organisera kylskåpet

Organisera kylskåpet – uppdrag vecka 43

Då var det dags att återvända till köket. För någon månad sedan rensade vi frysen. Nu är det dags att organisera kylskåpet!

Jag började med att ta ut allt och rensa så klart. Det var kladdigt på några ställen, främst i sidofacken, vilket faktiskt var det största irritationsmomentet för mig och som gjorde att jag kände att jag måste ta tag i kylskåpet. Jag stör mig verkligen på när det är kladdigt och så blev det kladdigt på köksbänken varje gång jag tog ut någon av burkarna som stod i det kladdiga sidofacket, och så fick man torka av bänken osv. Helt onödigt. Nej, så kan man ju inte ha det:) Så jag såg i vilket fall mest fram emot att just göra rent och fräscht i kylskåpet.

Även om jag har en grundstruktur som jag har skapat innan, så tog jag ut allt på köksbänken ändå och grupperade matvarorna. Man vet aldrig – man kan alltid hitta ett bättre sätt att organisera saker på så det är alltid bra att göra detta från grunden när man ändå har tagit ut allt från kylskåpet.

organisera kylskåpet

Några burkar fick tömmas då innehållet i dem var gammalt. Och så hittade jag en gammal chili som jag kastade. Annars så var det inte så många gamla saker som jag fick kasta och det tror jag beror just på att jag har en bra grundstruktur i vårt kylskåp, där var sak har sin plats och där platserna till och med är uppmärkta med Dymo. Men att rensa och städa minst någon gång per år kommer man inte ifrån om man vill hålla kylskåpet fräscht, och det vill man ju.

Ändå tog det sin lilla tid att göra detta. Jag passade på att verkligen tänka igenom om det ändå var något jag kunde förbättra och det blev några saker jag flyttade på. Så såg det ut före- och efter:

kylskåpet före- och efter

Ifall ni undrar varför det är tomt på andra hyllan till vänster, så är det  min ”akuthylla” med saker som snart måste ätas upp.

Då var det er tur!

ARBETSGÅNG ORGANISERA KYLSKÅPET:

 1. Ta en ”före-” bild.
 2. Stäng av kylskåpet
 3. Ta ut allt från kylskåpet
 4. Rengör kylskåpet – både väggar, lådor och hyllor
 5. Gruppera saker som du har tagit ut från kylskåpet
 6. Bestäm var de olika grupperna ska ha sin plats i kylskåpet
 7. Ställ tillbaka sakerna i kylskåpet
 8. Märk gärna upp så att det är klart och tydligt för alla i hushållet var de bör hitta och ställa tillbaka de olika matvarorna.
 9. Sätt på kylskåpet igen.
 10. Ta en ”efter”-bild.
 11. Fira!

Nyfiken på att höra om ni fick någon aha-upplevelse när ni gjorde detta uppdrag och vad det var i så fall.

Ska bli även kul att se era resultat av att organisera kylskåpet. Lägg gärna upp era bilder på Förvaringsdrottningens Facebooksida eller ert eget Instagramkonto och pinga mig! Funkar inte uppdraget av någon anledning? Ja då finns ju alltid prioriteringslistan som en räddare i nöden. Är inte det helt fantastiskt:)

Stort lycka till!

/Paulina

8 Kommentarer
 1. Isflingan says:

  Kylen är nu städad och välorganiserad 🙂 Nu ska jag bara få resten av hushållet att förstå att hålla den sådan. Tycker inte det är speciellt snyggt med små dymo-lappar överallt, men kanske måste jag fixa det ändå för att få tillbaka varorna på rätt plats. Framförallt en ”akut-hylla” för de varor som snart går ut och måste användas snarast är en väldigt bra idé.

  Svara
 2. Cristin says:

  Jag gjorde detta ”uppdrag” igår och SÅ skönt det kändes efteråt! 🙂 älskar att jag får en påminnelse till mailen på alla uppdrag. Hoppas det fortsätter även nästa år 😉

  Svara
 3. Ida Ekbäck says:

  Hej!
  Jag har fundering på vars jag kan hitta bra mindre lådor att dela av min förvaring i?
  Har du några tips? jag har letar på granits hemsida och trodde jag skulle hitta något bra, men finner inget,
  Tacksam för svar!
  Med vänliga hälsningar
  Ida

  Svara
 4. Nasti Samoyed says:

  Nu vet inte jag om dina lådor tillhör kylskåpet, eller om det är något du hittat på själv, men det var ju himla bra! Vi har bara en stor låda i vårt kylskåp, den längst ner. Men det ska jag anamma lite tror jag! Just för pålägg och sådär var ju supersmart! 🙂

  Måste leta åt ditt frys-rensningsinlägg också och kika på det! 😀

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Nasti,

   En låda tillhör kylskåpet, resten har jag köpt själv. Visst är det bra! Det gör det så mycket mer överskådligt och yteffektivt. Och påläggshyllan föreklar definitivt vardagslivet! Jag lägger till en länk för frys rensning:)

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!