Rensa i bokhyllan – uppdrag vecka 22

Jag brukar inte spontanshoppa men böcker har jag svårt att låta bli att köpa, och även om vi har en stor bokhylla så blev det dags att rensa i den. Dessutom så hittade jag inte längre bland mina böcker, så jag hade även ett behov av att organisera om.

Jag brukar alltid uppmana er att lyssna på er själva och de små irritationsmoment ni har i er vardag för att kunna åtgärda dessa. Utifrån detta var det två saker som inte fungerade i min bokhylla: jag kunde inte hitta vissa faktaböcker jag ville kolla upp saker i och jag hittade inte nya böcker som jag inte hade läst.

Som vanligt började jag med en avgränsning. I mitt fall blev det att jag fokuserade på de tre nedersta hyllorna i den stora bokhyllan, då Svens historieböcker samt våra pocketböcker huserar på hyllorna högst upp. De behövde inte lika stor make-over utan endast att man tog bort några stycken så att det inte skulle bli så överbelamrat. De tre nedersta hyllorna däremot tömde jag och började organisera:

rensa bland bocker

På bordet såg det ut så här och även där grupperade jag upp böckerna med hjälp av post-it lappar som jag brukar göra:

organisera böcker

Det tog mig två kvällar att gå igenom böckerna, rensa bland dem och tänka ut ett bra system. Även om det kan se stökigt ut så kan det ju ta tid att komma på ett bra system som passar en själv och det är inte fel att låta det ta sin tid om man har den möjligheten. Lyckligtvis retar sig inte Sven på när det ser ut så här någon dag och vi har fler bord att sitta vid så jag kunde göra detta ifred. Jag sorterade efter en viss typ av böcker, storlek och färg. Och ville skapa en ”levande” bokhylla samtidigt. Resultatet blev så här:

Bokhylla - efter

Enligt principen ha det du vill använda oftare lättillgängligt har jag nu samlat alla olästa böcker på en bekväm höjd. Det är olika kategorier med den enda gemensamma nämnaren att de just är olästa. För när vi var på väg att resa någonstans (och det är då jag läser flest böcker) så var det ett evigt letande i bokhyllan efter någon bra oläst bok. Nu är det problemet löst:) Det blev även väldigt tydligt att jag har en hel del böcker att läsa innan jag köper på mig nya…

Några böcker vet jag att jag kommer att gå tillbaka till. Det är bra faktaböcker (ja, jag vet att jag är nördig). Dessa grupperade jag efter ämne och i vårt fall blev det tre kategorier: digitala medier, personlig utveckling och entreprenörskap. Sedan samlade jag ihop resten under kategorin ”övriga faktaböcker”, där allt från löpning, hälsa, matkunskap till astrologi samlas.

”Sista chansen” är böcker som inte är helt nya och som jag har börjat läsa på men inte avslutat. De får nu en sista chans att läsas, annars kommer de att rensas bort i nästa gallring. Och så några coffeetable books som ser snygga ut längst ner.

Inom varje kategori färgsorterade jag sedan böckerna så att det skulle bli behagligare för ögat.

Och de rensade böckerna blev många:

skänka böcker

Det som vi rensade var främst föråldrade faktaböcker och gamla deckare. De ska nu till Myrorna och vårt bytesbibliotek i föreningens tvättstuga.

Jag tycker i och för sig att det för det allra mesta är kul att rensa och njuter av det medan jag håller på, men det här uppdraget var extra kul. Jag bara älskar att organisera bland böcker. Jag får en sådan skön känsla i kroppen. Och snacka om att hitta skatter. Denna gång hittade jag ett bokmärke som jag fick från Sven år 2004 med fantastisk text på baksidan. Blev så glad och rörd av att läsa den. Så se till att bläddra igenom böckerna innan ni gör er av med dem, speciellt om ni använder er av bokmärken:)

 

ARBETSGÅNG FÖR ATT RENSA OCH ORGANISERA I BOKHYLLAN

 1. Gör din avgränsning. Ska du ta en eller två bokhyllor? Eller några hyllplan?
 2. Ta en ”före-”bild
 3. Ta bort alla böcker som du ska organisera och rensa bland i bokhyllan och rengör hyllplanen.
 4.  Gruppera ihop dem enligt kategorier som passar dig. Har du böcker som du faktiskt vill eller behöver komma åt snabbt eller brukar återkomma till? Då ska de stå samlade på ett ställe. Olästa böcker? Dessa ska också samlas ihop om du snabbt vill välja bland dem. Brukar du låna böcker från biblioteket? Samla dem på ett ställe.
 5. Rensa bland böcker som innehåller inaktuell kunskap, som du inte tror att du kommer att gå tillbaka till, som inte är en prydnad i sig och som inte har något affektionsvärde för dig. Dåliga böcker och dubletter finns det inte heller någon anledning att behålla.
 6. Ställ tillbaka böckerna.
 7. Te en ”efter”-bild.
 8. Belöna dig själv för väl utfört uppdrag!

