4 tips för stora otympliga leksaker

Någon dag kvar på denna veckans uppdrag  – att röja i barnrummet. Det är väldigt kul att se era bilder på Facebook och Instagram och läsa era kommentarer. Och så kan det bli en del följdfrågor. Jag tänkte besvara en av dessa här:
Jag behöver lite tips hur man lätt kan förvara ”stora otympliga leksaker”, stora parkeringshus, bondgårdar, vägbyggen som liksom står på en platta och tar plats. Svårt att förklara ???? man får oftast dessa i present ????Har försökt smyga bort ibland men lilleman frågar och leker verkligen med allt regelbundet, men får inte plats i hyllor och har fastnat hur jag ska organisera. Finns inte jättestor yta att ha stående på golvet. Elin

Exakt. Och det är just därför jag valde att ta bort brandstationen när jag rensade i Viktors rum. Den var otymplig och Viktor lekte aldrig med den. När den försvann ur rummet så fanns det plötsligt en hel hylla till förfogande. Så:

Tips nummer 1: Ju större leksak desto strängare ska du vara när du avgör om det ska vara kvar eller inte.

Leker ditt barn verkligen med den?

Elin skriver ovan att man ofta brukar få otympliga leksaker i present. Jag har samma erfarenhet och därför har jag bett Viktors far- och morföräldrar att just inte köpa stora saker som tar halva rummet. Så:

Tips nummer 2:  tala om för folk att ni föredrar presenter som är mindre till storlek.

Och min erfarenhet säger mig att just de stora leksaker låter som en bra idé men barnen leker inte speciellt mycket med dem när det väl kommer till kritan. Vågar inte dra någon generell slutsats här utan utgår från min egen son:) Eller att de leker intensivt någon dag och sedan faller leksaken mer eller mindre i glömska.

Men om barnet har och leker med dessa leksaker så ska man ju själjvklart inte göra sig av med dem. Ett tips kan då i stället vara att ha dessa i barnrummet i omgångar, men då behöver man ha en någon annanstans att ställa av dem. Så nästa tips är följande:

Tips nr 3: byt mellan leksakerna och ha dem i rummet i omgångar.

Det kommer att spara plats och göra att barnen upptäcker leksakerna på nytt. Det är som med ett skyltfönster där butikerna lyfter fram utvalda plagg. Dessa får man upp ögonen för. Detta kräver som sagt man har en avlastningsyta som exempelvis ett förråd. Bestäm hur ofta ni ska byta så att det blir en rutin.

Detta gör en läsare som kallar sig för Lilla S och som kommenterade Elins fråga så här:

”Vi bor litet, och kan inte ha både spis, docksäng, vagn, m.m. framme samtidigt. Inte heller alla backar med leksaker, som vi har uppdelade med bilar, utklädningskläder, köksgrejer och så vidare. Vi har därför en bestämd väggyta där det får stå leksaker, resten står i vindsförrådet. När barnen vill ha ner en större leksak/särskild back får de välja något att byta med, som vi ställer upp. Där vi bodde förut hade vi bättre med plats, men ändå bara ett visst antal backar framme i taget. Då hade vi övriga backar på vägghyllor, så barnen ändå såg vad som fanns, men fick byta på samma sätt. Nu när de är äldre vet de vad som finns, och frågar efter att byta. Detta sätt borde fungera även på sådana saker som du nämner. Är det ett mindre barn kan man byta var tredje eller fjärde vecka, är det ett äldre barn frågar de ju själva efter sakerna, och får då byta bort någon annan leksak.”

Tack för den beskrivningen, Lilla S! Ett väl genomtänkt system som fungerar!

Tips nr 4: Ta isär  – om det går.

Vad jag menar med det? Jo, exempelvis tågbanor. De  tar mycket plats. Men de behöver inte ligga framme. Vi har två tågbanor som samsas i en låda. När Viktor har lekt med någon av dem för dagen så får han ta isär dem och lägga tillbaka i lådan. 

smart förvaring leksaker

Hoppas att detta var till hjälp för er. Ha en underbar helg! Snart kommer nästa uppdrag:)

Storage on!

/Paulina

4 Kommentarer
 1. Erica says:

  En smart lösning till exempelvis tåg/bilbanor är att montera små låga hjul på en stor platta, som man kan bygga på. Så kan hela plattan bara rullas in under sängen när det lekts färdigt, utan att bygget behöver demonteras 🙂

  Svara
 2. Gitte L Söderkvist says:

  nja känner lite att vilket är viktigast förvaring (kan bli lite mani av oss föräldrar) eller barnen har roligt – barn rum ska väl ändå va lite kaos, levande och bökigt på ett charmigt sätt.

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Visst, till en viss grad tycker jag. Men Ja tror att det även är bättre för barnen att ha ordning – då kan de ju lättare hitta bland sina leksaker. Sedan är det ju inte alltid man får plats med allt, och det är just det jag fick en fråga om. Och då får man försöka hitta sätt att lösa det. Men stökigt är ett barns rum oavsett även om man har organiserat – i alla fall 5 minuter därefter:)

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!