Var sak på sin plats – uppdrag vecka 10

Många har haft sportlov nu och några av er har säkert också varit bortresta. Och så tillkommer det nya uppdragsföljare hela tiden, vilket jag är naturligtvis väldigt glad för. Så jag tänkte ge alla er en chans att komma ikapp med ett viktigt uppdrag, men som ändå kan avgränsas vid behov.

Att man vet var man har sina saker är en förutsättning för vardagseffektivitet och bestående ordning. Då hittar man snabbt. Och lägger man tillbaka sakerna så har man ordning och reda hemma. Så här kommer uppdraget: att hitta ett hem till era saker. Det brukar jag ofta skriva om – var sak måste få sin plats. Det kan bli ett stort eller litet uppdrag beroende på hur många saker som ni inte har bestämda platser för och vilken avgränsning ni väljer.

ARBETSGÅNG VAR SAK PÅ SIN PLATS:

 1. Gör din avgränsning: ska du ta tag i ett rum eller orkar du ta hela hemmet?
 2. Se dig omkring: vad är det som ligger framme och skräpar runt i rummet? Varför? Är det för att det inte har sin plats? (Hoppa över tidnings- och pappershögar dock – det är ett annat uppdrag – endast lösa saker)
 3. Om svaret på den förra frågan är ja, dvs. att de inte har sin plats, så gäller det att hitta en sådan. En plats som är logisk och fungerar.
 4. Är det lämpligt att märka upp för att påminna sig själv att saken hamnar på sin rätta plats framöver? Gör det i så fall.
 5. Belöna dig själv:)

Här kommer ett flödesschema med lite följdfrågor som kan hjälpa er på traven. Om ni vill se den större dubbelklicka och välj att öppna i ett nytt fönster – då blir den större.

Varför ligger saker framme

Vad hade jag framme då? Jag måste säga att jag då är ganska bra på att hitta ett hem till saker så fort de kommer innanför dörren eftersom jag är smått allergisk när saker ligger framme (och försöker leva som jag lär:). Jag kan faktiskt ibland medvetet låta saker ligga framme som jag behöver ta tag i eftersom jag just vet att jag kommer att störa mig på att de just ligger framme och vill bli av med dem.  Men jag hade två tavlor som stod på golvet i sovrummet under tavelväggen i väntan att hängas upp – de fick sin plats på väggen.

Tavelvagg

 

En av tavlorna var den som jag ritade för att sätta igång med uppdragen. Tyckte den platsade på tavelväggen:)  Och belöningen blev en härlig hotellfrukost med familjen i morse.

Det här uppdraget borde passa alla, så snälla hoppa inte över det. Just för att det är så viktigt. Om du inte tillhör dem som lägger var sak på sin plats och inte har några lösa föremål som stökar i rummet vill säga:) Då har du så klart din egen prioriteringslista från det första uppdraget att gå på i stället.

Ska bli kul att höra vad ni hade framme och var det fick sin plats. Stort lycka till med uppdraget!

/Paulina

10 Kommentarer
 1. Isflingan says:

  Det här var det uppdrag som tagit längst tid att bli färdig med. Men det är också det uppdrag som ger allra mest tillfredsställelse att vara klar med. För Gud vad skönt det är när var sak har sin plats och inte ligger framme och skriker ”Här ligger jag mitt i vägen och skräpar hahaha”

  Svara
 2. Linda says:

  Har inte rätt länk via min mobil, men klickat i ”meddela mig om nya inlägg via e-post” och hoppas det räcker 🙂

  Svara
 3. Sabina Swahn says:

  Jag hade en hylla i ett hörn av sovrummet som stod och samlade damm i flera år istället för att sättas upp och vara en praktisk liten bokhylla vid sängen, nu är den uppe!!!! Och alla böcker som staplats på nattduksbordet kunde sättas på rätt plats!

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Ja! Och visst är det otroligt hur mycket tillfredsställelse man får av en sådan sak – en surdeg som egentligen inte var så stor och inte alls tog tid men sög energi när det inte var fixat – och efteråt är det tvärt om:) Njut av den Sabina!

   Svara
 4. Maria says:

  Jag ser inte heller det som står längst ned i flödesschemat, som för övrigt verkar jättebra. Jag skulle vilja ha hjälp med en sak… Jag brukar alltid belöna mig med något ätbart och eftersom jag nu blir mycket duktigare på att göra saker som jag vill belöna mig för så skulle jag jättegärna vilja ha tips på saker som man kan belöna sig med som inte har med mat att göra. 🙂

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Hej Anneli, tack för din feedback gällande bilden. Jag har förstorat upp bilden nu och du kan se den större om du dubbelklickar på den. Då får du ett alternativ att öppna i ett nytt fönster. Annars finns den även i min bok fast gjord med en annan grafik:)

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!