Sälj julklappar och annat du inte använder – uppdrag vecka 7

Att rensa är en faktiskt förutsättning för bra förvaring. För vi ska inte avsätta varken tid eller pengar till att förvara saker vi inte använder. Jag kan inte betona det nog och ni som kontinuerligt följer bloggen eller har läst min bok vet hur mycket jag har skrivit om det. Nu har det snart gått två månader sedan Julafton och det är inte långt till våren. Du och din familj har kanske fått någon eller några julklappar som kanske inte blev helt rätt.  Några har ni kanske kunnat lämna tillbaka. Andra kunde kanske inte lämnas tillbaka om förpackningen var bruten. Låt dem inte skräpa runt och tappa i värde. Dags att göra sig av med dem.

I vår familj är vi ganska restriktiva med julklappar. Sven och jag brukar endast ge varandra upplevelser i present. På det sättet blir det av att vi gör saker på tu man hand. Men Viktor fick ett antal julklappar som han önskade sig. Bland annat en bilbana, som jag redan från början var skeptisk till, eftersom den tar så mycket plats. Men han ville verkligen ha den och skrev om den till Jultomten. Efter att vi hade satt ihop den lekte han inte ens en timme med den. Så vi sa till honom att om han inte gillade den så  vi kunde sälja den och köpa något nytt för pengarna. Det gick han med på omedelbart (vilket jag faktiskt inte trodde att han skulle göra). Vi packade ner bilbanan någon vecka efter Julafton och den har sedan dess stått i hallen för att påminna oss om att vi ska göra oss av med den.. Men nu är den äntligen upplagd på Blocket med förhoppning att hitta ett nytt hem:)

Bilbana

Och när jag ändå var igång med att sälja saker så kom jag att tänka på juicecentrifugen, som skräpar på vår köksbänk. Jag hade funderat länge på att köpa den och gjorde det till slut. Det jag inte visste var att det tar ofantligt lång tid att rengöra den. Jag köpte den för ca två år sedan och har kanske använt den två gånger. Den ska läggas upp på Blocket till försäljning alldeles strax.

Så – dags att mjukstarta vårrensningen och det gör vi genom att göra oss av med saker vi inte nyttjar. Vi ska ju alltid kontinuerligt rensa och göra oss av med dessa saker när vi organiserar och där ingår ju sälj i den fyra S:en som jag brukar prata om, men jag vill gärna att vi i och med detta uppdrag verkligen ifrågasätter saker som vi inte använder i hemmet i allmänhet och gör oss av med dem.  En liten uppgift för vissa  – en stor uppgift för andra. Oavsett vilket – Just do it!

ARBETSGÅNG FÖR HUR DU GÖR DIG AV MED SAKER DU INTE ANVÄNDER:

 1. Gå igenom saker som du behöver bli av med.
 2. Ta bilder på dem.
 3. Bestäm var du ska sälja av dessa. Blocket, Tradera, Bloppis på Facebook eller traditionell loppis?
 4. Lägg upp dessa och sätt igång och sälj!
 5. Använd pengarna för att fira eller till att köpa något som du verkligen vill ha.

Då så! Bara att sätta igång:) Och om ni mot förmodan inte har något att sälja av eller om denna uppgift av någon anledning inte fungerar för er, så har ni ju alltid er egen prioriteringslista att gå tillbaka till beta av, så ingen blir utan uppdrag här inte:)

Ser fram emot att höra vad det var ni bestämde er för att sälja och vad ni bestämde att göra med pengarna:). Kommentera gärna här på bloggen, på Facebook eller på Instagram – vad som funkar bäst för er. Jag lovar att avrapportera mina försäljningar:)

Stort lycka till med utmaningen! Och ha en underbar Alla Hjärtans Dag idag!

/Paulina

PS. Fick tips från en läsare ( i kommentatorsfältet nedan) att pengarna även kan skänkas till välgörenhet. Det är så klart ett superbra förslag och jag tipsar själv om Kvinna till kvinna på Instagram, en organisation som hjälper kvinnor i konfliktdrabbade regioner.

