Röja i barnrummet – uppdrag vecka 8

Att röja i barnrummet är ett måste för oss småbarnsföräldrar. Och det får man göra oftare en en gång per år, annars kommer det rummet relativt snabbt att börja leva sitt eget liv med insmugglade och tillplattade tuggummin eller godisbitar, diverse pinnar och löv, teckningar och andra alster som kommer från förskolan. Allt är ju viktigt för barnet och måste få vara där ett tag men sedan är det faktiskt dags att rensa. Det gjorde jag igår (och jag passade på medan Viktor var ute med Sven så att jag kunde göra detta ostört).

Här kommer en ”före” – bild:

barnrummet - ostädat

Som ni ser – oordningen har definitivt smugit sig in. Sedan har det varit Julafton och Viktors födelsedag, och nya leksaker hade inte fått sina platser än utan ställdes ovanpå de andra så att säga. Så det blev definitivt dags att rensa och återskapa ordningen.

Några exempel på alster som rensades ut. Jag köpte pyssel till Viktor, som man kunde göra roliga lergubbar av. Dem tog jag isär, la plastbitarna i en burk och kastade bort den stelnade leran. Nu är det bara att köpa till ny lera och göra nya gubbar. Återvinning när den är som bäst:)

lergubbar pyssel

I hyllorna fanns det i övrigt lerklumpar, delar av legobilar och andra diverse småsaker. Det kastades eller lades på sin rätta plats.

Har ni barn som leker med LEGO så vet ni att det produceras en hel del saker som sedan ska stå och visas upp. De blir ju många till slut, så vad göra? Här har jag bestämt att vi ska ha max två hyllor till detta. Och så hyllinsatser, som jag verkligen kan rekommendera för nyttja höjden bättre och optimera platsen i hyllan.

hyllinsats IKEA barnrum

En av de nya saker som har tillkommit i Viktors rum är Minioner. De har nu fått en egen plats i tavelhyllan.

tavelhylla

Det fanns en enstaka teckning som jag la la i lådan under sängen, som jag sedan går igenom och lägger i en pärm. Annars lägger jag kontinuerligt teckningarna där så fort de anländer från förskolan, så det finns inte så många framme.

Det som åkte ut denna gång var en brandstation. Den tog mycket plats i hyllan och Viktor lekte aldrig med det. Så det kommer vi att skänka bort.

Och här kommer ”efter”- bilden:

Barnrum IKEA Kalix

Det är fortfarande många saker i hyllorna men är det rensat från diverse bråte, var sak har nu fått sin plats och leksakerna ligger inte längre ovanpå varandra. I tyglådorna längs ner har Viktor sina tågräls, Duplo, diverse större leksaker samt sin mobila pyssellåda. Krokar är i övrigt alltid bra att ha i ett barnrum. Viktor hänger upp sina hörlurar, hopprep och medaljer där.

Och nej, här blir det ingen ordning som håller länge. Det är bara att gilla läget att man måste rensa oftare i ett barnrum än någon annanstans och göra sig av med kreativa saker som har tillkommit. Det bara är så. Men det känns fortfarande skönt att ha rensat och gjort sig av med saker som bara har skräpat runt och gett en känsla av rörighet, vilket ju även försvårar leken för barn när de inte kan hitta bland sina leksaker.

OK. Nu är det är tur:

ARBETSGÅNG FÖR ATT RÖJA I BARNRUMMET:

 1. Gör din avgränsning. Orkar du röja i hela barnrummet eller en del av den?
 2. Ta en ”före-bild”
 3. Ta ut allt och torka av ytorna.
 4. Rensa bort sådant som skräpar i rummet.
 5. Rensa bort leksaker som ditt barn inte längre leker med.
 6. Skapa plats åt sådant som inte hade en plats sedan tidigare.
 7. Ta en ”efter” bild.
 8. Gå igenom ordningen med ditt barn och förklara var hen nu kan hitta sina leksaker.
 9. Belöna dig själv:)

Jag inset att detta uppdrag inte passar alla, men för oss småbarnsföräldrar är detta som sagt ett måste, så jag ville inte hoppa över det. Men lyckligtvis har ju alla ni andra era egna prioriteringslistor, så det är bara att något från den:) Har ni större barn är uppdraget att röja i rummet tillsammans med dem.

Kommentera gärna uppdraget här på bloggen och dela med er av bilder på Förvaringsdrottningens FB sida eller på Instagram. Pinga (@ och sedan ”forvaringsdrottningen”) eller hashtagga (#förvaringsdrottnignen) mig gärna på Insta så kan jag också se bilden (om du har ett öppet konto, annars lägg upp det på FB om du vill att jag och andra ska se och inspireras:).

Stort lycka till! Ska bli kul att se era resultat!

/Paulina

34 Kommentarer
 1. Therese Andersson says:

  Jag gjorde en fotobok med sonens teckningar. Ta bild på konstverken och skapa en personlig fotobok, enkelt och roligt! Det är ju kul att ha kvar teckningar och pyssel som minne, speciellt från när dom är riktigt små så man kan följa utvecklingen. Men istället för en massa teckningar i en påse, som i bästa fall kommer sättas in i en pärm nån gång, finns dom nu samlade i en färgglad fotobok som vi kan titta i tillsammans!

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Vilken underbar idé Therese! Tack för att du delade med dig! Vilken tjänst använde du när du gjorde fotoboken? Är det OK om jag gör ett inlägg om det så att fler kan ta del av detta underbara tips? I så fall så vore det toppen om du kunde ta kort på fotoboken och skicka den till [email protected]. Tusen tack på förhand!

