Organisera ett skåp i hallen – uppdrag vecka 9

Hallen kan vara en trång historia som ändå ska rymma mycket saker. Eller så kan den i stället innehålla många skåp, där vi bara slänger in våra saker för att det finns gott om plats och för att vi har inte bestämt oss vad vi ska förvara där.

I vårt fall har vi en ytter- och en innerhall. Ytterhallen är just avlång och trång. I innerhallen fanns det ett outnyttjat utrymme – 45 x 69 cm när vi flyttade in. Jag såg genast min chans att skapa förvaring där. Utrymmet passade dessutom perfekt för att hänga upp Elfas förvaringslösningar  – ett hyllsystem upphängt på skenor. Det som är så bra med den är att det är flexibelt – du kan blanda hyllor och trådbackar eller ha speciella skohyllor. Du kan dra ut lådorna och du kan ändra ordningen på hyllorna eller trådbackarna och du kan byta en enstaka trådback eller hylla vid behov. Här skapade jag extra förvaring som hörde till hallen. Efter några år har det nu blivit för många saker i hyllorna och dags att omorganisera för att göra det som ska förvaras här mer lättillgängligt.

Men jag tar det från början. Först och främst så tänkte jag igenom vad jag behövde förbättra i det här utrymmet. Jag kom fram till att jag ville ha mer plats längst ner till vår återvinning och jag ville inte att allt skulle vara så överbelamrat så att man lättare kunde komma åt saker man behövde. Svens och Viktors träningsväskor måste ligga mer lättåtkomligt (min har jag en speciell hylla för i klädkammaren). Jag ville även byta plats på trådbackar och skohyllor – också det för att  det skulle bli mer lättåtkomligt. En trådback hängde för högt för och då var det inte så lätt att komma åt vad som låg inuti, även om man kunde dra ut backen. Då så. Ändringsbehoven identifierade.

Avgränsningen blev två översta hyllor vid taket, där vi har smålådor med papper och minnessaker att gå igenom. Det skiljer sig innehållsmässigt från resten av hyllsystemet och får bli ett annat uppdrag.

Som vanligt. Jag tog ut allt och gick igenom mina saker och bestämde vad som skulle vara kvar. Sedan var det dags att flytta på hyllorna och lägga tillbaka sakerna. Det blev en hel del justerande fram och tillbaka.  Eftersom jag tyckte att det var så roligt att vara med och göra bilder till en liten film härom veckan, så bestämde jag mig för att göra samma här, så att ni kunde se steg för steg hur man kan komma till den där slutliga ordningen. Så det såg alltså ut så när jag testade mig fram:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=LwXXK_d5RcE]

Såg ni brandsläckaren och brandfilten förresten? De är ett måste i hemmet, så de har sin självklara plats i hallen hos oss.

Det som åkte ut var två par av Viktors skor som var för små, en hatt samt Svens och mina skor som inte var träningsskor, som fick flytta in i garderoben i stället. Och så några andra väskor som inte var träningsväskor. Sven fick utsedd plats (en halv back) för sina träningstillbehör, som han hittills stoppade ovanpå väskorna. Saker som plockades bort härifrån gjorde att det blev mer luftigt och därmed överskådligt i det här utrymmet.

OK. Här kommer både ”före”- och ”efterbild” så att man lätt kan jämföra:

hallen före och efter

Det fanns alltså en struktur innan här men det var för mycket saker. Nu har vi bestämt att främst ha träningsrelaterade saker i hyllorna och trådbackarna, återvinning (kartong som ska slängas) samt kläder att kasta, vilket då ska lämnas in och inte kastas samt brandsläckare längst ner på golvet. Alla dessa saker behöver vi komma åt ofta och ha lättillgängligt. (ovanför det som syns på bilden är det alltså två hyllor med minilådor som ska gås igenom vid annat tillfälle och under träningsväskor har vi återvinningen)

Skridskor och Viktors pjäxor kommer till våren att byta plats med sommarskor och glasögonen kommer att åka in i hyllan.

OK. Klar. Nu är det er tur!