24 Kommentarer
 1. Pernilla says:

  Hej, har nog lättare att bestiga Mount Evert (bra roligare) än att få ut en annons på nätet.. Har massor jag vill sälja men det är för många moment. Tex här om dan hittade tidningar, fotade, vägde sen kom jag på att jag måste väga med emballaget och de ligger ute i en bod. Nu står det och skräpar på en köksbänk. Suck! Sen få till en bra text:'( Har köpt frimärken så det ska slippa åka till posten. Ja, så går det hos mig. Så jävla trögt!

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Jag vet, Pernilla. Lika trögt gick det hos mig i alla fall med juicecentrifugen, som fortfarande inte är såld (ligger upp på Blocket dock). Det är just därför jag gjorde detta till veckans uppdrag. Fundera bara över om sakerna du har tänk att sälja är värda det. Kanske är det bättre att skänka eller slänga. Så att du inte lägger ner onödigt med tid på något som inte har så mycket värde tänker jag..

   Svara
 2. Elin says:

  Tack för inspirationen. Pushade mig själv att lägga ut en ny bärsjal jag köpt men aldrig kommer använda. Barn nr 1 o 2 såg annorlunda på det där med att bära bebis, än vad jag gjorde när jag var gravid. Har tänkt på det länge men kom till skott efter att jag läst ditt inlägg igår. Lite andra barngrejer på en lokal FB-sida för barngrejer. Fått ett första bud där och hoppas att lite pengar in ska ge inspiration att fortsätta. Tack!

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Så kul att höra att mitt uppdrag har fått dig att agera och göra dig av med saker du har funderat på att göra dig av med länge! Verkligen roligt att få denna feedback – tack att du delade med dig! Och hoppas att du fick ett bra slutbud!

   Svara
 3. GK says:

  Hej Paulina,
  Superbra Blogg !
  Har köpt din bok och bläddrade i den lite snabbt mellan matlagning och förskola hämtning…Dock vart jag lite besviken , framförallt , att du inte namnger några inköpställen? Hur kommer det sig att i din blogg är du flitig med namnge butiker och varor, men INGA nämns i boken ? Och hade önskat lite mer nya bilder? Bilderna som används i boken finns ju redan i din blogg?
  Men som sagt jag hann bara bläddra och tror verkligen att de du har skrivit är värdefull information.
  Supertack ! PS Köpte 4 påengång ska dela ut som presenter under året till vänner jag tycker borde ha mer ordning i sin vardag 🙂

  / GK

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Tack GK! Roligt att du gillar bloggen!
   Jag har faktiskt inte tänkt på att ge inköpstips. Poängen med boken är att kunna ge läsaren en verktygslåda, en hjälp-till-självhjälp kit, där jag får möjlighet att ta ett helhetsgrepp inom detta ämne och på ett pedagogiskt sätt beskriva saker – både teoretiskt i den första delen och praktiskt med konkreta tips i den andra. Produkterna i boken är bara ett medel för att förmedla just ett tips eller ett budskap. En bok kommer dessutom att överleva produkter, som går ur sortiment och därför lämpar sig bloggen eller Instagram bättre för den sortens information. Men jag berättar gärna vilka produkter det är om det är något specifikt som du undrar över. Gällande bilderna så är de alla nya och tagna av Ulf Huett. Däremot så känner du säkerligen igen en del av tipsen om du följer bloggen. Andra tips har jag lagt upp efteråt. En blogg och en bok ser jag som två olika sätt att kommunicera på. Bloggen kan som sagt ge aktuell information och tips men det är ganska fragmenterat, medan man i en bok får möjlighet att vara strukturerad på ett helt annat sätt. Hoppas att jag har lyckats göra mig förstådd hur jag har tänkt och att du ändå känner att du får nytta av boken trots att du följer bloggen. Och superkul att du tycker att det är en bra present att ge bort! Som sagt – hör av dig om det är några specifika produkter som du undrar över.
   Kram
   Paulina

   Svara
 4. Bukfaçon says:

  Har en tid försökt sälja av saker på fr.f.a. Tradera och bokbörsen men tycker att många saker – i allmänhet fina och i gott skick – är svårsålda. Tror inte det beror på priset, jag håller mycket låga priser. Har t.ex. alltid drygt 200 böcker ute på Bokbörsen, de flesta kring 10 till 25 kronor. Men frakten blir i allmänhet kostsam (= dyrare än boken) vilket jag tror avskräcker många.

