träna Paulina Draganja

Träna och organisera har så mycket gemensamt!

Jag älskar att träna. Har jag haft ett uppehåll så känns det så klart motigt i början, men när jag väl har fått upp farten så är det ju beroendeframkallande. För att jag får en sådan skön känsla i kroppen. Från början känner jag den främst efter träningen men efter ett tag infinner den sig både innan och under tiden jag tränar. Och jag har märkt att det faktiskt är exakt likadant med att rensa och skapa ordning hemma. Från början känns det motigt och du får verkligen motivera dig själv för att göra det. Du får kanske muta sig själv med någon morot efteråt (inget fel i det:). Men allt eftersom du får in en vana och välbehaget efteråt upprepas så börjar du att längta efter det. Och börjar få den sköna känslan både innan och under tiden. Precis som med träning.

Men samtidigt – det är ju så lätt att överdosera i början. Sätta upp alldeles för höga mål. Speciellt i början av året eller direkt efter semestern. I början brukar det också gå strålande och lätt och du känner att du klarar av hur mycket som helst – så du maxar antalet träningstillfällen. För att sedan tröttna alldeles för snabbt. Därför gäller det att hitta en balans mellan att ta vara på den extra energin man har i början men inte ta ut sig i onödan. Samma sak med att rensa och organisera hemma:)

Att förvänta sig mirakel på en gång är en annan liten fälla. Varför syns det inte direkt att du har tränat? Du har faktiskt varit på gymmet två gånger! Magen borde försvinna och muskler träda fram! Likaså med att förvänta sig att allt hemma ska vara tipp-topp på en gång. Det tar lite tid innan större resultat syns.

Och samma sak fast tvärt om. Underhåller du inte din träning så kommer det du har byggt upp att försvinna efter ett tag.  Det gäller både din kropp och ordningen hemma. Det är bara att ställa in sig på att det är en pågående process och inte en engångsföreteelse. Lika bra att betrakta det som en hobby:)

Dessutom är både att träna och organisera hemma en träningssak – ju oftare du gör det desto bättre blir du på det. Så skapa i stället en rutin som håller i längden.

Och sist men absolut inte minst – det lilla extra. När du känner att du inte har några krafter kvar. När det ”bara” handlar om att bestämma sig. Och det är det lilla extra som just gör den största skillnaden. Samma sak med att skapa ordning i hemmet. När man har rensat och organiserat blir det alltid några småsaker kvar. Och det är av någon anledning svårt att hitta plats åt just dessa små saker. Men det är återigen som med träningen. Det är det lilla extra som gör skillnad.  Så se inte ditt jobb som klart förrän du har klarat av den sista biten också. Det handlar bara om att bestämma sig:)

Vad är sensmoralen med detta? Träna och organisera regelbundet så klart! Och det bästa är att båda sakerna skapar ett positivt beroende. Både att träna och skapa ordning har ju positiva effekter – det ena för kroppen, det andra för hemmet och båda för välbefinnandet! Är du en sådan som behöver morötter – skaffa dem! Sätt upp mål eller belöningar. Blir det lättare gjort om du gör det tillsammans med någon? På samma sätt som du kan skaffa dig en träningskompis kan du engagera någon i familjen att skapa ordning hemma tillsammans med. Gör det som funkar för dig för att uppnå resultat.

träna Paulina Draganja

Försökte hitta en bild på  mig när jag tränar, men jag tar ju inga sådana bilder.. så det fick bli den här bilden. Den är tagen på en semester i bergen utanför Bergamo, i norra Italien och  Sven tog den för att föreviga ett viktigt ögonblick – att jag satte mig på en cykel för första gången sedan jag hade flyttat från Lund, vilket var 10 år tidigare. Alla backar kändes också riktigt mycket dagen efter… som sagt – träning ska ske regelbundet:)

/Paulina

1 svara
  1. Gunilla Blomdahl says:

    Jag vet att ex sådant som ex kläder bör förvaras i skåp och garderober men har upptäckt att ha ett lager t-skirts är bra att ha på golvet! Bara tillfälligtsvist.

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!