   Svara
 2. BrittMarie says:

  Alltså det blev inget från prioteringslistan igår. Jag fick rensa hela skafferiet, fullt av små bruna kryp. Överallt precis i kex, havregryn, knäckebröd osv. Fy vad äckligt!????. Så nu är det gjort. Det kröp överallt på mig igår kväll. Tyckte det i alla fall. Någon mer som har erfarenhet av sådana äckliga kryp?

  Svara
 3. Helena says:

  Var har du fått tag på de små smarta lådorna i näst översta hyllan till vänster?
  Hyllinsatserna var verkligen smarta! Får planera in ett besök på Ikea snart!

  Svara
 4. Malin says:

  Hej!
  Jag har nyligen hittat till din blogg och tycker den är toppen. Klickade även hem din bok häromdagen =)
  Jag undrar om du har något tips på vad jag ska göra med alla tidningar jag lyckats samla på mig? Är det bara kasta som gäller tycker du? Jag har inte tittat i dem på flera år nu.
  Trevlig kväll!

  Med vänlig hälsning Malin

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Så kul att höra, Malin – både om bloggen och boken:) Om du inte har tittat på dina tidningar i flera år så tycker jag att du ska göra dig av med dem. Det säger ju lite att du inte har behov av att titta på dem. Eller vad säger du?:)

   Svara
 5. Anna says:

  Tack för inspirationen! Äntligen tog jag tag i barnens skrivbord och bokhylla, passade på att möblera om lite också…blev såå fint???? kan tipsa om IKEAs små boxar med fack inuti, mycket bra till dotterns alla småsaker ( och mobilladdare). Kram Anna

  Svara
 6. Lilli says:

  Har inga småttingar längre….så denna vecka tar jag mej själv i kragen och går igenom
  Alla rum och lägger tillbaka var sak där den hör hemma. ( har ju lite svårt med det )

  Svara
 7. BrittMarie says:

  Yes, vecka 8 leeeeedig, ha ha???? , 46 år för sent. Jag njuter av min lediga vecka. Alltså du förstår mig Paulina.❤️

  Svara
 8. Sara says:

  Hej! Tack för en toppen blogg som ger mig så mycket inspiration! Du ger mig lust att ta tag i lite mindre roliga projekt med din peppning ????
  Jag undrar vart du har köpt pysslet (armar, hattar, ögon etc) som man kan använda med Playdo lera? Har sökt med ljus och lykta men inte hittat… Hoppas du kan hjälpa mig!

  Svara
 9. Elin says:

  Toppen. Började redan utan att ha läst i morse. Jag behöver lite tips hur man lätt kan förvara ”stora otympliga leksaker”, stora parkeringshus, bondgårdar, vägbyggen som liksom står på en platta och tar plats. Svårt att förklara ???? man får oftast dessa i present ????Har försökt smyga bort ibland men lilleman frågar och leker verkligen med allt regelbundet, men får inte plats i hyllor och har fastnat hur jag ska organisera. Finns inte jättestor yta att ha stående på golvet.

  Svara
   • Elin says:

    Absolut, inga problem ???? Hittade din blogg i höstas och har börjat en rejäl rensning och omorganisering här hemma. Men just att få det snyggt, lättåtkomligt i ett litet barnrum är inte lätt. Nu har vi en stuva förvaring där mkt ryms, på ”taket” på stuva står ett parkeringshus som är högt, har lyckats sätta ett stort piratskepp framför, ovanför garderoben får en bondgård plats, sen är det säng och klädbyrå, så inte mkt plats ???? Sen står en lite minisnickeri med verktyg som han älskar. Lek förekommer mkt och det ska det göra i ett barnahus, hans lilla kiosk i papp från Ikea med alla tillbehör får inte plats så står i vårt hobbyrum. Allt används men blir ”tokig” att det tar sån plats och att vissa saker är så stora????????

  • Lilla S says:

   Hej! Ett hett tips är att byta leksaker regelbundet. Vi bor litet, och kan inte ha både spis, docksäng, vagn, m.m. framme samtidigt. Inte heller alla backar med leksaker, som vi har uppdelade med bilar, utklädningskläder, köksgrejer och så vidare. Vi har därför en bestämd väggyta där det får stå leksaker, resten står i vindsförrådet. När barnen vill ha ner en större leksak/särskild back får de välja något att byta med, som vi ställer upp. Där vi bodde förut hade vi bättre med plats, men ändå bara ett visst antal backar framme i taget. Då hade vi övriga backar på vägghyllor, så barnen ändå såg vad som fanns, men fick byta på samma sätt. Nu när de är äldre vet de vad som finns, och frågar efter att byta. Detta sätt borde fungera även på sådana saker som du nämner. Är det ett mindre barn kan man byta var tredje eller fjärde vecka, är det ett äldre barn frågar de ju själva efter sakerna, och får då byta bort någon annan leksak. //Lilla S

   Svara
 10. Maria says:

  Hahaha så lustigt! En kvart innan inlägget kom upp sa min man ”Vi MÅSTE ta tag lillemans rum snarast!” Snacka om tajming! 🙂

  Svara
 11. Maria says:

  Den här inspirationen kom väldigt lämpligt! Vi har precis hyrt bord på ett loppis och håller på att gå igenom vårt hus rum för rum och säljer bort sådant som inte längre används. Barnens rum står näst på tur!
  Tack för en toppenblogg!

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!