Organisera och rensa bland läkemedel – uppdrag vecka 18

Då blev det dags att rensa och organisera bland läkemedlen. För det behöver man också göra med jämna mellanrum. Inte minst för att det är så lätt att köpa på sig nya läkemedel ifall man inte hittar dem hemma, och helt plötsligt har man fem stycken nässpray, eller tio förpackningar huvudvärkstabletter.  Att skapa ordning bland läkemedel har jag därför haft tidigare som veckans uppdrag. Och så är det där med att omvärdera det system man har skapat. Alltid nyttigt.

Vi har våra mediciner på två ställen – i en kökslåda och i två utdragbara lådor i ”klädkammaren” – ett litet utrymme där mycket får plats:). Började med att ta en före- bild på kökslådan:

läkemedel

 

Det smög sig ju lite oordning trots att jag rensar kontinuerligt.. Men som sagt, hemmet är ett kretslopp som ständigt måste underhållas:)

Som vanligt så gäller det att ta ut allt. Jag besparar er bilden på en tom och smutsig låda denna gång:) Men kan berätta att den i alla fall inte var lika smutsig som besticklådan. Vet inte varför men så var det i alla fall.

Därefter gäller det att börja rensa bland läkemedlen. Det finns ju bäst-före datum på dem. När ni har gjort det, så återstår en superviktig sak. Läkemedel ska inte kastas i avloppet eller bland hushållsavfall. Detta för att inte förorena naturen och för att det inte ska hamna i orätta händer. Apoteket tillhandahåller en påse avsedd för detta och den ser ut så här:

Lämna gamla läkemedel till Apoteket

Men först ska du ta bort alla ytterförpackningar och kasta endast själva läkemedel i påsen.

Därefter: organisera dina läkemedel, dvs. kategorisera dem enligt hur de hör ihop på bästa sätt. Jag råder som vanligt att dela utrymmet där du förvarar dina läkemedel i mindre utrymmen. På så sätt blir det lättare att hitta bland dem. I mina utdragbara plastlådor ser det ut så här:

organisera läkemedel

De är indelade i två mindre lådor, vilket även skapar ett tredje utrymme, som jag också nyttjar.

I min låda i köket gjorde jag om fördelningen lite. Jag märkte exempelvis att vi var dåliga på att minnas att ta kosttillskott mm. Så jag skapade en ”dagligen” kategori och nu finns allt som ska intas just dagligen samlat där.

IMG_6415

 

Jag gjorde även om bland innehållet i lådorna och omgrupperade lite så att det blev ännu tydligare. Och så märkte jag upp ännu bättre. Nu ser det ut så här:

organisera läkemedel

 

Kategorisera läkemedel

Mitt råd är att katagorisera läkemedel (och därtill hörande saker) på följande sätt:

 • Ögon
 • Öron
 • Näsa
 • Mun
 • Hosta
 • Halsont
 • Halsbränna
 • Värk
 • Fötter
 • Mage
 • Sår  – där plåster ingår. Rekommenderar att fördela plåster på vuxna och barnplåster (ifall man inte vill använda barnens plåster då:)
 • Tarm (förstoppning & diarré är tänkt att hamna där)
 • Dagligen (sådant som man inte ska glömma att ta dagligen som exempelvis vitaminer eller receptbelagda läkemedel
 • Läkemedel för barnen  (smärtstillande, nässppray mm)
 • Övrigt (åksjuketabletter, nikotinplåster mm. Dessa kan även kategoriseras under ”resa ”eller ”dagligen”)
 • Uppdelat efter användare: receptbelagda läkemedel – det är ju ingen annan än just den personen som ska använda dessa.

Vissa av dessa kategorier kan så klart slåss ihop och andra tas bort om ni inte har något som hör dit. När ni går igenom läkemedel så kommer ni säkerligen att hitta några som ni inte vet vad de är till för. Då rekommenderar jag att ni går in på fass.se och slår upp det. Där får ni även reda på om läkemedlet har gått ut. Därefter blir det lättare att lägga läkemedlet i rätt kategori.

