Ordning bland sladdar – uppdrag vecka 6

Rise and organize! Det är dags för ett nytt veckans uppdrag!

Förr eller senare brukar oordningen ändå hitta tillbaka på något sätt. Senast jag skapade ordning bland sladdarna var i november 2011, alltså mer än över fyra år sedan(!). Så det blev verkligen dags att göra det igen. Och något jag glömde att skriva till på min prioriteringslista. För jag har retat mig på det varje gång jag öppnade skåpet. Och så såg det ut:

sladdkaos

Som vanligt tömde jag skåpet och tog ut allt. Jag la ut alla sladdar på bordet för att se vad vilket typ och sladdar och kanske andra saker som ändå fanns bland dessa.

laddare och andra elektriska tillbehör

Sedan fanns det laddare och kablar till diverse kameror:

laddare och kablar till kameror

Dessa var det ändå ordning på. De var uppmärkta så att jag lätt kunde se vad som var vad. Att märka upp kan man lätt göra antingen med en dymo eller ett maskeringstejp.

Och så hade vi diverse hörlurar:

hörlurar

Som ni ser på bilden så organiserade jag in dem i grupper där de hörde hemma. Därefter var det dags att rensa och det gjorde jag genom att både kasta och flytta sakerna till en annan plats, där de hörde hemma. En liten redogörelse nedan:

Nytt ställe (flyttat på):

 • en liten glödlampa –  flyttat till lådan med glödlampor
 • Kodak film – till fotolådan (att ta tag i vid ett annat uppdrag:)
 • hörlurar som man använder på flyget. De har ju två uttag så dem kan man inte använda någon annanstans. Bäst att lägga i reselådan och ta med vid nästa resa (även om man kan få nya så är dessa helt oanvända så synd att bara kasta tycker jag, speciellt när de nästan inte tar någon plats. Även adaptrar till Svens hörlurar flyttades dit.)
 • hållare till I-phone, som Sven har på armen när han löptränar. Och så hans pannlampa (hur hamnade dessa bland sladdarna kan man fråga sig..). Flyttades till hans träningsskål i hallen, där han förvarar alla träningsrelaterade småtillbehör.

Bort:

 • några små instruktionsböcker som har irrat sig dit, där jag knapp såg vad de hörde till. De åkte direkt i vår pappersåtervinning.
 • trasiga hörlurar. Dessa kastade jag i elektronikåtervinningen.
 • laddare till gamla mobiler. Även gamla mobilladdare för bilen. Och så en gammal laddare till datorn. Till elektronikåtervinningen.

Rensningen gjorde jag ihop med Sven eftersom det även var hans saker som låg där och han visste vad som kunde kastas och inte.

För att skapa kanter och avdela på hyllan där jag förvarade sladdarna använde jag en kartonglåda, och då nyttjade jag både lådan och locket, som jag ställde bredvid varandra. Nu ville jag även avdela inuti lådan och då kom I-phone förpackningen väl till hands, som jag hade sparat. Den passade bra måttmässigt.

För att kablar och laddare inte trassla in sig i varandra och för att det skulle se snyggare ut tog jag gamla espressokaffe burkar och klädde in dem i vitt papper så att jag kunde skriva på de vilken sladd som låg inuti. (OK, Sven gjorde det, han har snyggare skrivstil så han åker alltid på det).

ordning bland sladdar och kablar

Nu blir det ingen sladdtrassel och så mycket snabbare att hitta! Och så blev ”efter”-bilden inne i skåpet (dessvärre lite mörkt):

ordning bland sladdar - efter

Tidsåtgång: ca två timmar. Det tog nästan ingen tid alls att tömma allt och lägga upp på bordet. Men att gå igenom sladdarna och diverse annat samt fixa lösningen med burkarna tog lite tid. Därefter gick jag faktiskt även igenom en annan uppsamlingsplats med laddare för att det var lite trassel där och skönt att göra det av bara farten.

Då så! Då är det ert tur att ta tag i sladdkaoset där hemma!

ARBETSGÅNG FÖR HUR DU FÅR ORDNING BLAND SLADDARNA:

 1. Ta en ”före-bild”
 2. Ta ut allt (jajamän, alltid:)
 3. Kategorisera dina sladdar. Finns det några som hör ihop? Datorsladdar, mobilsladdar, andra elektroniska tillbehör?
 4. Har du inte märkt dina sladdar? Gör det så att du vet vad de hör till.
 5. Rensa sladdarna och annat som du inte använder.
 6. Flytta på sådant som inte hör till sladdarna.
 7. Dela upp dina nya kategorier i mindre lådor om det går.
 8. Något nytt som får plats i din sladdlåda när du har rensat?
 9. Ta en ”efter” bild.
 10. Belöna dig sjlälv:)

Då så. Hoppas att ni känner är taggade inför denna veckans utmaning. Det är bara att sätta igång nu. Ser så mycket fram emot att se och höra hur det gick för er och vilka insikter ni fick av detta!

/Paulina

12 Kommentarer
 1. isflingan says:

  Sladdlådan är nu rensad och organiserad. Eller egentligen fanns det inget att rensa ut i den, det gjordes för ett par mån sen. Men än mer organiserad kunde den absolut bli 🙂

  Svara
 2. Malin says:

  Vi har inte ett skåp till alla sladdar och prylar, men jag började att rensa bredvid sängen och i nattduksbordet.
  Där fanns, två usb-kablar ned glappkontakt, tre förlängnings-usb, förpackning till hörlurar, laddkabel till rakapparat, rakapparat, kamerakabel och massor av annat skräp.

  Kastat, rensat och flyttat om. Det blev fixat i flera lådor i sovrummet på kuppen. Nu behöver jag leta efter London oystercards som ”försvunnit”. Vilken väska hade jag till London för 1,5 år sedan? Kan de ligga där? Jag fick till en låda med resegrejer och vaccinationsintyg. Leta reseadapter att lägga där ligger på att göralistan efter lunch.

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Haha! Kul att du frågar! Det blev faktiskt två avsnitt av ”Making a Murderer”. Väldigt deprimerande men viktig serie som jag rekommenderar varmt! Jag kanske ska skriva ner mina belöningar också.. tänkte inte på att det kunde vara intressant..:)

   Svara
 3. Lilli says:

  Hur länge ska man spara BRA ATT HA SLADDAR ?? mån tro ? och var ? Har mina i en banankartong , i en garderob. Inte bra….men kommer inte på någon bättre plats.

  Svara
 4. vildvanilj says:

  Jag har gjort liknande, fast använde toalettpapperssrullar som jag tejpat ihop och fyllt upp en ikea-låda med. Ser till att sätta sladdarnas ändar uppåt så att barnen ser utan att behöva rota upp vat och en av dem.

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Tack för tipset! Jag var dock tvungen att ta bort din länk då den kan vara skadlig för bloggen, men tycker att du beskriver det väldigt bra:) Lägg gärna annars upp en bild på Förvaringsdrottningens FB sida så att fler kan se din smarta lösning! Jag testade faktiskt själv med toalettpappersrullar, men tyckte att det blev för ostadigt för mina sladdar, och så kom på jag att jag hade burkarna jag sedan använde. Smart att sätta sladdarnas ändar uppåt!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!