Så reashoppar du smart och hållbart

Sommarreorna har börjat. Och då blir det så lätt att köpa på sig saker som man kanske annars inte hade köpt. Vissa blir så kallade fynd medan andra helt enkelt felköp där det låga priset har grumlat omdömet. Så hur göra för att reashoppa smart?

Eftersom jag är en stor motståndare av onödiga saker i hemmet och en stor förespråkare av det hållbara samt vardagseffektivitet, så ligger denna fråga mig varmt om hjärtat. Dessutom gillar jag inte att shoppa i allmänhet och reashoppa i synnerhet, så jag försöker verkligen att effektivisera denna process så mycket det bara går. Det gäller att maximera fynden och komplettera sin garderob med saker man verkligen behöver eller önskar sig och minimera allt det andra. Mina tips för att lyckas med detta är därför följande:

 1. Sätt dig ner och fundera igenom vad du saknar. Då får du fram saker som du uppenbarligen behöver.  Skriv ner dem – helst i mobilen för den kommer du definitivt att ha med dig när du shoppar.
 2. Gå därefter igenom din garderob och se vad du behöver komplettera med. Detta blir för övrigt även ett perfekt tillfälle att rensa lite mellan den stora säsongrensningen. Ta bort det ur garderoben som du inte använder och lägg i en mellanlandningslåda eller hylla. Komplettera din shoppinglista med saker som upptäckte att du behöver inhandla.
 3. Fundera igenom vilka sortens plagg som kan bli omoderna snart. Satsa på de mer tidlösa (försöker jag alltid göra i och för sig..)
 4. Kompromissa inte med något. Köp enbart det du verkligen gillar. Och med gilla menar jag inte enbart plagget i sig utan även exempelvis färgen på det. Det kan avgöra om du kommer att bära plagget framöver eller inte. Inte heller storleken skulle jag kompromissa med – i vilket fall inte köpa något för litet och hoppas att man går ner. För stora plagg kan du alltid sy om men frågan är om du orkar hålla på med det och då riskerar ju plagget att ändå bli hängande i garderoben..
 5. Har du några favoritaffärer där du brukar handla? Kolla in vilka plagg som du skulle vilja ha där kort innan rean så sparar du tid när den börjar och siktar enbart på dessa.
 6. Har du några affärer där du skulle vilja handla om du hade råd? De är då topp prioritet vid reorna. Kolla in dina önskeplagg och/eller accessoarer. Det är sedan dem du ska hålla dig till när det blir rea – det du verkligen vill ha och inte det som lockar för att det är billigt. Dessutom är reorna ett perfekt tillfälle att just investera i kvalitet och mer hållbara plagg som du kanske inte vanligtvis har råd med, så jag brukar fokusera på dessa affärer.
 7. Du kan  utforska butikssortimentet både fysiskt och på nätet. I vissa webbshoppar kan du lägga in saker i din önskelista. Då har du gjort halva jobbet innan rean startar.
 8. Om det är en butikskedja som du ska besöka på rean, kolla om den finns på flera ställen i din stad. Ofta finns de populära plaggen kvar längre utanför stadens centrum..
 9. Ta på dig bekväma kläder och skor och ta ut onödiga saker ur handväskan så att den är så lätt som möjligt. Även här ett tillfälle att rensa handväskan när du ändå håller på (kunde inte låta bli men det är vid sådana här tillfällen som det blir extra lätt att just avklara mindre roliga saker som att rensa handväskan exempelvis)

Och för att summera upp detta – mitt favoritcitat som alltid bör gälla som riktmärke enligt mig:

wordrobe-rules

Då så. Hoppas att ni känner er lite bättre rustade inför att reashoppa nu:)

/Paulina

4 Kommentarer
 1. Lilli says:

  SMART….jag är en typisk handlapåreanmänniska, jag har ganska mycket nya kläder i min garderob…meeen ingenting att sätta på mej ändå!! Nu ska följa ditt råd ( igen ) och tänka om.

  Svara
 2. Händelsevis says:

  Bra tips! Förr älskade jag rean men nu orkar jag sällan med att rota och trängas. Hellre second hand i så fall, allt minst reapriser 🙂
  Det där med att kolla på nätet först tycker jag man kan praktisera även utan rea. Spar så mycket tid! Särskilt när man köper barnkläder tycker jag!

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!