organisera tvättstugan

Organisera tvättstugan – uppdrag vecka 35

Eller – i vårt fall är tvättstugan en alkov där vi har tvättmaskin med Elfa hyllor och backar ovanför.  I den förvarar vi städ- och tvättrelaterade saker, produkter som vi har köpt extra såsom tandborstar, tandkräm, linser, linsvätska, schampo, balsam mm samt även partytillbehör, dvs plasttallrikar, bestick och glas.  Jag kom fram till att vissa av dessa saker behövdes omorganiseras om efter principen ”allt som du använder oftast ska du ha mest lättillgängligt”. Och så smög det sig oordning också, vilket också behövdes åtgärdas så klart:)

För att kunna göra det och som alltid när man ska rensa – ut med ALLT. Så det gjorde jag. Bildbeviset kommer här:

rensa från hyllorna

När man har gjort detta så har man gyllene tillfälle att optimera framtida förvaring genom att fundera över vad som ska in, ut eller byta plats. Och eftersom vi har möjlighet att även sänka eller höja våra Elfa hyllor så passade jag på att göra det också. Jag sänkte nedersta trådbacken och hyllan sänktes för att få en ännu mer lättillgänglig höjd.

Ett av det absolut bästa med att organisera om är att man ofta kommer man på så enkla men ack så bra och viktiga ändringar som verkligen förenklar vardagen. I vårt fall var det en sådan enkel sak som att flytta ner strykjärnet en hylla. Sven använder det varje dag för att stryka sina skjortor och även jag använder det relativt ofta. Genom att lägga det på hyllan längre ner är det nu mycket smidigare att ta fram och ställa tillbaka. Det står i övrigt på en betongbricka med en liten kant så att det blir stadigare än om det hade stått rakt på hyllan. Och om ni tittar noga så ser ni att toapappersrullen som håller ihop sladden – en lifehack som vi verkligen uppskattar och nyttjar.

Till vänster om strykjärnet står en tygpåse med tvättmedel och tvättpåsar.  Extra tvättmedel står bakom. Vi förvarar vårt tvättmedel i en påse eftersom vi både tvättar hemma och i den gemensamma tvättstugan, och då är det skönt att lätt kunna ta en förpackad påse med sig ner till tvättstugan.

Ytterligare en sak som förenklade vardagslivet var att flytta ner de två halvtransparanta lådor. Det är i dem vi förvarar extra tandborstar, tandkräm, linsvätska, linser samt krämer. De behöver vi också komma åt relativt ofta. Nu är det mycket lättare. På hyllan ovanför förvarar vi efter omorganiseringen endast sådant som vi endast behöver komma åt någon gång per år.

organisera tvättstugan

I den utdragbara trådbacken har jag också organiserat om. Där har jag en tyglåda för mina saker (extra make-up pads mm) samt Svens tyglåda (extra raktillbehör). Viktors krämer ligger längst till vänster.

Rensat har jag också gjort så klart. Jag hittade faktiskt några kvarvarande babyprylar såsom liggunderlägg och de åkte ut.

På detta sätt blev hyllan ovanför tvättmaskinen mer användarvänlig och det som vi använder ofta mer lättillgängligt.

Så – nu är det er tur att organisera i tvättstugan!

ARBETSGÅNG ORGANISERA TVÄTTSTUGAN

  1. Ta en ”före”-bild.
  2. Ta ut allt från hyllor och från golvet.
  3. Rengör alla ytor.
  4. Rensa det som du inte längre använder.
  5. Finns det saker i din tvättstuga som inte har någon plats? Ska de vara i tvättstugan? Skapa plats åt dem.
  6. Finns det saker i din tvättstuga som inte ska vara där? Flytta dem dit de hör hemma.
  7. Har du ett system för att sortera din tvätt? Om inte, vill du ha det? Skapa plats åt det i så fall.
  8. Förvarar du saker som du behöver komma åt ofta mest lättillgängligt? Om inte – organisera om.
  9. Ställ tillbaka sakerna enligt den nya ordningen.
  10. Märk upp för att underlätta inlärningen av den nya ordningen, för att hitta och för att ställa tillbaka på rätt ställe.
  11. Ta en ”efter”-bild.
  12. Belöna dig själv:)

Detta var min ”tvättstuga”. Vad förvarar ni i era? Nu ska bli riktigt kul att se era bilder och läsa hur ni har organiserat om. Dela gärna dessa på min facebooksida eller pinga mig på Instagram (@ forvaringsdrottningen)

Stort lycka till!

/Paulina

4 Kommentarer
  1. Marie says:

    Vad är det för vit plast-minibyrå du har på bilderna? Ser jättefint ut! 🙂

    Svara
  2. Helena S says:

    Tvättstugan var ingen katastrof men en genomkörare var ändå på sin plats! Rensade bl.a ut gamla mediciner och dyl. Tvättstugan är liten och vi är 5 i familjen så den behöver vara praktisk och med ett smidigt flöde. Smutstvätten sorteras direkt i trådkorgar (mörk 40, vit 60 osv) det systemet kan barnen. Då är det lätt att se vad som behöver tvättas. Sen har de tre barnen varsin egen trådkorg, där läggs deras rena kläder direkt från linorna i taket. Jag vägrar vika tvätt i soffan!
    Det tog ca 40 min.
    Belöningen är redan uppäten!

    Svara
  3. ettvitthus says:

    Ettvitthus.wordpress.com ska det stå! 🙂

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!