Ordning i skafferiet – uppdrag vecka 21

Sakta men säkert börjar vi ta oss igenom hela köket, men det är några saker kvar och en av dem att gå igenom skafferiet. Och med det menar jag inte att alla måste just ha ett sådant, för det har inte jag heller. Jag menar i stället alla platser i köket där ni förvarar matvaror som skulle kunna förvaras i skafferiet. I mitt fall är det två stycken utdragbara lådor.

Som vanligt tog jag ut allt ur lådorna. Detta har tre syften:

 1. Att göra rent på hyllorna eller i lådorna
 2. Att du tvingas gå igenom alla matprodukter
 3. Att du först nu har möjlighet att tänka om strukturen utan att hindras från hur du har haft det tidigare

Det gjorde jag. Sedan gick jag igenom alla produkterna och kollade deras bäst-före-datum. Tänk på att skapa gott om plats för att lägga upp allt så att det kan grupperas ihop på ett bra sätt.

Du kan gruppera saker efter hur de passar dig bäst, och det är ju utifrån vilka produkter du har hemma. Jag grupperade i alla fall efter: konserver, ris, pasta, bröd, baktillbehör, salt, socker, bönor, tomat (alltså alla torrvaror som är tomatrelaterade), fonder mm.

Sedan gäller det att avgränsa med hjälp av lådor eller korgar. Det viktiga är att dela upp ett större utrymme i mindre och definiera vad som ska finnas i de mindre lådorna eller i utrymmena emellan dem.

Och så ser det ut i mina skafferi lådor ut före respektive efter (den ena lådan):

skafferi 1 före- och efter

.. och den andra lådan:

Skafferi-låda-2-före-och-efter

När man rensar så här blir man ju även av med de där små irritationsmomenten. Ett av mina var fyra stycken förpackningar med diverse bönor (gömda under annat under ”före-bilden” på den första bilden). Så fort jag såg dem när jag letade efter något blev jag smått irriterad. Förmodligen för att de hade varit där länge och jag visste att jag aldrig skulle äta upp dem. Och mycket riktigt – efter genomgången visade det sig att de alla hade passerat bäst-före-datum.

Ordningen i mina lådor är nu återskapad. Jag har grupperat ännu bättre och rensat så nu är det mer överskådligt och inte längre överfullt. Att yteffektivisera på det sättet – jag bara älskar det! Jag gör det bara. Så kul att skapa ordning och plats i skåpen! Det är verkligen ett sant nöje. Och göra rent så att allt känns fräscht. Jag njuter ju av att öppna de där skåpen nu!

ARBETSGÅNG FÖR ORDNING I SKAFFERIET:

 1. Gör din avgränsning. Allt som hör skafferiet till.
 2. Ta ut alla produkter och rengör dina hyllor eller lådor.
 3. Gå igenom produkterna och kolla om några bäst-före-datum har gått ut. ”Slå ihop / fyll på” samma produkter som har bäst-före-datum nära varandra i en förpackning.
 4. Gruppera ihop matprodukterna så att de logiskt hör ihop.
 5. Avgränsa dina hyllor eller lådor med mindre lådor – då blir det både lättare att hitta och lättare att ställa tillbaka sakerna på rätt ställe, vilket innebär att ordningen bibehålls längre. Om du inte har tillräckligt med lådor, införskaffa dem. Under tiden kan du faktiskt använda dig av skokartonger eller några andra förpackningar som du har hemma.
 6. Lägg tillbaka allt på hyllorna eller i lådorna
 7. Ta en ”efter”- bild
 8. Fira och njut av ordningen som du har skapat.

Vi firade vår 10-års bröllopsdag (!) i fredags med en härlig middag och en riktig utekväll, så jag tog det lite lugnt igår i stället:)

Stort lycka till i era uppdrag. Som vanligt ser jag mycket fram emot att se era resultat. Och om ni ligger före och redan har hunnit rensa ert skafferi, så är prioriteringslistan alltid ett alternativ:)

/Paulina

5 Kommentarer
 1. Isflingan says:

  Har rensat i mitt skafferi och jag känner mig precis som du lite lättare i sinnet nu. Har haft enstaka irritationsmoment av att jag inte haft något direkt system bland vissa av produkterna. Men när jag nu tog ut allting och lade dem bredvid varann kom jag ju på ett system som passade riktigt bra. Så nu är det fint och rent och Välsorterat i skafferiet 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Å vad roligt att läsa detta! Just att du hittade ett system som passade dig! Vill du beskriva vad det är för system?

   Svara
   • Isflingan says:

    Jag har inte heller något ”riktigt” skafferi utan hyllplan i köksskåpen. Och resultatet blev som följer:
    1. Te, kaffe och saker som kan serveras till, ex honung, skorpor etc.
    2. Krossade tomater, bönor, tonfisk och andra liknande stapelvaror.
    3. Pasta, ris, quinoa, linser och annat som oftast används som basvaror till olika maträtter.
    4. Frukosthyllan som innehåller musli, olika fröer och nötter, bröd mm.
    5. Bakhyllan. Jag älskar att baka så denna hylla är full av olika sorters mjöl, socker, bakpulver..
    6. Den så kallade ”måste användas” hyllan med relativa färskvaror som lök, potatis, tomater och annat som inte ska ligga i kylen och som inte kan förvaras en längre tid samt alla övriga varor som är på väg att gå ut och därför måste användas inom en snar framtid.
    Och precis ovan spisen förvaras alla kryddor, oljor, buljonger etc som används som smakförstärkare till matlagning och behöver vara nära till hands när man står där med grytorna.
    Ett system som iallafall för tillfället passar bra hemma hos mig.

   • Paulina says:

    Det låter som ett fantastiskt bra och genomtänkt system. Tack för att du delade med dig av den, Isflingan!

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!