samla idéer

Organisera dina tankar och ideer – uppdrag vecka 38

För att hemmet ska fungera måste det även vara ordning och reda i  huvudet. Så är det om du frågar mig i alla fall. För är du tankspridd så glömmer du bort saker. Samma sak med idéer. Det gäller att fånga dem och samla ihop dem så att du vet var du har dem när du behöver ta fram dem. Men detta kräver en struktur. Du ska inte behöva fundera var du ska förvara en viss tanke eller idé varje gång den dyker upp. Då är det ju bråttom så att du inte hinner glömma.

Därför gäller det att hitta verktyg som gör det möjligt för dig att hålla ordning på dina tankar och idéer. Och då finns det så klart ett antal alternativ att välja mellan. Är det några snabba tankar som du ska fånga när du är på språng så är det kanske svårt att skriva ner det i ett anteckningsblock varje gång. Det känns lite föråldrat. När jag föreläste på Femina Eventet i början av september i år och hade förmånen att lyssna på Jens Lapidus, så sa han att han brukade skriva ner uttryck och fraser som han hörde i just ett anteckningsblock. Men det var inför hans första bok och innan smartphones hade slagit igenom. Numera är det kanske lättast att göra det just i mobilen, som för övrigt också har ett digitalt anteckningsblock. Det använder jag också till att fånga små enstaka saker som jag behöver ha uppskrivna och samlade någonstans.

När uppskrivna saker börjar utvecklas till mer av ett tema så använder jag ett annat verktyg, som heter Evernote, och som jag har prisat på bloggen förr. Det är som ett stort och välsorterat anteckningsblock kan man väl säga och jag gillar att man både kan gruppera saker i mappar och söka på vad som helst. Man kan även bifoga bilder och den kan läsa bildtext. Det går också att öppna Evernote från mobilen. Jag själv har exempelvis en mapp som heter ”Affärsidéer” och när jag kommer på någon sådan så skyndar jag mig att skriva en ny anteckning om det. Sedan vet jag var jag ska leta om jag vill börja utveckla eller utvärdera några affärsidéer.

Idéer kan även dyka upp i ditt flöde på sociala medier som Facebook eller Instagram eller när du surfar. Vill du spara dem på något sätt så behövs det också ett system för detta. Gäller idéerna exempelvis inredning eller organisering av hemmet, så är Pinterest ett fantastiskt verktyg för detta. Där kan du också skapa mappar och spara saker i mapparna. När du har sparat en bild så kan du lägga till anteckningar, vilket möjliggör att du kan skriva ner vad det var på bilden som du gillade, eller viken idé du fick eller var man kan köpa en viss sak och hur mycket den kostar. När jag går runt i affärer så tar jag bilder med mobilen på det sättet, skriver ner hur mycket det kostar och var jag hittade det och lägger in mappen som jag har döpt till ”Hemmet”. Så kan jag gå hem och fundera lite. Och vill jag inte att andra ska se min map så kan jag göra den privat.

samla idéer citat Anders Jansson DI Weekend

Detta citat kommer från en intervju med komikern Anders Jansson i DI Weekend. Det ingår i hans jobb att ha koll på sina idéer för att kunna skapa roliga shower och föreställningar, men det belyser ändå att det är viktigt att ha ordning och reda även inom detta område:)

ARBETSGÅNG ORGANISERA DINA TANKAR OCH IDÉER:

  1. Vilka saker behöver du samla ihop? Vad är det som du känner att du inte har tänkt ut ett bra system för? Skriv ner dessa saker.
  2. Fundera igenom hur och när du kommer att behöva komma åt informationen. Är det bra att ha tillgång till den både via mobilen och datorn eller räcker det med mobilen? Om du skriver ner mycket så kan det finnas en poäng med att kunna anteckna både via mobilen och datorn.
  3. Fundera igenom vilka verktyg som passar dig bäst för dina olika slags idésamlingar. Det är viktigt att du bestämmer dig för ett verktyg för varje samling. Om du exempelvis har bestämt dig för att använda dig av Pinterest för dina idéer för hemmet så är det endast i Pinterest du ska samla allt inom detta. Även om du gör en liten anteckning så kan du ta bild på den eller en screenshot och lägga upp där.
  4. När du har skapat en bra struktur för dina tankar och idéer så gäller det att överföra dem du redan har till ställen som du har bestämt dig för att använda framöver. Detta kan ta lite eller mycket tid beroende på hur mycket du har samlat på dig. Den här punkten kan kanske kännas jobbig för den är enbart administrativ, men tänk på att det är nu du samtidigt skapar en vana för hur du ska samla information framöver. Gör du det några gånger så kommer det vara naturligt var du ska spara en idé eller en tanke nästa gång du kommer på den.
  5. Är du klar? Då är det dags att fira!

Ser riktigt mycket fram emot att läsa vad det är ni kände att ni var i behov av att organisera och hur ni gick till väga. Har ni andra tips på andra bra appar eller sätt att organisera tankar och idéer? Dela med er gärna så att andra kan få nytta av det!

/Paulina

7 Kommentarer
  1. Thereses jul says:

    Jag kör på screenshots i telefonen. När jag ser något inspirerande/smart/snyggt fotar jag helt enkelt av det. Nackdelen är att man inte kan lägga till extra kommentarer och att minnet fylls upp. Snabbt. Och att jag numera har fler screenshots än egentagna bilder!

    Svara
  2. Malin says:

    Jag använder wunderlist till allt! Har ett gäng olika listor både till jobbet och privat. Både att göra-listor, inköpslistor, önskelista, saker jag vill åstadkomma i livet och böcke/filmer jag vill se och läsa. Går att skapa deluppgifter, sätta slutdatum, spara foton och dela med andra.
    Ungefär som evernote, men jag gillar denna bättre.

    Svara
  3. Katarina says:

    Samlar mina idéer och to-do’s i appen Keep. Som post-it, man kan välja färg, design och flytta om dem efter behov. Kan också lägga till bilder med bildtext. Säkert mer som jag inte använder. När jag läste ditt inlägg tänkte jag att jag har redan allt där, men kom på att jag har en gammal lapp där jag fyller på boktips. Den lappen ska nu bli digital och börja göra nytta 🙂

    Svara
    • Förvaringsdrottningen says:

      Har inte hört talas om den. Jag har en som heter Keep it forever, men den kan man bara lägga in bilder i olika boxar som man har döpt till olika saker. Tack för tipset Katarina!

      Svara
  4. Anna E. says:

    Hej, Trello är jättebra att organisera sitt huvud med. I Trello gör man digitala postit-lappar som man kan sortera i vilka status man vill. Tex Att göra, Jag gör, Fastnat, Färdigt. man kan dela med andra också! När och då kan man delegera lappar till andra deltagare av boarden. Mitt bästa ”Fritidsverktyg”.

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!