Under min sortering och organisering har jag även flyttat på några saker. Myggmedel exempelvis – det finns inte så många myggor här i Stockholm, men definitivt bra att ha på vissa resor, så det flyttade jag till mitt reseapotek så att jag kan bli påmind om att ta med mig det inför en resa i stället.

Och med detta så har jag nu ordning bland mina läkemedel och nu är det er tur:)

ARBETSGÅNG

 1. Ta en före-bild.
 2. Ta ut alla dina läkemedel från lådan/lådorna/skåpet/skåpen där du förvarar dem och gör rent.
 3. Rensa gamla läkemedel som har gått ur datum eller som du inte längre behöver.
 4. Organisera läkemedel enligt kategorier som fungerar för dig.
 5. Märk upp läkemedel och de olika utrymmen som du har skapat så att du snabbare hittar bland dina läkemedel i fortsättningen.
 6. Ta en efter-bild och jämför med före- bilden. Visst blev det skillnad?
 7. Lämna in överblivna läkemedel till Apoteket.
 8. Belöna dig med något för väl utfört arbete!

Ska bli kul att se era före-  och efter- bilder och läsa era kommentarer. Som vanligt kan ni kommentera här på bloggen, pinga mig på Instagram (@ forvaringsdrottningen) eller lägga ut era bilder på Förvaringsdrottningens FB sida.

Lycka till med uppdraget!

/Paulina

5 Kommentarer
 1. Maria says:

  Jag tycker att det där med att förvara medicinerna i en kökslåda är en otroligt smart idé! Alla medicinskåp och -lådor man kan köpa är ju så otroligt små – det ryms bara lite plåster och någon tablettask och så är det fullt. Vi har nu två Smartstore-lådor med olika mindre lådor i (man kan ju köpa olika varianter som passar inuti den stora lådan) och förvarar dem i ett köksskåp. Men att ha allt i en utdragslåda skulle absolut ge en bättre och snabbare överblick. Våra barn är dessutom så stora att det inte är ett problem att ha medicinförrådet olåst. Tack för tipset!

  Svara
 2. Isflingan says:

  Läkemedelslådan är i mitt hem inte speciellt stor, så den gick snabbt att städa 🙂 Men jag insåg att när man går igenom just detta område i hemmet kanske man istället för att hitta saker att rensa ut istället inser att man måste komplettera med vissa saker. Kanske saknas en pincett att plocka bort stickor och fästingar med? Eller börjar plåsterförrådet ta slut nu när man på våren får skavsår av precis alla skor man tar på sig?

  Svara
 3. Händelsevis says:

  En mycket bra instruktion men jag skulle vilja tillägga en sak. Läkemedel ska ju egentligen förvaras i (helst låsta) oåtkommliga skåp eller lådor, särskilt i hem med barn eller djur. Även kosttillskott kan vara mycket giftigt att få i sig för mycket av. Järntabletter är ju exempelvis vanligt och ytterst olämpligt för små barn. Man kan bli mycket sjuk av att äta för mycket järn. Väljer man en kökslåda skulle jag i alla fall säga att man får ta en som sitter i vuxenhöjd. Samma sak i badrummet. Men min son (som är tre år) är ju mästare på att hämta pallar och klättra upp på saker så jag chansar inte på kökslåda. Det finns dessutom mycket snygga låsbara plåtlådor avsedda för läkemedel. Bland annat apotek hjärtat har en fin 🙂

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Kul att du tyckte det! Ja, du har rätt att läkemedel ska helst förvaras låsta. Gällande barn så kan man ju barnsäkra skåp. Vi har i stället förklarat för vår son att det är saker för vuxna – precis som med saxar och knivar – och han har aldrig visat något intresse för det, men du har rätt – säkrast om det är säkrat på något sätt om man vill vara extra säker, så tack för din synpunkt!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!