Äg det du har nytta eller nöje av

Äg det du har nytta eller nöje av

På sistone har det skrivits lite artiklar på temat hur många saker man ska göra sig av med eller hur få saker man ska äga. Ju mindre saker man äger desto lyckligare blir man. Men är det verkligen så? Det finns ju de som inte äger något och sägs vara superlyckliga – buddistiska munkar. Jag tror också att de är det. Men jag tvivlar starkt på att alla människor skulle bli lyckliga om de hade ägt lika få saker. Så var går denna optimala minimi-nivå? Ska man äga hundra saker? Eller femtio?

Själv tror jag inte att det handlar om en given siffra. Jag tror inte heller att det handlar om vem som har minst saker. Jag tror att det handlar om att nyttja sina saker på rätt sätt eller att ha glädje av dem. Vissa använder endast några få plagg, andra gillar att äga många olika klädesplagg. Vissa lagar ingen mat, andra har matlagning som sitt stora intresse. Dessa två typer av människor nyttjar sina kläder respektive köksartiklar mer än den andra gruppen. Jag tror inte att de skulle bli lyckligare om de anpassade antalet till den andra gruppen.

Däremot så tycker jag verkligen att vi kontinuerligt ska göra oss av med saker som vi inte nyttjar eller har nöje av. Onödiga saker som skräpar ner våra hem tynger oss. Så rensa kontinuerligt. Rensa dina kläder när säsonger byts, böcker du inte längre har nytta av och prylar du inte längre använder. Man mår verkligen bättre av att rensa. Men bli inte stressad över någon minsta nivå eller siffra. Det är dina behov som är rättesnöret. Har du för många prylar som du inte använder så är jag övertygad om att det tynger dig. Men har du exempelvis en tavelsamling som du har glädje av så är det ju fantastiskt. Vissa trivs när det är mer avskalat. Andra vill ha mer saker runt omkring sig och trivs med det. Vad trivs du med? Det är den viktigaste frågan du måste ställa dig. Och rensa dina saker därefter. Äg det du har nytta eller nöje av  helt enkelt.

Äg det du har nytta eller nöje av

/Paulina

9 Kommentarer
 1. Caroline Blid Nilsson says:

  Du är så klok Paulina. Håller helt med dig. Du vet att jag inte alls är där (men jag kämpar på i den takt och mån jag klarar av) men mitt slutmål är just att jag bara ska ha saker jag använder och tycker om / faktiskt VILL ha. Just nu har jag ju mer saker som jag inte varken vill ha eller använder mig av, och man ser inte guldkornen för allt som liksom är i vägen och skymmer. Tack för all din inspiration. <3

  Svara
  • Paulina says:

   Tack Caroline för den fina komplimangen. Jag vet att du kämpar på och det är det som är det viktigaste. Och att du har ett bra mål och det tycker jag verkligen att du har. Det är roligt att följa dina framsteg!

   Svara
 2. Gunilla Blomdahl says:

  Jag älskar att ha mycket omkring mig Egentillverkat, gåvor eller andra köpta hantverk och sakeR OM MAN JÄMFÖR SPARA SAKER ELLER SLÖSA BORT SAKER ÄR JAG MEST LIK SPARA SAKER

  Svara
 3. Emschen says:

  Fast det är ju tänket med hållbarhet som gör antalet viktigt. Hellre få riktigt bra saker än många halvbra saker. För miljöns skull.
  Men ett givet antal tror jag inte heller på.

  Svara
  • K says:

   Men varför skulle man inte kunna ha många riktigt bra saker, som man älskar och använder? Det ena behöver ju inte utesluta det andra. Bara för att man väljer att äga många saker behöver inte det automatiskt betyda att man vare sig överkonsumerar eller uppmuntrar till överkonsumtion (även om det givetvis ibland är så). Det finns gott om människor som har många ägodelar för att dom fått saker i arv eller som gåvor. Jag tänker precis som Paulina, att så länge man har precis det antal prylar som man själv upplever att man mår bra av, då kan jag inte se hur miljön eller någon annan skulle ta skada. Fast jag kanske missförstod dig? Det är så lätt hänt på internet! ?

   Svara
  • Paulina says:

   Hållbarhetsaspekten håller jag verkligen med dig om och absolut hellre få riktigt bra saker än många halvbra. Men jag tycker inte att vi ska sätta en siffra på antal saker. Vissa nyttjar fler prylar än andra p g a olika orsaker eller intressen och jag ser inget fel i det så länge dessa saker just nyttjas.

   Svara
  • Anonym says:

   Hållbarhet är ett bra argument för att inte köpa en massa nya saker. Men om man redan äger en massa saker finns det absolut inget argument för att det skulle vara hållbarare att slänga en del av dem. Rensa och slänga gör man för att man mentalt mår bättre av att slippa onödiga prylar.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!