ta kontroll över ditt mobilanvändande

Ta kontroll över ditt mobilanvändande – 5 tips

Känner du att ditt mobilanvändande håller på att ta över ditt liv? Så kände jag faktiskt ett tag. Att hela tiden vara uppkopplad kräver en hel del tid och energi. Jag märkte att det dessutom gjorde mig stressad och splittrad och därmed ineffektiv, och det är något jag verkligen ogillar. Så jag bestämde mig för att sätta upp vissa regler för mig själv.

 1. För det första så stängde jag av alla aviseringar från sociala medier. De stör verkligen det man håller på med och distraherar bara. Så nu ser jag inte när det kommer in någon ny kommentar eller like. Det är i övrigt det första jag gör när jag köper en ny dator – tar bort aviseringar när nya mail kommer in. Jag väljer när jag kollar mailen.
 2. Jag märkte att jag kollade Facebook och Instagram alldeles för många gånger per dag. Det som triggade det var antigen nyfikenhet över om det hade hänt något där eller att jag såg ett antal aktiviteter vid app ikonen. För att inte triggas av det och bli påmind om dem när jag behövde använda telefonen till annat, så la jag dessa appar på andra sidan i mobilfönstret. På så sätt såg jag inte dem när jag aktiverade mobilen utan behövde först bläddra mig fram till dem. Ni vet – precis som med godis som man inte vill äta hur mycket som helst av. Det lägger man högre upp i skåpet och hoppas att det på så sätt inte ska fresta för mycket..
 3. När jag ska jobba lägger jag även undan mobiltelefonen rent fysiskt för att inte frestas att kolla den som ett avbrott bara för att jag har fastnat i något. Eller när jag är hemma och behöver en paus från den. Lägger den en bit längre bort än där jag sitter.
 4. Eftersom sociala medier triggar igång vårt belöningssystem, så bestämde jag mig att använda dem just som en belöning. Inte minst nu när jag skriver min bok.  En timmes skrivande utan avbrott så får jag kolla Facebook och Instagram som belöning, vilket även blir en paus i mitt skrivande. Det är alltid bra att ha en morot i allt man gör och det här är en liten belöning som man kan ta som ett avbrott:)
 5. Sedan har vi det där med att kolla mobilen det första man gör på morgonen och det sista man gör på kvällen. Jag har bestämt mig att sätta den på flygläge ca en timme innan jag går och lägger mig. På så sätt kan jag fortfarande använda mobilen som väckarklocka men jag har satt en gräns för mig själv gällande själva mobilanvändandet. Och genast när jag sätter den på flygläge så känns det lugnare. Vet inte varför.
ta kontroll över ditt mobilanvändande

Är mobilen det första och det sista du kollar innan du går och lägger dig?

Huvudregeln är alltså att det är jag som väljer tillfällen när jag ska kolla av min mobil och inte mobilen som ska avbryta mig hela tiden. För enligt forskarna tar det mellan 15 och tar 25 minuter att bli fullt koncentrerad igen. Och man blir ju mindre effektiv när man hela tiden blir avbruten.  Allt detta besparar mig en hel del onödigt mobilanvändande och därmed tid – som ju är det mest värdefulla vi har – förutom våra nära och kära så klart:)

Hur hanterar ni ert mobilanvändande? Har ni några tips?

/Paulina

4 Kommentarer
 1. Cecilia says:

  Vilka toppentips! Jag använder mobilen lite för ofta (mest för att se om något nytt hänt). Jag pluggar på distans och har ibland svårt att slita mig när jag har satt tid för att plugga. Ett tips jag har är att ladda ner en app som heter self control eller en annan som heter appblock. Där kan du blocka speciella appar under speciella tider på dygnet. Perfekt för mig. 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Tack Cecilia! Roligt att höra (eller läsa rättare sagt:) Ska kolla apparna. Har själv laddat ner några men inga som jag tycker är jättebra, så tusen tack för tipset!

   Svara
 2. caroline says:

  Så klokt och bra skrivet! Jag tycker att det är så tråkigt att många inte ens reflekterar över sitt mobil-användande! Vissa barn som växer upp nu måste verkligen slåss för att få uppmärksamhet ifrån sina föräldrar, folk som man står och småpratar med kan helt sonika samtidigt scrolla igenom sociala medier? 🙁 Och folk hämtar sin bil på parkeringen, börjar köra iväg SAMTIDIGT som de plockar upp mobilen och börjar scrolla?! Det gör mig så ledsen 🙁
  Jag är 31 år för övrigt…

  Svara
  • Paulina says:

   Tack för det, Caroline och kul med din kommentar! Jag kan inte heller förstå hur folk kan försvinna i sina mobiler mitt i en konversation där endast en person till är involverad. Tycker att det är provocerande. Skrev faktiskt min första ledare som redaktör om just detta, och det var när mobiltelefonerna kom:) Känns inte som att det har blivit någon ändring där.. Haha! Kul att du skrev ner din ålder där:) Ja, över huvud taget så tycker jag att man bör fundera på om det är viktigare att prioritera någon på andra sidan skärmen framför något man har fysiskt framför sig och som har tagit sig tid att träffa en.. Samt allt det andra, alltså vad man egentligen lägger sin tid på..

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!