resa med katt

Tips på smidig resa med katt – gästinlägg

Jag har ju inga husdjur, men vill gärna ge lite tips om det också. Därför bad jag Elisabeth, som för övrigt driver bloggen Digitala bilder, att skriva ett gästinlägg om detta. Nedan delar hon med sig av sina bästa tips gällande att resa med katt för er som har tänkt att ta med era katter till julfirande någon annanstans. Och rätt förvaring är som vanligt en viktig beståndsdel:)

/Paulina

Första gången jag skulle åka och hälsa på mina föräldrar med min katt Maggie jamade hon nästan konstant under den 100 mil långa resan. Vi var ganska trötta och irriterade båda två när vi kom fram. Jag insåg att jag inte skulle orka med så många fler resor med henne om hon inte kunde vänja sig vid att resa långa sträckor.

Att buren luktar som den gör hemma och känns trygg är A och O för en lyckad resa. Även när du kommer fram är det skönt för katten att ha med sig sin trygga doft hemifrån och ha sitt egna krypin. Jag började därför ta med henne på korta sträckor när jag skulle hälsa på vänner och bekanta bara för att hon skulle vänja sig vid att åka bil och inse att de nästan alltid leder till något kul när vi kommer fram. Hon blev också van vid att vistas i okända miljöer. De blir mindre dramatiskt att besöka veterinären då hon är van vid sin bur och känner trygghet så länge hon sitter i den.

Här kommer mina tips för en förhoppningsvis trevlig resa med din katt i jultrafiken:
  • Börja så tidigt som möjligt med att vänja katten vid att åka bil i sin kattbur. Vissa katter blir åksjuka precis som människor och då kan du få hjälp av veterinär med åksjuketabletter till din katt (men använd de inte innan du med säkerhet vet att din katt verkligen är åksjuk).
  • Om bilresor och kattburen bara används vid veterinärbesök får katten dåliga associationer av bilresor i kattburen och kan därför bli väldigt stressad av att åka bil. Vet den däremot om att det kommer att hända något kul när den kommer fram är det betydligt lättare.
  • Spänn ett bagageband runt buren och trä bilbältet genom bagagebandet så buren sitter fast ordentligt om du skulle behöva bromsa kraftigt.
  • Placera kattburen så katten ser dig eller någon annan medresenär i bilen, ofta känner den sig trygg när den kan ha ögonkontakt med någon den har förtroende för. Själv brukar jag ha kattburen på passagerarplatsen i framsätet (fastspänd med bilbältet genom bagagebandet). Vi kan prata med varandra och hon känner sig trygg när hon hela tiden ser mig.
resa med katt
  • Använd en förvaringsbox i plast med lock som kattlåda under resan, katter visar tydligt när de behöver besöka lådan och då är det bara att stanna och ta av locket på kattlådan, att krångla med koppel och gå ut på väggrenen eller på en rastplats kan göra katten otrygg och den får svårt att uträtta sina behov.
 /Elisabeth
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!