ordning i tv-bänken

Rensa TV-bänken – uppdrag vecka 34

TV-bänken kan ha spelat ut sin roll. När vi streamar alltmer i vårt digitala samhälle så behövs varken DVD spelare eller DVD skivor. Men vi kanske forfarande har en möbel att ställa TV-n på. Kanske dags att rensa i den och göra sig av med saker vi inte använder.

Jag tror att av alla saker i vårt hem så var TV-bänken den minst organiserade. Vi öppnar inte den speciellt ofta. Nu blev det dags att ta tag i den, rensa och nyttja den på ett bättre sätt.

Jag började som vanligt att ta ut allt och damma av. Bara att göra det var en vinst i sig:) Sedan började jag verkligen granska vad som fanns där och vad jag verkligen behövde framöver. Exempelvis min sons DVD-filmer. Han tittar på dessa filmer när vi reser och DVD-skivorna finns instoppade i en DVD-behållare. Behövde vi förpackningarna till var och en av filmerna? Svar nej. Bara där så sparar man mycket plats om man jämför:

Rensa tv-bänken från DVD skivor

Så DVD-förpackningarna fick gå. De har inget andrahandsvärde och tog bara en massa plats.

Övriga filmer var jag ännu striktare med. Vi gjorde oss av med alla tv-serier och mindre intressanta filmer. Kvar blev bara några få riktiga klassiker som kan vara bra att ha nära till hands när man blir lite nostalgisk.

filmklassiker

Den största utmaningen här är att våga rensa. Och det kan du göra i två steg om det känns jobbigt. Är det svårt att göra sig av med DVD skivor så kanske du kan göra dig av med dem du minst gillar. Och så går du på det igen om ett tag.

Och så blev före- och efter bilden av tv-bänken:

ordning i tv-bänken

Eftersom jag tycker att det estetiska också är viktigt, även inuti skåpen, så köpte jag nya behållare som jag organiserade saker i. Jag märkte självfallet upp lådorna.:) Förutom DVD-filmer och onödiga papper som låg i tv-bänken, så försvann en TV-on demand apparat (från övre vänstra hyllan) som vi fick från ComHem för länge sedan. När vi sa upp abonnemanget så trodde vi att de skulle skicka efter den men det gjorde de inte. Nu blev det dags att göra sig av med den.

Och helt plötsligt så hade jag en hylla ledig! Om du får yta över i dina skåp eller lådor så är det viktigt att du bestämmer dig för vad du ska göra med den. Annars blir den lätt en allt-i-allo förvaring. Och jag vet precis vad jag ska göra med min fria yta:) Jag har en filt som jag inte vill ska ligga framme men som är så skön att täcka sig med när det blir lite kallt. Den får sin givna plats i tv-bänken!

OK. Då var det er tur:

ARBETSGÅNG RENSA TV-BÄNKEN:

 1. Ta ut allt ur TV-bänken
 2. Rengör ytorna.
 3. Gå igenom sakerna du har i tv-bänken och rannsaka dig själv. Använder du DVD spelaren? Finns DVD filmerna digitalt? Har du annat där som du kan rensa bort?
 4. Förvarar du kablar, sladdar och laddare? Organisera dem också. Märk sladdarna så att du vet vad de hör till.
 5. Ställ tillbaka sakerna.
 6. Har du fria ytor nu? Bestäm vad du ska göra med dessa annars blir det lätt en allt-i-allo förvaring.
 7. Belöna dig själv:)

Jag belönade mig själv med att ta hand om min kropp och testa något som heter rolfing. En slags kombination av massage och trycktekniker, där man arbetar med att mjuka upp bindväven för att ta bort spänningar i kroppen. Kändes som ett yogapass fastän jag inte gjorde något annat än att slappna av ordentligt. Och så fick jag en bättre hållning. Verkligen en spännande upplevelse som jag kan rekommendera.

OK. Nu är det er tur. Ser fram emot att se era ”före”- och ”efter”-bilder på era tv-bänkar och höra vad ni hittar i era tv-bänkar och hur mycket ni har vågat rensa i dem.  Är rensa tv-bänken inte aktuellt för dig av någon anledning, så finns det som vanligt en prioriteringslista att ta som ett andra alternativ.

Stort lycka till!

