Uppdrag vecka 15: förvara vinterkläderna rätt

Förra veckan våranpassade jag hallen. Det var en hel del saker som då fick lämna den: vinterjackor, vantar, mössor, skridskor och pjäxor. Det blir ett jobb i sig att packa ner dem rätt och bära ut dem så att de inte blir liggande i en annan del av hemmet, för det är faktiskt lätt hänt. Och så gäller det att förpacka kläderna rätt. Så jag känner att jag måste backa bandet lite och gå igenom det steget ordentligt och ge er som inte är helt färdiga med uppgiften en ny chans. Rätt packning av vinterkläderna kommer vi sedan även att behöva kunna behärska när vi byter från vinter till sommargarderob i sovrummet också, så det blir dessutom en förberedelse för det.

Förvara kläderna i vakuumpåsar tycker jag att man ska göra. Det tar mindre plats och skyddar kläderna från både lukt och fukt. Så jag la in kläderna i dessa. Är så förtjust i vakuumpåsar där man kan suga ur luften med hjälp av en dammsugare. Tycker att det är lite magiskt att se hur hela påsen krymper. Passade på att filma detta så att ni som inte har testat vakuumpåsar verkligen kan se hur bra det blir:

Den jag visar i filmen kommer från K-Rauta och det är den bästa vakuumpåsen jag har hittat hittills, men har ni hittat andra bra så tipsa gärna mig och varandra om det. När jag rensade bort vinterkläderna delade jag upp dem i kategorierna spara, skänk, släng eller sälj på en gång. Släng la i en påse som vi har i hallen för textiler som ska bäras ut till någon butik som kan ta hand om dessa. Skänk- respektive säljhögarna kommer jag att vänta med att göra mig av med till hösten så att kläderna åter igen är i säsong. Ett tips är därför att gruppera dessa innan du packar ner dem så har du skänk- och säljhögarna färdiga att göra dig av med när du packar upp kläderna till hösten eller vintern.

Jag la därefter in skridskor, pjäxor och två vinterjackor ( de sistnämnda förpackade i vakuumpåsar) i en resväska för att förvara över dem där under våren och sommaren. Det är ett bra sätt att nyttja en yta som annars är tom! Sven bar upp dem på vinden då det är hans ansvarsområde:)

Och så bilderna. Först före-bilden:

vinterkläder att packa ner

Och allt detta fick då plats i en resväska, som jag självfallet märkte upp för att lätt kunna hitta:

förvara vinterkläder i resväskor

OK. Då var det er tur:

ARBETSGÅNG

 1. Ta en ”före” bild på högen som ska bort från din garderob eller hall.
 2. Sortera kläderna i ”spara”, ”skänk”, ”sälj” och ”släng” högar.
 3. De kläder som är kvar  – tvätta dem som inte är rena.
 4. Gör dig av med ”släng” högen, men släng dem inte i hushållssoporna. Det finns massor med ställen där du kan lämna in trasiga eller gamla kläder, skor och andra textiler på så att de återanvänds.
 5. Lägg resten av kläderna i vakuumpåsar.
 6. Lägg vakuumpåsarna i resväskor, plastbackar eller i flyttkartonger. Vad som funkar bäst för dig och dina förutsättningar på vinden, förrådet eller i källaren.
 7. Fira!

Dåså. Bara att sätta igång för er som inte blev helt färdiga med detta eller vill göra om och packa ner vinterkläderna bättre. För er andra gäller som vanligt prioriteringslistan:)

Stort lycka till och ser fram emot era före- och efter- bilder på era uppdrag, tips och kommentarer!

/Paulina

14 Kommentarer
 1. Jenny says:

  Hej
  Om du ändå ska skänka kläderna, så är det väl lika bra att skänka dem direkt, så blir det inte ditt problem att lagerhålla dem, utan du frigör istället din plats och dina vacuumpåsar direkt!
  Mvh
  Jenny

  Svara
 2. Sofie says:

  Äntligen ska jag ta tag i att införskaffa mig vakuumpåsar, det har varit på min to do-list länge! Men jag hittar inte några alls på K Rautas hemsida, har du möjlighet att länka? För nu ska ytterkläderna upp på vinden även i Umeå 🙂

  Svara
 3. Anna says:

  Perfekt uppdrag, jag väntade med förra veckans uppdrag till igår, eftersom sonen hade sista hockeyträningen i torsdags???? Så jag hade tvättningen kvar tills idag, men nu är alla vinterkläder tvättade och nu ska jag införskaffa fler vakuumpåsar, tycker också de är suveräna. Tips till förvaring av skridskor o hjälmar, är att trä på de på rundstav/ gardinstång, fästa med snöre i bägge ändar av staven och hänga upp i taket i förrådet???? sen är det lätt att lossa snöret i ena änden och dra av skridskor/hjälmar när de behövs igen.
  Tack igen för inspirerande blogg! /Anna☀️????

  Svara
 4. Lilli says:

  Då ska jag köpa vakuumpåsar från K-rauta nästa gång, dom jag har håller inte tätt så länge. När jag använder vakuumpåsar till tex, tyger så har jag lagt med ett A4 papper och skrivit ganska stort vad jag har lagt ner innan jag kör med dammsugaren.Eftersom det är helt omöjligt att se vad som finns i påsarna.

  Svara
 5. Paula says:

  Hej, tycker det är jättebra med vakuumpåsar (tror mina är från Ikea), men hittills har jag bara förvarat extra täcken och kuddar på det viset. Jag har tänkt att man kunde göra så med vinterjackor men är rädd för att de blir skrynkliga sen, har du erfarenhet av det?
  H/Paula

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Yes. Det blir faktiskt inte så skrynkligt som man skulle tro. I vilket fall som helst så behöver man oftast stryka kläderna som som varit vikta.. Men det blir mindre skrynkligt om man rullar kläderna, vilket jag har gjort med vinterjackorna.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!