Sådan mor, sådan son..

Idag ordnade Viktor upp leksaker i affären.. Alltså, allt jag har lärt honom är att ställa tillbaka saker hemma.. Å andra sidan gjorde jag exakt samma sak när jag var liten..

Och när han härom veckan tog laddaren till sin elektriska tandborste, som han brukar ladda på sitt rum, och la tillbaka i sladdlådan, då värmde det verkligen i hjärtat. Jag har inte ens lärt honom det utan han har själv sett varifrån jag brukar ta fram den.

Jag skriver inte detta för att skryta på något sätt och jag säger inte att han är ordningsam jämt, men faktiskt ganska ofta. Och det är han för att jag visar och lär honom och för att han ser hur jag gör. För att vi pratar om det och för att jag påminner när han har glömt bort. Säkert också en del gener som överförts där för visst har det även med personligheten att göra. Men en hel del är faktiskt uppfostran och rutiner om ni frågar mig. Det är en del av att uppfostra en självständig individ, och det vill jag att Viktor ska vara. Och att han har en hel del färdigheter med sig när han så småningom flyttar hemifrån.

När vi kommer hem från förskolan så tar han av sig jackan och hänger den på sin hängare, som är i hans höjd. Han ställer skorna i sin skohylla. Sedan går vi igenom hans kläder. Är de smutsiga så får han byta. Och i så fall lägga de smutsiga kläderna i tvättkorgen, och då vet han i vilket fack.  Han vet att han ska plocka undan sin egen tallrik och sina bestick när han har ätit och lägga dem i diskmaskinen. Det är klart att jag kan plocka undan hans tallrik, och det gör jag ganska ofta om han ber mig om det, men han är i alla fall medveten om att det egentligen är hans uppgift och att det inte görs av sig självt. Det är några av sakerna som han vet förväntas av honom.

Det är en uppfostran i ordning och reda. Men det är också en uppfostran i empati, samarbete och konsekvenstänkande. Allt detta har han nytta av i sitt vuxna liv. Resor och upplevelser i all ära men man kan lära barn viktiga saker om livet inom hemmets fyra väggar också. För vi diskuterar så klart även varför alla behöver hjälpas åt för att behålla ordningen hemma så att han vet att han bidrar och att det han gör också räknas. Strängt säger vissa, livets skola säger jag. Och det avlastar oss föräldrar i att göra alla arbetsuppgifter hemma.

mor-och-son

Och med det sagt så får denna bild illustrera inlägget, som är tagen just på en resa förra sommaren i mitt älskade Split i Kroatien. Sven säger att jag alltid talar så översvallande om Split att jag nog är stadens bästa ambassadör:) Och trots att vi inte ser så glada ut så var vi faktiskt inte alls på dåligt humör och det är en av mina favoritbilder.

/Paulina

2 Kommentarer
 1. Hege says:

  🙂
  Barn lär av sina föräldrar, så är det ju.
  Och barn som håller ordning på sina grejer är barn som är trevliga att ha som gäster! Nyttigt att tänka på när man efter modellmetoden lär sina barn detta, det är en förmåga som omtyckt av omgivningen.

  Svara
  • Paulina says:

   Roligt att höra från dig Hege! Och tack för din kloka kommentar! Det har du rätt i att det är ett extra bonus! Det får vi faktiskt höra om Viktor. Ytterligare en fördel alltså:)

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!