Bli av med tidningshögen – uppdrag vecka 17

Tillhör du dem som har tidningshögar hemma? Då är detta ett uppdrag för dig!

Men för det första: varför har du tidningshögar hemma hos dig? För det har inte alla. Jag har det för att jag inte hinner läsa allt jag får i brevlådan och för att jag inte kan förmå mig att kasta en tidning eller ett magasin utan att åtminstone bläddra igenom det snabbt. Och så vill jag lägga den information jag vill spara från varje tidning på rätt ställe, vilket tar lite längre tid. Men å andra sidan så hittar jag denna information när jag väl behöver den. Så det är mina skäl. Vilka är dina? Det är viktigt att veta, för då vet du vad som är flaskhalsen så att säga, och då vet du vad du måste ta itu med.

När du har tagit reda på detta börjar du med att gå igenom dina tidningar. Är du en sådan som jag, som gärna vill spara värdefull information som du hittar i tidningar, så föreslår jag att du lägger den på rätt ställe på en gång. Och att du försöker att minimera fysiska papper och flytta informationen till datorn eller mobilen. Några konkreta förslag på detta:

 • Artiklar:

jag gillar att spara bra artiklar som jag kan ha nytta av framöver, men försöker verkligen att minimera det. För det första så frågar jag mig själv om artikeln går att hitta på nätet. Om den gör det så kan man spara artikeln digitalt och samla i t.ex. min älsklingstjänst samt app som heter Evernote. Då kan jag spara länken som en anteckning och tagga den (t.ex. med namn som förekommer i artikeln eller ett ämne den handlar om eller sådant som man tror att man skulle söka på om man sökte efter artikeln) och då är den verkligen lätt att hitta nästa gång man söker efter den. Annars finns det en uppsjö av tjänster som hjälper dig att spara på relevanta länkar. Försök att minimera papper i alla fall.

 • Restaurangtips:

i stället för att riva ut och ha det hemma någonstans – spara i en app exempelvis. Jag använder Foursquare till detta, där jag har gjort en lista som heter ”Restauranger att besöka”. Det fiffiga med Foursquare är att den kan ge mig tips på restauranger jag har sparat när jag är i närheten. Så om jag är i stan och undrar var jag ska äta lunch så kan jag få tips utifrån det jag har sparat som intressant. Och då är det bra att jag har mina sparade saker nära till hands och inte hemma på något papper. Är inte det fantastiskt? Använd tekniken så att den tjänar dig.

 • Recept:

om du river ut recept så bör de rimligtvis hamna i en receptpärm av något slag. Du kan naturligtvis också scanna in dessa och lägga upp i Evernote exempelvis eller någon annan app eller i en mapp för dina recept. Därefter gör du dig av med själva pappret.

 • Resetips:

samma förfarande som ovan. Huvudsaken är att dessa hamnar på ett samlat ställe där du kan ta fram denna information då du behöver den.

Allt det här går med andra ord ut på att hitta rätt plats åt varje papper, precis på samma sätt som med alla andra fysiska föremål, vilket också är en av grundförutsättningarna för att hålla ordning och reda. Och det viktigaste för mig – att kunna hitta sakerna så snabbt det bara går när man väl behöver dem!

Sä här såg min tidningshög ut:

Tidningshög

Jajamän. Går man inte igenom den på några veckor så blir det så här… Och det är just det som krävs – att sätta sig och gå igenom tidningshögen med jämna mellanrum. Så det gjorde jag. Läste och kastade därefter. Sparade det viktigaste. Och njöt av själva läsningen. Och nu är den borta:)

Då så – er tur!

ARBETSGÅNG:

 1. Ta en bild på din tidningshög. Lägg gärna upp bilden på Förvaringsdrottningens Facebooksida eller pinga (@) Förvaringsdrottningen på Instagram. Ska bli kul att se era högar! Och berätta gärna var är anledningen till att det blir en tidningshög hemma hos dig.
 2. Gå igen din tidningshög. Du har två val: antigen skumma igenom varje tidning innan du kastar den eller att kasta den direkt. Kasta bara inte hela tidningshögen på en gång om du inte är 100% säker på att det inte ligger något annat än just tidningar där, utan lyft upp en tidning åt gången för att säkerställa att du inte missar viktiga papper såsom informationsbrev, räkningar eller dylikt.
 3. Klart!
 4. Vad blir det för belöning?

Har du inga tidningshögar hemma? Då är det bara att ta fram din prioriteringslista och välja ett uppdrag därifrån:) Stort lycka till med uppdraget!

/Paulina

3 Kommentarer
 1. Isflingan says:

  Äntligen har de sista ”fin”-tidningarna fått flytta hem till en vän och göra henne glad. Och jag har fått helt rensat i tidningshögen, som nu icke-existerar längre. Känns så skönt varje gång man är klar med en del av rensandet.

  Svara
 2. Käthe says:

  Som komplement kan jag tipsa om Readly.se där man för en knapp hundring i månaden har tillgång till fler veckotidningar/månadsmagasin än man hinner läsa via padda/mobil/dator. Både skvaller och specialintressen, något för alla. Motsvarande finns det även varianter för böcker respektive kvällstidningar.
  För mig fungerar det väldigt bra, inte köpt en tidning på länge.
  /Käthe

  Svara
 3. Emmy says:

  Bra tips med digital lagring! Har inte någon tidningshög själv (tackat nej till så många tidningar det går, och de som kommer åker i insamlingen direkt), däremot har jag länge funderat på att röja min kokbokshylla som varit lite överfull lite för länge, där många böcker innehåller typ två recept jag vill ha kvar. Sex böcker, eller ca 14 hyllcentimeter, fick åka ut, och de bra recepten i respektive bok scannade jag in i datorn 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!