  En fråga som kanske kan intressera fler än bara mig: barnens vinteroveraller, när säljer man sådant bäst? Året runt eller bara på höstar?

  Inspirerande blogg tycker jag f.ö.!

  B

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Bra frågor! Jag säljer också av riktigt billigt – bara för att bli av med det snabbt. Men böcker har jag aldrig sålt och knappt några barnkläder heller – dem skänker jag oftast. Men vet att Tradera brukar vara poppis – eller lokala loppisvarianter på FB eller diverse communities..

   Svara
 5. Matilda says:

  Så roligt att du tar upp detta just idag! Här är det rensning av förrådet och jag har redan bud på en symaskin, bordsgrill och en kaffekokare som bara samlat damm i hyllan. Så skönt, men jag är en av dom där som har lite svårare att göra mig av med saker ????

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Haha! Alltid underbart att läsa att mitt uppdrag kändes mitt i prick för någon! Och du är ju verkligen i full gång, Matilda! Var inte så sträng mot dig själv – du håller ju på och gör dig av med flera saker – bara fortsätt så!

   Svara
   • Matilda says:

    Ja din bok har verkligen fått fart på mig! Imorgon börjar sportlovet och jag skall köra rivningsmaterial från sonens rum till tippen och sedan utrensade saker till våran secondhandaffär Återbruket. Känns jättebra -då alla pengar dom drar in går till barn i Vitryssland. Det blir så mycket lättare att rensa när man vet att det gör nytta för andra!

   • Förvaringsdrottningen says:

    Vad glad jag blev av att läsa detta! För att du gillar boken, för att den har gjort nytta för dig och för att pengarna går till ett sådant bra ändamål! Tack för att du hörde av dig och berättade om det, Matilda! Det uppskattar jag verkligen! Kram!

 6. Catarina says:

  Varför inte uppmuntra de övriga i familjen att gå igenom vad de kan sälja/skänka och sedan använda pengarna till välgörande ändamål ex röda korset, Love Nepal mm mm. Då gör man alla en godgärning samtidigt som man ”slipper” använda pengarna att köpa nya saker att förvara. Känslan att ge till goda saker får hjärtat att växa!

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Det kan man definitivt göra, Catarina! Jag brukar själv ge en hel del till välgörenhet, stödjer Love Nepal bland annat och har även lagt upp Kvinna till kvinnas kampanj på Instagram att stödja. Men du har rätt att det bör kanske lyftas mer. Jag kompletterar inlägget med detta så att fler kan se under ett ”PS”. Tack för tipset!

   Svara
 7. Susanna Stenberg says:

  Håller på med världens vindsröjning.
  Känns så skönt när det blir klart och ordning med allt.
  Tänker på de 4 S:en Spara, Slänga,Sälja och Skänka.
  Känns så bra☺????!

  Svara
 8. Linda Andersen says:

  Upptäckte att vi har ett grovsoprum i garaget i mitt bostadsområde. Där finns även en hylla för ”återbruk”. Lämnar allt som jag samlat för att sälja på loppis men inte kommit iväg och som stått i hallen och samlat damm 😀

  Svara
 9. Gitte L Söderkvist says:

  Redan igång med sonens leksaker, kläder – vilket jag i och för sig gör hela året till och från. Samma med dotterns. Lite mer koncentration på rensning av leksaker. Precis som skrev ibland önskar och vill de så gärna ha något tror är så fantastiskt och sen står det i hyllan. Då väljer mina barn med försöka sälja och spara pengarna till köpa något annat de vill ha.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!