Så får du något gjort varje dag

Ibland dyker tipset upp att avsätta 10 minuter till att röja varje dag innan man går och lägger sig. Jag har aldrig rekommenderat det själv eftersom det aldrig har funkat på mig. Varför det? Jo, därför att ju senare på kvällen det är desto tröttare blir jag. Det är knappt så att jag orkar borsta tänderna och ta bort make-up. Ibland får jag motivera mig till det en halvtimme känns det som. Så att jag skulle orka röja det sista jag gör innan jag lägger mig skulle liksom aldrig hända.

I stället brukar jag rekommendera att man bestämmer sig för att göra en bestämd sak varje dag. Eller eftermiddag/kväll rättare sagt. Det bör man nämligen klara av. Ibland blir det något större och ibland mindre, men det viktiga är att väljer ut något och gör det. Och viktigast av allt – att göra det då det passar dig bäst. I mitt fall så måste jag ta tag i alla sådana saker direkt när jag kommer hem efter en arbetsdag. Då brukar jag faktiskt ha mest energi. Direkt när jag kommer hem kan jag plocka ner tvätten, gå igenom några papper eller plocka undan saker som ligger framme. Sedan blir jag alltmer trött och plötsligt infinner sig koma tillståndet och jag orkar inte göra något mer för dagen (förutom möjligtvis sitta vid datorn och jobba lite…). Någon annan kanske är helt tvärt om – supertrött vid hemkomst och piggnar till lite senare på kvällen, efter middagen exempelvis. Då gäller det att nyttja den tiden. Vad jag försöker säga är att du helt enkelt ska fundera över när du har som mest energi och anpassa dina arbetsuppgifter därefter. Då får du något gjort varje dag. Och en sak som blir gjord varje dag blir fem saker gjorda på en arbetsvecka, vilket minskar risken för en större röjning under helgen.

Sedan gäller det att komma på vad det var man skulle göra, vilket ibland inte är så lätt när man kommer hem trött. Och så kommer man på det dagen efter. Så jag brukar lägga en påminnelse i min kalender om det ifall det är något speciellt som jag bör ta tag i. Annars är det den allmänna röjningen som man vill få gjord varje dag som gäller.

en-sak-per-dag-skapar-ordning

Att borsta tänderna och ta bort make-up försöker jag för övrigt också göra lite tidigare på kvällen, just för att jag inte ska hamna i ett tillstånd där jag måste tvinga mig att resa mig från soffan senare. Att borsta tänderna lite tidigare motverkar för övrigt även småätande sent på kvällen, vilket blir en dubbelvinst – man vill ju inte behöva borsta tänderna igen..

/Paulina

6 Kommentarer
 1. Anita Jebe Schaffer says:

  Tack för jättebra tips, igen. Jag läser med glädje din blogg och genomför då och då ett veckouppdrag. 🙂 Nu undrar jag, har du några tips för hur en får vardagsstädning att fungera, igen o igen o igen…!
  Varma hälsningar
  Anita

  Svara
 2. Annie says:

  Tack för din inspiration! Vi har ett litet veckoschema kan man säga 🙂 mån jobbar jag till 19 så då blir inte mycket gjort, tis är det fix med tvätt, ons städdag, Tors jobbar jag också till 19 men då åker jag raka vägen till affären o veckohandlar. Sen kan vi ta det lugnt fre-sön el då ha tid o ork för större röjningar. Denna rutin funkar för oss o alla är involverade i städningen på ons så går hyfsat fort faktiskt. O får man det gjort varje vecka så hinner det inte bli jättesmutsigt heller!

  Svara
 3. Lina says:

  Det är bra det där med en sak per dag, och att en ska utnyttja det där tillfället då en har lite extra energi.
  Jag har även en gyllene regel som underlättar vardagen för mig, som framför allt minskar allt småplock som gärna blir liggandes efs jag tänker att jag tar det sedan:
  ”Tar det mindre än en minut – gör det direkt!”
  Det är ju så lätt när en tex byter om till pyamas på barnen, att deras kläder inte läggs i smutskorgen direkt, eller att skor och jackor blir halvordnade av barnen när vi kommer hem trötta vid femtiden.
  Så mitt tips är alltså:
  ”Tar det mindre än en minut – gör det direkt!”

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!