Min intervju med Ingvar Kamprad och hans råd till framtidens entreprenörer

På Instagram och andra sociala medier finns det ju ett uttryck som heter Throwback Thursday, då man tillåter sig att lägga ut gamla bilder och vara lite nostalgiskt. Och det är precis vad jag tänkte göra här idag:) För någon månad sedan fyllde Ingvar Kamprad 90 år. Och då kom jag att tänk på att jag faktiskt har intervjuat honom en gång i tiden. Overkligt men sant. Under studietiden i Lund var jag redaktör för LundaEkonomernas kårtidning Lundtan. Ekonomidagarna närmade sig (ett slags arbetsmarknadsdagar för studenter, då man fick möjlighet att gå på intervjuer, och det var också så jag fick mitt första jobb efter studierna). Självaste Ingvar Kamprad skulle föreläsa tillsammans med Jonas Birgersson, dåvarande IT-gurun och VD för Framfab. Och i och med att Ingvar var i Lund så kunde han tänka sig att bli intervjuad av kårtidningen Lundtan.

Jag såg min chans. Som chefredaktör bestämde jag att jag själv skulle intervjua honom (inte ofta jag har nyttjat min ställning men det här var ett sådant tillfälle..). Minns inte hur vi bokade in mötet men däremot att jag skulle möta upp honom i IKEA:s monter. När jag kom dit fanns ingen Ingvar i sikte. Däremot ett gäng oroliga IKEA anställda, då han skulle ha kommit med en studentchaufför som skickades till flygplatsen men han infann sig inte där. För vad gjorde Ingvar i stället? Jo, han tog flygbussen så klart.

Hur som helst, han dök upp efter ett stund och vi satte oss på ett café. Jag ville spela in intervjun på en kasettbandspelare (!). Ingvar var först tveksam till detta men gav sedan med sig. Vi drack kaffe och pratade i ungefär en och en halv timme. Minns faktiskt inte så mycket av intervjufrågorna och det var väl inget revolutionerande jag kom på att fråga, men jag minns att han var väldigt trevlig och jordnära. Precis som vem som helst. Och så borde ju alla människor på jorden vara men vi vet ju alla att att berömmelse, framgångar och pengar kan ändra en del. Ingvar tog i vilket fall sig tid att svara på alla mina frågor.

Dagen efter skulle han föreläsa med Birgersson. Aulan var fullständigt överfull och alla fick inte plats. Det var en mycket intressant dialog om den nya och den gamla ekonomin. Det var ju då internet på allvar gjorde ett genombrott och de som startade IT företag blev miljonärer på sina aktier. Många av dessa visade sig vara luftslott, men det visste man ju inte då. Och där stod Ingvar och  delade ut handskrivna A4 blad till alla oss studenter med råd till framtidens entreprenörer. Den 1 mars 2001 var det, så nästa exakt 15 år sedan, var hans råd följande (citerar även nedan då det kan vara svårt att läsa):

Ingvar-Kamprads-råd-till-framtida-entreprenörer

 

Några råd till framtidens entreprenörer och andra ansvarshavare av den gamla möbelhandlaren

 • Kompensera dina brister, vet att du har många. Misstro dem som kan och vet allt.
 • Var alltid på väg! Nöjdhetskänsla är ett sömnpiller.
 • Se upp med erfarenhet. Den hindrar dig ofta att tänka annorlunda. Varför är ett bra ord.
 • Se till att ha din arbetsplats nära verkligheten.
 • Arbeta positivt. Det negativa ger dig bara magsår.
 • Tillstå dina fiaskon och försök inte bortförklara.
 • Lär dig skilja mellan verkliga och inbilldade behov.
 • Se dina problem som utmaningar och gör dem till möjligheter.
 • Se till att underhållet (trossen) alltid hänger med.
 • Diskutera, motivera och sälj in, men vet att när beslutet är fattat är det bara genomförandet som räknas.
 • ”Bry dig” om dina medarbetare och låt alla veta att de är en viktig del av helheten. Var och en har rätt att få känna sin betydelse. Ingen kan ersätta närkontakt på alla nivåer.
 • Vet att ”djungelkapitalismens” tid är förbi och att en ansvarsfylld marknadsekonomi hör framtiden till.

Till slut: tänk på att framtiden behöver dig! 

Så där i efterhand kan man tolka den sista punkten att förutspådde IT-kraschen:) Kan appliceras både på affärslivet och livet i övrigt tycker jag. Och det håller efter 15 år. Klokt och insiktsfullt skrivet tycker jag och härligt att en då 75 åring skrev att man skulle se upp med erfarenhet:) Och snacka om att han lever som han lär och IKEA likaså. När han fyllde 90 år så bjöd han alla anställda på tårta. Vad jag vet är han med på alla nyöppningar. Och det smittar av sig på de anställda. Jag har gjort många föreläsningar på IKEA över hela landet och alltid fått ett sådant fantastiskt bemötande. IKEA verkar inte ha sura medarbetare. De är engagerade och stolta över att jobba på IKEA. Det är inte lätt att bygga en sådan företagskultur. Det gäller att leva som man lär på alla nivåer.

Jag är ju en varm förespråkare för att rensa, men vissa saker ska man spara på. Och detta är jag otroligt glad över att jag har sparat. Kände på mig direkt att det var ett viktigt papper med kloka råd som jag skulle ha nytta av i framtiden. När vi lyssnade på det där föredraget i aulan för 15 år sedan var de flesta mer exalterade att se Birgersson än Kamprad, men den ena är så gott som bortglömd idag och den andra still going strong.

Det blev visst en hyllning till Ingvar här. Men jag är imponerad över vad han byggde. Och hur det inte har stigit honom åt huvudet. Tror det har med de där råden att göra.

Ett litet annorlunda inlägg än vad jag brukar skriva, men entreprenörskap och ledarskap är några saker som alltid har legat mig varmt om hjärtat. Och speciellt nu när jag själv tog steget och startade eget (det rimmar:). Och så tänkte jag att ni kanske också skulle tycka att detta var intressant.

/Paulina

PS. Kasettbandet med inspelningen har jag också sparat..

4 Kommentarer
 1. Frida says:

  Vad kul att du delade detta. Jag var på den föreläsningen och kände igen pappret med Kamprads lista. Ett papper som jag tyvärr har tappat bort själv. Nu är iaf innehållet återfunnet. Tack!

  Svara
  • Paulina says:

   Vad roligt att höra! Känns som lite historiskt ögonblick idag när man tänker efter att det var IT-bubblans absoluta höjdpunkt d.. Ja, jag kände på mig att det var något som jag skulle spara på och att det en dag skulle komma till nytta…

   Svara
 2. Magdalena says:

  Så kul att ha kvar! Ingvar är verkligen en person som kan engagera och inspirera en. Jag har också träffat honom en gång (jobbar på Ikea Karlstad) och det var ett häftigt, men väldigt nervöst, möte. 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Kul att få det bekräftat av en anställd. Tack för att du kommenterade, Magdalena! Kan tänka mig att det är extra pirrigt att träffa honom när man är anställd.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!