

   Svara
 3. Björn H says:

  Vi satt i lördags kväll och jämkade ihop fyra olika listor (två föräldrar och två barn). Men listan på belöningar där var vi rörande eniga: äta på restaurang och fika på kondis.

  Svara
  • Paulina says:

   Haha! Härligt att ni är eniga om belöningarna! Och vi tänkte lite samma vad gäller kondis – hellre färre gånger men större upplevelse:)

   Svara
 4. Anonym says:

  Jag har precis börjat läsa din blogg men jag har blivit väldigt inspirerad och när jag skulle resa hem från en semester som jag och barnen har varit på så tänkte jag lite extra på hur jag packade ner allt så det skulle vara enkelt att packa upp. Sagt och gjort allt mitt packade jag i en resväska. Barnen delade på en resväska men där jag kan skilja på de två delarna så där var det också lätt att packa var barns saker på olika sidor. När jag kom hem sen så packade jag upp allt på en gång och det gick snabbt, på 1 timme var allt uppackat och en maskin tvätt var igång. För mig har det alltid tagit över en vecka innan allt har packats upp men tack vare lite inspiration från dig och bloggen så sitter jag nu i soffan och njuter att allt är uppackat och klart. Jag har till och med hunnit att skriva en lista på saker som ska städas och fixas här i hemmet, känns helt underbart ??.

  Svara
  • Paulina says:

   Väldigt roligt att läsa detta och jag har själv en liten utmaning med att få övriga i min familj att hjälpa mig att på en gång packa upp resväskor. För annars så går det verkligen lätt en vecka och allt står bara där! Det har hänt mig också:) Så nu har jag som regel att allt måste bort inom ett dygn. Och så skönt att även tvätta på direkten. Roligt att du hittade hit och att du hänger på ett projekt i veckan!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!