ARBETSGÅNG FÖR HUR DU KAN ORGANISERA I HALLEN:

 1. Välj ut ett skåp eller annat utrymme som ska rensas och organiseras. Helst i eller i anslutning till hallen, där ni förvarar det som ni behöver ha relativt lättillgängligt.
 2. Gör din avgränsning. Ska du gå igenom ett eller flera skåp i hallen?  Hela utrymmet eller delar av utrymmet som du behöver organisera?
 3. Ta en ”före”- bild.
 4. Ta ut allt:)
 5. Organisera om efter dina behov.
 6. Ta en ”efter”- bild.
 7. Fira!

Och som vanligt – passar inte denna uppdrag dig så har du ju alltid din egen prioriteringslista från första uppdraget:) Också som vanligt – dela gärna med dig av dina ”före” och ”efter” bilder. Dessvärre går det inte att göra det på bloggen men på Instagram eller Facebook går det! Lägg upp under uppdraget på Facebook eller pinga (@ forvaringsdrottningen) mig på Insta så kan jag peppa er och få lite glädje själv utav det:). Kommentera kan du däremot alltid göra på bloggen:)

Då så. Bara att sätta igång!

Storage on!

/Paulina

9 Kommentarer
 1. Helena says:

  Done!
  Jag valde hallen i ”finingången” en klassisk hatthylla och två vita garderober som döljs bakom skjutdörrar. Där förvarar vi div. ytterkläder och kavaljer och klänningar. De två garderoberna fungerar som linneskåp. Ut åkte några jackor och hatthyllan optimerades. Ska köpa några stora lådor. Ut åkte även gamla sängkläder och babylakan. Och linneskåpet organiserades om lite.
  Det blev nästan 2 sopsäckar som ska till tippen.
  Tidsåtgång: lite mer än en timme.
  Belöning: mörk choklad såklart!

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Väldigt bra rensat och jobbat i övrigt, Helena! Ett tips är annars att lämna in textiler till vissa butiker, som då återvinner dessa. På HM kan du till och med få betlat för det:). Tack för att du delade med dig! Haha! Mörk choklad – min absoluta favorit!

   Svara
 2. Anonym says:

  Förra veckans uppdrag var inte så relevant för mig som är farmor. I stället tog jag tag i hallbyrån. Och hatthyllorna i hallen. Det resulterade i en stor kasse med sjalar, mössor och halsdukar till Stadsmissionen och ordning och bättre överblick både i byrålådor och i förvaringslådorna på hatthyllan. För att ordningen ska kunna bevaras har jag märkt lådorna. Jag känner mig så nöjd.
  I veckan fortsätter jag med garderoberna i hallen, min egen och Christians. De är överfulla. Ska bli spännande att se hur mycket jag kan sortera ut för att få lite luft i systemet.

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Vad bra att du anpassade uppdraget så att det passade dig! Och kul att du kunde väva ihop det med veckans uppdrag. Tack för den härliga beskrivningen och lycka till med veckans uppdrag. Och klart att du ska vara nöjd!

   Svara
 3. marinaefbg says:

  Hade varit toppen om jag hade nån förvaring alls i hallen, tips på det? 😉 samtidigt är jag glad att vi bor på ett ställe där varken skridskor eller pjäxor behöver vara i närheten av hallen utan dom kan bo på vinden året om 😀 Har lyckats klämma in ett skoskåp och tre små korgar på insidan av källardörren. That is it. Å andra sidan går det ju rekordsnabbt att organisera om, tar nog typ 1 minut 😛

  Svara
   • marinaefbg says:

    Hallen direkt anslutning till lekrummet (ett kapitel för sig, vi har mer lego än en normalstor legoaffär), köket, vardagsrum och trappa upp och ner. Så. Vi är helt rökta kan man säga när det gäller hallförvaring. Det gör ju å andra sidan att det är helt omöjligt att samla på sig ”onödiga” saker där och att prioriteringen är ongoing så att säga (y)

 4. Sylvia Liljedahl says:

  Hej!
  Min egen hall är enkel då jag är ensam en garderob som behöver lite omsorg. Är ni på väg till dottern som har problem med hallen vilket sammanträffande att uppdraget är hall idag ????

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!