att skapa - creative process

Att skapa – både jobbigt och underbart

”Hur känns det att skriva en bok?” Den frågan har jag fått ganska många gånger. Och svaret är allt ifrån ”helt fantastiskt”, ”underbart”, ”givande”, ”tillfredsställande”, ”kreativt”, ”självförverkligande”och ”viktigt” till ”knepigt”, ”svårt”, ”stressigt”, ”jobbigt”, ”tidskrävande”, ”rutinmässigt” ”tröttsamt” och ”ångestframkallande”. Allt det där är en del av att skapa eller den så kallade kreativa processen. Och alla ens känslor hänger liksom med under den. Ibland känns det så lätt och självklart. Texten bara flyter på och man får ett härligt flow. För att några timmar senare inte komma framåt alls. Och den där jäkla disciplinen. Utan den händer det helt enkelt inget. Jag har läst att var tredje människa vill skriva en bok. Det är nog den där ångestframkallande delen som är det största hindret.

Nu har jag skrivit två böcker och jag undrar om den andra till och med var värre än den första att skriva. För med första boken så fanns det ju inga förväntningar. Men de finns där med den andra. Nu finns det ju något att jämföra med – den första boken. Det kan göra livet lite extra svårt (såg en intervju härom dagen med Tove Lo och hon sa att den andra skivan var det svåraste, så det verkar ju stämma).

Och så tänkte jag verkligen vila upp mig när jag äntligen hade lämnat in manuset. Och fira så klart. Det var liksom målbilden och moroten. Men innan jag hann göra det så kom ett nytt projekt upp som jag bara inte kunde tacka nej till. Och en ny kreativ process som kom med det nya projektet. Så det var bara att kasta sig in i det nya med full kraft. Så nu sitter jag här igen med alla dessa känslor. Jag har hittat en målade beskrivning av den kreativa processen som jag tycker sammanfattar detta så väl:

att skapa - creative process

Det gäller att ta sig förbi nr 3 och 4 så fort det bara går och försöka förlänga nr 1 och 6… Jag är väl på nr 5 nu och det gäller väl att ta sig igenom det hela… För när allt kommer omkring så är det ju mödan värt. Det är ju helt fantastiskt. Det gäller bara att påminna sig själv om det med jämna mellanrum. Precis som med allt annat fantastiskt som man har runt omkring sig men så lätt glömmer bort att uppskatta. Och om några månader får jag dela med mig av det nya projektet med er! Ytterligare en morot. Så att skapa är jäkligt jobbigt. Men också alldeles, alldeles underbart när man får skörda frukterna av det!

/Paulina

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!