Organisera städskåpet – uppdrag vecka 25

Städskåpet  eller städskrubben är ett av de knepigaste utrymmen i hemmet. Det brukar vara knökfullt där. Saker och ting brukar ramla ut eller ner därifrån så fort man öppnar städskåpet. Om man nu ens har någon. Men vanligtvis så är det i alla fall ett väldigt litet utrymme där man försöker att trycka in allt från dammsugare, hink och mopp, alla städmedel till allt annat möjligt som man vill gömma undan. Därför är just städskåpet ett av de mest utmanande utrymmen i hemmet. Och just därför är det extra viktigt att optimera det utrymmet.

Jag organiserade om ett städskåp inför fotograferingen till min bok ”Förvara smart – organisera ditt hem”. Det såg ut så här innan jag satte igång:

stadskap-fore

Kan ni tänka er att ta ner något från den översta hyllan? Rasrisken är ju överhängande.. Så vad gjorde jag? Jo, nyttjade alla ytor som fanns i städskåpet maximalt och resultatet blev så här:

stadskap-efter

Vi tar det uppifrån och ner. Jag tog självfallet ut allt. Till de översta skåpet skaffade jag en halvtransparent låda, i vilken jag la två mindre lådor. I den ena av den la jag mediciner och i den andra glödlampor. Och så märkte jag upp dem förstås:) Ovanpå la jag två stycken trådbackar, så att det skulle vara lätt att se vad som fanns i dessa backar och för att det skulle vara lätt att ta ner dessa.

I nedersta skåpet nyttjade jag väggarna till max. Jag satte upp hållare för strykjärn på ena väggen och hållare för dammsugarslangen på andra väggen. Jag satte även upp krokar för att hänga upp påsar där andra småsaker kunde förvaras. Den befintliga stången som fanns i städskåpet använde jag också till att hänga upp krokar, på vilka jag sedan kunde hänga korgar att förvara saker i. På golvet i städskåpet ställde jag sopkvasten och dammsugaren. Eftersom det fanns två nivåer i städskåpet så kunde jag även ställa en behållare med rengörningsmedel.

Och så har vi naturligtvis dörren och jag brukar alltid säga – nyttja den! I det här städskåpet satte jag upp krokar på vilka jag sedan kunde hänga upp diverse städtillbehör. Och visst blev det skillnad mot före! Så mycket lättare att hitta och hålla ordning!

Så nu är det dags för er att optimera utrymmet i era städskåp:

ARBETSGÅNG

 1. Ta en ”före-” bild.
 2. Ta ut allt från städskåpet, städskrubben eller annat utrymme där du har dina städsaker och rengör utrymmet.
 3. Fundera över hur du kan använda höjden och djupet i det bättre genom att kanske skaffa utdragbara lådor som du kan sätta ovanpå varandra. Kan du nyttja väggarna? Kan du nyttja dörren?
 4. Införskaffa det du behöver för att optimera förvaringen.
 5. Lägg tillbaka sakerna.
 6. Ta en ”efter”-bild.
 7. Fira!

Detta kan bli ett ganska stort uppdrag. Det här städskåpet tog mig faktiskt en hel del tid att fixa då jag skaffade förvaringslösningar från både IKEA, Granit, Lagerhaus, Indiska och Åhléns. Ibland är det också så att de lösningar som verkar vara klockrena i affären ändå inte stämmer när man kommer hem. Men det minsta man kan göra för att undvika misstag är att mäta utrymmet  där hemma och ta med sig måttbandet till affären. Då blir det rätt storlek i alla fall…

Jag ser jag väldigt mycket att ser fram emot att läsa om och se era lösningar och framsteg!

Stort lycka till!

/Paulina

11 Kommentarer
 1. Maria says:

  Jag älskar städskåp! Vi hade ett städskåp (liknande det du har på bild), men saknade vettiga hyllor i det och orkade aldrig lyfta in dammsugaren, så vi köpte ett större väggskåp (ikeas köksskåp, 100 cm högt, 60 cm brett) som vi hängde ovanför tvättmaskinen och inredde som städskåp i stället. Nu har vi superbra ordning på trasor, svampar, rengöringsmedel, dammsugarpåsar och -munstycken, strykjärn och tvättpulver i skåpet medan dammsugaren och skurhink+mopp står på golvet i ett hörn av tvättstugan. Funkar utmärkt!

  Svara
  • Paulina says:

   Kul att höra! Och vilken bra idé Maria! Dela gärna med dig av bilden på skåpet på Instagram eller Facebook om du känner för det – tror att många skulle ha nytt av ditt tips!

   Svara
 2. Jenny Meyer says:

  Städskåp ja… Det har jag saknat sedan sambon och jag flyttade ihop i november 2014. Vi bor nu i vår andra gemensamma bostad och är på väg mot den tredje. I nya huset finns inte heller något städskåp, men där det idag står en kyl/frys ska jag få min efterlängtade förvaring till dammsugare, skurhink och annat. Ny kyl och frys får inte plats där det gamla skåpet står idag, men det är ju ingenting jag gråter över. 😉

  Just nu förvaras dammsugare och skurhink/mopp antingen under trappan eller under en bänk i hallen tillsammans med hundmatsäcken, men det är ju ingen snygg lösning. Andra tillbehör till städning såsom dammtrasor, fönsterputsgrejer, rengöringsmedel och annat står antingen i ett badrumsskåp eller en låda i hallbyrån.

  Svara
  • Paulina says:

   Intressant att läsa din beskrivning, Jenny! Tänk om rengöringstillbehören fick plats tillsammans med resten! Hur kommer det sig att de inte gör det idag? Kan du kanske bygga på höjden eller fästa något på väggarna?

   Svara
   • Jenny says:

    Problemet består i att vi saknar städdkåp. Vi måste helt enkelt hitta andra platser till allt. Rengöringsmedel för badrum i badrumsskåpet och medel till köket i skåpet under diskbänken.

  • Paulina says:

   Hej Susanne, De har flyttat till ett annat skåp, men de hade kunnat få plats om vi hade ställt dem precis på samma sätt som på ”före-” bilden. Men Annelie, som hade lägenheten, ville i stället lättare kunna komma åt sopkvasten och dammsugaren, som hon använde oftare än skurhinken.

   Svara
 3. Jennie says:

  Åh vad du är bra!
  Jag längtar tills jag och min pojkvän bor tillsammans och kan börja inreda precis som vi vill ha det. Vi bor just nu i varsitt kollektiv och då är inte valfriheten den största men planera kan man ju alltid! Vi kommer ha din blogg som största inspiration <3

  Svara
  • Paulina says:

   Det var ju helt underbart att läsa, Jennie! Vilken fantastisk komplimang. Blev väldigt rörd av den. Tusen tack för det!!!

   Svara
 4. Anna says:

  Hej! Vad fint det blev 🙂 Håller just på att förbereda utrensning och sortering av vårt städskåp så det här var precis den inspiration jag behövde. En fråga: tog du bort städhinken från städskåpet? Eller fick den inte plats? Städhinken är nämligen den som ställer tills störst problem för mig, ramlar alltid ur skåpet när man öppnar. Tack för fin blogg!

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Anna,
   Bra fråga! Ja, vi tog bort städhinken. Den får plats där på samma sätt som den gjorde det innan, men då måste sopkvasten stå lite över,och Annelie, som jag fixade städskåpet för, valde att hitta en annan plats åt den. Hon kände att det var viktigare att komma åt sopkvasten och dammsugaren lättare då hon använder dem oftare. Och så fick en hel del andra saker plats i skåpet. Så ja – vi ommöblerade lite där. Kul att du gillar bloggen!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!