Jag gjorde detta uppdrag som sagt i torsdags och fredags kväll, eftersom jag skulle vara borta hela lördag och föreläsa på IKEA i Borlänge. Föreläsningen var en belöning i sig eftersom jag älskar att förmedla kunskap och tips kring detta. Men förutom det så fick jag fira en väninna igår kväll, så jag har firat ordentligt, och även om jag fick organisera en fredag kväll så var det kul att ha en skarp deadline och bestämt firande i förväg.

Det ska bli kul att se era bokhyllor och hur ni organiserar bland dem! Berätta även gärna var ni skänker era böcker. Har ni något speciellt ställe där ni byter böcker med varandra eller är det en speciell välgörenhetsorganisation ni skänker dem till? Eller säljer ni dem kanske till och med?

Stort lycka till med uppdraget!

/Paulina

8 Kommentarer
 1. Malin says:

  Hej Paulina! Tack för härlig läsning och inspirerande blogg! Tänkte fråga om du har något bra tips på böcker om digitala medier? Är på jakt efter lite nya böcker att fylla bokhyllan med! 🙂 Tack på förhand!

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Malin,
   Vad roligt att du gillar bloggen! Vet inte vad du vill få ut av läsningen, alltså om du vill lära dig mer om digitala medier eller läsa mer om det som ett fenomen, men om det är bägge delarna och om det inte ska vara för tekniskt, så kan jag tipsa om en lättsmält bok som heter ”Digital succé” med Frida Boisen. Läste den själv på semestern i Thailand och det funkade alldeles utmärkt:)

   Svara
 2. Annika says:

  Jag tränar mig i att ha ett allt mer avslappnat förhållande till mina ägodelar, för att kunna rensa ut utan att få ångest. Jag gör mig ogenerat av med presenter, ärvda saker och sånt jag en gång har älskat, men inte längre gillar. Det är såååå skönt!
  Böcker är dock en svaghet hos mig, och jag kämpar för att rensa i hyllorna. Men det går bättre och bättre, och när jag plockat bort ett gäng tar jag med dem till jobbet, där vi har en bokbytarhörna. Vips är de borta, och till glädje för någon annan!

  Svara
  • Paulina says:

   Så kul att höra att du inte heller anser att saker som man har fått men inte gillar borde man göra sig av med, Annika. Jag tror inte någon som ger en gåva vill att den ska vara en börda. Det är ju tanken som räknas! Och kul att du har hittat en motivationsfaktor för att göra dig av med böckerna också. Håller med – det är inte helt lätt – inte för mig heller:) Men det hjälper att tänka att någon annan kan få glädje av det!

   Svara
 3. Anne says:

  Hej Paulina! NU gav du mig verkligen inspiration att städa upp och organisera bland mina böcker. Jag har MÄNGDER av böcker och röran bland dem ger mig nästan andnöd, hahaa. Jag ska skriva ut ditt inlägg och ha bredvid mig som inspiration när jag börjar rensa och röja. Har på känn att det får ske under semestern, alla mina böcker tar nog betydligt längre tid än två kvällar att ordna upp. Vad ska jag belöna mig med sen när det är klart? En ny bok kanske…? Hälsningar från Anne i repan på din gamla arbetsplats.

  Svara
  • Paulina says:

   Å vad roligt att höra att mitt inlägg har gett dig lust och energi att röja upp i din bokhylla! Helt underbart kul att höra! Och roligt att höra från dig i övrigt – kul att du fortfarande följer bloggen! Håller nu tummarna att det blir av. Och en ny bok tycker jag är en alldeles strålande belöning:) Stort lycka till med detta!
   Kram
   Paulina

   Svara
 4. Nini Tjäder says:

  Det här gör jag regelbundet med böcker. Har ofta en kartong ståendes någonstans där jag kan stoppa ner böcker som ska ut (till Myrorna). Är inte klar med den nuvarande rundan med böcker ut än. Men det är på G. Skrev just om det nyligen här: http://www.ninisworld.com/wordpress/recycling-books/. På samma sätt har jag även en kasse ståendes där jag stoppar kläder som kan återanvändas av någon annan än mig. När det blir fullt, iväg till Myrorna med det.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!