/Paulina

6 Kommentarer
 1. Nini Tjäder says:

  Håller inte riktigt med om vad man ska göra sig av med här. TV-bänken har inte alls spelat ut sin roll. Det är ju där man har alla tillbehör till TVn, nära till TVn och som man vill slippa se.

  DVD:er har man i bokhyllan, inte i TV-bänken som har ett mycket begränsat utrymme.

  Och ja, i vissa fall vill jag ha DVD-er och inte streamat. Även om mycket finns streamat så är det inte allt. Och viktigare: det finns inte kvar där ute i molnet i all evighet. Mycket streamat kan också enbart ses på dator/platta och inte på själva TV-n. Finns inget mer obekvämt än att behöva se något på annat än TV-n.

  En DVD finns fysiskt kvar även efter flera år och/eller om du inte har tillgång till internetkoppling. Därför behöver man även behålla DVD-spelaren (och dator som kan ladda dvd-er). Och VHS-spelaren om man har äldre VHS-band kvar som man vill kunna se igen. Både om det gäller filmer eller serier.

  Ser du aldrig om en film eller en serie? Ser du bara nytt? I så fall kanske streamat är OK, men vill du ha möjligheten att se något igen, då vill man ha sina dvd-er.

  Jag har en kombinerad DVD-VHS-spelare som kan kopiera över åt ena eller andra hållet vid behov. Enda nackdelen är att det tar lika lång tid att kopiera över till en DVD som det tar att i realtid se filmen. Fodralen till DVD-er/VHS-band är också dumt att kasta. Där står ju all information om filmen/serierna. Som hur lång den/de är, vilka skådespelare som är med, vem som är regissör, och vad som faktiskt finns på dvd-n/bandet. Den infon är svår att hitta någon annanstans.

  Så nej, inget åker ut ur min TV-bänk förutom några gamla broschyrer från ComHem som inte gäller längre.

  Svara
  • Paulina says:

   Du har dina poäng, Nini! Jag håller i och för sig med dig om att TV-bänken inte har spelat ut sin roll – jag har ju kvar min:) Jag ser väldigt sällan om något. Just därför har jag enbart lämnat kvar riktiga DVD klassiker. Och jag har också min DVD spelare kvar. Fodralen som jag gjorde mig av med var till barnfilmer. Nog inte så mycket viktig info där:) Vad gäller filmer för vuxna så finns det en grym app som heter IMDb. Där finns det all möjligt info om filmer, citat, extramaterial, info om skådespelare mm. Man kan göra sina egna listor, ranka filmer osv. Rekommenderar den varmt.

   Intressant med VHS/DVD spelare. Visste inte att sådana fanns. Och jag hade också gamla broschyrer från ComHem som jag kastade!

   Svara
 2. Carina says:

  Älskar att rensa och fixa med förvaring. Jag har ingen dvd spelare eller några andra tekniska prylar som tillhör tvn.
  Däremot har jag väldigt bra lådor i min tv bänk och där förvarar jag övrig teknisk utrustning som datorer, I pad osv. Perfekt ställe för dessa prylar som jag inte vill ha liggande framme och lätta att ta fram då de ofta används i soffan framför tvn.
  Att var pryl har sin plats är väldigt viktigt för mig.
  Kram Carina

  Kram Carina

  Svara
 3. Johanna says:

  Hej Paulina!

  Läste om dig i tidningen Civilekonomen och blev så inspirerad. Är precis som du civilekonom. Är inte säker på om jag alltid vill jobba med ekonomi rakt av. Drömmer framförallt om att bli egenföretagare. Har dels författardrömmar, men har också alltid funderat kring att jobba med min andra passion – organisering. Mening tagen direkt från mitt personliga brev: ”Det kanske låter konstigt men jag älskar att rensa och organisera – att städa en garderob är bland det roligaste jag vet”. Och det är verkligen sant. Att städa, rensa, organisera, sälja, kasta – sånt älskar jag. Och varför inte göra karriär av det? Jag ska bara skriva klart min roman, sen så! 🙂 Stort tack för inspirationen. Nu ska jag scrolla mig igenom din blogg och njuta av alla tips!

  Stor kram

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Johanna!

   Vad roligt att du blev inspirerad. Tycker definitivt att du ska skriva klart din roman! Med egenföretagandet kan du börja vid sidan av först för att känna på det och växla allt eftersom det växer. Men det där vet du ju säkert:) I vilket fall som helst – stort lycka till med att förverkliga dina drömmar!

   Stor kram

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!