Om Marie Kondo i PP3

Om Marie Kondo och mina metoder i P3

I torsdags gästade jag P3 (just den dagen i studion vid Sergels Torg) och programmet PP3 som leds av Linnéa Wikblad och Sara Kinberg. Vi pratade om Marie Kondo och hennes metod för att få ordning, varför hon är så populär och också lite om vad som skiljer oss åt. Och så fick jag svara på några lyssnarfrågor. Jättekul:)

För er som inte känner till Marie Kondo är så är hon är organisatör från Japan som har blivit världskänd med boken ”Konsten att städa”. Hon har lanserat en metod, som hon kallar för Kon-Marie metoden. Det är en uppsättning regler för hur man ska sortera, organisera och förvara saker samt en vägledning i hur man ändrar sin inställning till saker. Många förknippar henne främst med ett speciellt sätt att vika kläder och sockor på.

Vi är som sagt lika på ett stort antal punkter. Vi tycker att var sak ska ha sin plats och att man ska tänka igenom det noga. Det är en investering helt enkelt som man får tillbaka sedan. Vi uppmanar också att våga göra sig av med presenter  och menar att det är syftet med presenterna som räknas. Vi tycker båda att man ska våga göra sig av med minnessaker, speciellt dem som förknippas med tråkiga saker.

Vi tycker också att rensa är oerhört viktigt. Men vi har lite olika inställning till själva rensningen. Marie anser att det ska vara ett avskedsparty och klär sig därför fint. Jag tycker att det är en handling som ska utföras kontinuerligt och som är helt osentimental. Marie ställer sig frågan ”utstrålar den lycka” om varje sak hon äger. Jag är pragmatisk och tycker att alla saker vi äger inte behöver utstråla lycka. Vissa är bara praktiska att ha.

Och det filosofiska eller andliga är en av de saker som skiljer oss åt. När Marie Kondo viker sina kläder så ser hon det som ett sätt att visa uppskattning och kärlek till dem. Hon pratar med sin garderob. För mig handlar allt om vardagseffektivitet och om att underlätta att få ihop livspusslet. Jag förespråkar att rulla lakan med örngott i för att det är det mest överkådliga snarare än att jag känner något för lakanen eller för att det ska vara vackert. Även om jag så klart tycker att man ska uppskatta och vårda sina saker.

Sedan har vi lite olika syn på kategorisering av saker. Marie tycker att man ska enbart kategorisera enligt kategori för att inte missa något i hemmet. Jag tycker att det är ett sätt att kategorisera på.

I allmänhet så har Marie Kondo en bestämd metod som hon tycker är bäst och därför rekommenderar.  Jag tycker att det kan finnas flera sätt beroende på förutsättningarna där hemma. Vad gäller hur man får med sig resten av familjen så tycker hon att man ska vara en förebild så kommer de andra att följa efter. Jag tror dessvärre inte att det räcker, utan tror på samtal, att göra var sin prioriteringslista och utifrån dessa listor sedan göra en gemensam lista som alla i familjen hjälps till att klara av. Alla involveras och det gör att man får möjlighet att diskutera dessa frågor och samtidigt få upp ögonen för varandras behov.

Om Marie Kondo i PP3

Enligt Marie ska inte resten av familjen se vad som ska rensas. Jag tycker att man ska göra sådant ihop då det går och speciellt vid större projekt. Hon är emot säsongförvaring av kläder och jag är för. Hon tycker att den bästa tiden att röja är på morgonen medan jag tycker att man ska ta hänsyn till sin egen personlighet och ta tag i saker när man känner sig som piggast – för vissa blir det på morgonen, för andra på kvällen.

Det finns fler skillnader mellan oss, men man kan väl sammanfatta det som att Marie är mer andlig i sitt tillvägagångssätt medan jag är en vardagsrealist som utgår ifrån en vardagsverklighet med ont om tid och familj att ta hand om. Inte riktigt lika andligt med andra ord:)

Ett synsätt som jag tycker är väldigt fint är att hon ser saker man har i hemmet som skådespelare som ibland spelar ut sin roll. Jag håller helt med där och tror att detta synsätt verkligen kan underlätta vid rensning. Bara för att man gör sig av med något betyder det inte att det var ett felköp. Och man ska vara glad för nyttan man har fått av en viss pryl i stället för att vara ledsen när det är dags att skilja sig från den. Lite så försöker jag att även se på livet och människorna jag har i mitt liv. Inte så att det finns en ”nytta”, utan jag menar snarare att det finns en poäng och en mening med varje människa man möter och vissa stannar inte hela livet, men de har kommit in och gått vidare av en anledning. Och se, nu blev jag också filosofisk…)

Hur som helst. Superkul att Marie Kondo är en sådan ”organiserings rockstjärna”, som Linnéa kallade det för, och att hon har i och med detta har öppnat ögenon för många vad gäller just vikten av att organisera. Allt det jag har skrivit ovan fick vi inte tid att prata om i PP3, men några av dessa saker och så fick jag som sagt besvara några lyssnarfrågor. Ca en kvart tog det och ni kan lyssna på inslaget här. Dessvärre verkar det vara strul med att ställa in länken på exakt tid, men det kan man göra manuellt:) Det börjar efter 1:32 minuter.

Ni som har läst Marie Kondos bok och min bok  – håller ni med om skillnader och likheter?

/Paulina

2 Kommentarer
 1. Linda says:

  Jag tycker du sammanfattar Maries metod jättebra. Det är just den delen hur utrensningen ska gå till som inte riktigt passar mig. Jag tror Marie utgår mycket från att leva ett storstadsliv i Japan vilket skiljer sig väsentligt från att leva på den skånska landsbygden med diverse djur. Dina tips och råd passar däremot oavsett var och med vem/ vilka du lever. Här måste vi spara på en del bra att ha saker som jag vet kommer att behövas fast inte blir jag särskilt lycklig av att se dem. Jag tycker du också är mer flexibel med olika tips och råd och mer om tänket runt förvaring. Det jag gillar bäst med Marie är klädvikningen annars är det Förvaringsdrottningen som gäller för mig!!

  Svara
  • Paulina says:

   Det gläder mig att läsa Linda! Inte så att jag vill snacka ner Marie Kondos metoder man jag upplever dem precis som du – kanske inte funktionella för alla. Därför ska man ta det som passar en själv och lämna resten, och det gäller även mina tips:)

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!