Så skapar du ordning på skrivbordet i 7 steg

Back to work som sagt. För de flesta av oss i alla fall. Och visst är det skönt att komma tillbaka till ett städat och organiserat skrivbord. I bästa fall har vi rensat det innan semestern. Men vissa av oss har kanske jobbat in i det sista och inte riktigt hunnit med just det. Oavsett vilket så är det definitivt inte för sent att organisera skrivbordet när att du har kommer tillbaka till jobbet efter semestern. Detta blir även lite av en mjukstart första dagen. Här kommer mina tips på hur du går till väga.

 1. RENGÖR BORDSYTAN

  Detta ska inte underskattas och göras ordentligt. Fettfläckar, kaffefläckar och alla andra små fläckar och smuts.  Som gör att skrivbordet inte känns så fräscht som det borde vara. Ta bort allt som står på skrivbordet och rensa bordsytan. Din dator ska du naturligtvis också rensa, alltså skärmen och tangentbordet. Det finns speciella hjälpmedel för detta att köpa.

 2. RENSA BORT DET ONÖDIGA

  Allt onödigt som distraherar dig från det arbete du ska utföra för tillfället eller som tar onödig plats på ditt skrivbord ska bort. Alla papper som du inte arbetar med. Gör dig även av med allt annat som står på skrivbordet och som du inte behöver. Onödiga pennor, suddgummin, pärmar och annat som bara har råkat hamna där. Ha endast det som du använder flera gånger per dag framme. För vissa kan det vara post-it lappar och pennor, för andra är det häftapparaten.

 3. ORGANISERA DIN BREVKORG

  Vissa är mer papperslösa än andra men några papper brukar vi alltid ha eller få av andra. En brevkorg kan samla upp dessa på ett smidigt sätt. I den ska du ha saker som du arbetar med eller ska arbeta med. Ett tips är att ha tre fack, ett fack vardera för ingående, utgående samt för pågående arbete, men detta kan så klart variera beroende på vad du jobbar med.

 4. ORGANISERA SKRIVBORDSLÅDORNA UNDER SKRIVBORDET

  Vissa saker ska du ha nära dig men inte framme. Då är skrivbordslådor under skrivbordet toppen. Översta lådan i den ska du dela upp med mindre lådor så att det inte blir en enda röra när du öppnar den. Lämpligt att förvara här är exempelvis post-it lappar, pennor du inte använder dagligen, minnesstickor, mobilladdare (alternativt fäst dem vid sidan av bordet), extra hörlurar till mobilen eller annat smått och plottrigt som du inte ska ha framme på ditt skrivbord. Rensa innehållet i resten av lådorna från inaktuella saker.

  ordning pa skrivbordet

  Foto: Ulf Huett

 5. RENSA ANSLAGSTAVLAN OCH SÄTT UPP SAKER SOM DU ÅTERKOMMANDE BEHÖVER HA TILLGÅNG TILL

  Om du har en anslagstavla ovanför ditt skrivbord – börja med att rensa den. Har du scheman du behöver titta på kontinuerligt så kan de platsa på anslagstavlan. Även andra saker som du vill bli påmind om kan sättas upp här. Varför inte hänga upp dina mål eller andra saker som motiverar dig och som skänker dig glädje? Allt detta kan självfallet få plats på datorn också, men man ska inte underskatta det ögat fångar upp under dagen. Viktigt är dock att en sådan anslagstavla just av den anledningen inte har för många störande eller inaktuella saker på sig. Dessa ska i stället rensas bort. Och så kan du även använda den för att motivera dig med något lämpligt citat (jag är ju svag för sådant) någon vacker bild som ger dig lugn eller något som får dig att le.

 6. PLOCKA BORT ALLT ONÖDIGT RUNT OMKRING

  Är det stökigt runt omkring eller under ditt skrivbord så påverkas du också negativt av det. Finns det saker där som inte hör ihop med din skrivplats? Som kanske kan bäras ut till ett gemensamt förråd eller rent av slängas? Har du personliga saker som du kanske ska ta med dig hem i stället?

 7. RENSA PAPPERSÅTERVINNINGEN

  En pappersåtervinning har du väl under ditt skrivbord? Om inte så är det hög tid att skaffa dig det så att du inte slänger papper bland vanliga sopor (jag vet att jag låter som en sur tant här, men jag tycker faktiskt att det är viktigt.. Och jag känner till arbetsplatser där detta inte är en självklarhet.. Lägger på en smiley så kanske det hjälper lite:) Har du en pappersåtervinning nära skrivbordet men inte har rensat den innan du stack iväg på semester så kan det vara en bra idé att göra det nu. Det är ju skönt att börja med ett clean desk även i detta avseende:)

Dessa tips gäller så klart även för hemmakontoret:) Har ni några fler tips för hur ordning på skrivbordet?

/Paulina

3 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!