Rensa i badrumsskåpet – uppdrag vecka 4

Då var det dags för 4:e uppdraget och att ta tag i badrumskåpet! Det uppdraget fanns dessutom på min mans prioriteringslista, och det gäller att ta hänsyn till de andras önskemål i hushållet:)

ARBETSGÅNG FÖR ATT RENSA I BADRUMSKÅPET:

 1. Gör din avgränsning:  Ska du ta hela badrumsskåpet eller delar av det? Eller rensa alla skåp i badrummet om du har flera? Jag tog skåpet i badrummet exklusive två nedersta lådor. Detta beräknade jag var vad jag skulle hinna med denna helg full med Viktors fritidsaktiviteter.
 2. Ta en ”före” – bild. Här kommer min):

badrumsskåp - före bild

 1.  Ta ut all och rengör skåpet. Tvätta även flaskor, behållare mm som finns i skåpet. Vissa kan ha blivit kladdiga. Här fick jag plötsligt hjälp av Viktor, som ville vara med och rensa. Tillhör inte vanligheterna, men det var ju kul att han ville vara med en stund.

rensa badrumsskåpet

 1. Fundera över vad du verkligen behöver ha i badrumsskåpet. Här finns det generellt lite plats så enbart det du använder dagligen bör helst finnas här. Extra schampo, balsam mm ska förvaras på ett annat ställe vid platsbrist. I mitt fall hade Viktor två stycken schampo i skåpet så ett fick flytta ut från badrummet och till ett ställe där vi förvarar extra schampo, balsam, tandkräm, tandborstar, krämer mm.

En sak som kanske inte är självklar för alla men självklar för mig gällande vad som ska vara i ett badrumsskåp är mina glasögon. Jag tar ett beslut på morgonen om jag ska ha dem eller linser på mig, så det lättaste är att ha dem i på en hylla i badrummet. Eller så byter jag från linser till glasögon, och då är det åter igen lättast att ha dem i badrummet. Ett exempel på vad jag menar att man måste skapa förvaring som fungerar för en själv.

Gucci

 1. Rensa. Några produkter som är gamla? Några saker som är flera stycken? Vi hade sex stycken fotfilar (!). Tre av dem kastades – egentligen även det som är kvar är för mycket men i alla fall hälften av det vi hade från början. Sedan hade min man små förpackningar av schampo på sin ganska överfulla hylla. Dem flyttade jag till resenecessär, så slipper vi ta med oss stora schampo flaskor eller flytta till reseförpackningar.
 • Har du rätt struktur i ditt skåp? Kanske något som ska flyttas upp eller ner i skåpet? Paras ihop på ett annat sätt?  I mitt fall så hade vi en bra grundstruktur, men jag flyttade Viktors schampo och tvål en hylla ner så att han lättare kunde nå själv.
 • Kan du optimera förvaringen i ditt skåp? För er som har många små saker i badrumsskåpet är ett tips att bygga på höjden med utdragbara lådor och på så sätt även nyttja djupet i skåpet. Kan du nyttja dörren i badrumsskåpet?

8. Ställ tillbaka allt enligt en eventuell ny och förbättrad struktur. Tänk på att inte ställa saker som du använder ofta för nära andra saker, så att det blir krångligt att ta ut dessa. Tandkräm och tandborstar i vårt fall har gott om plats på hyllan så att man det är enkelt att komma åt dem utan att behöva flytta på annat.

tadborstar i badrumsskåp

Och märk gärna upp!

märk upp i badrumsskåpet

9. Ta en ”efter-bild”. 

Ordning i badrumsskåpet

 

Önskar att det fanns genomskinliga behållare i rätt storlek som jag kunde ställa på hyllan med tandborstar och på så sätt underlätta att komma åt flaskorna längre in på hyllan genom att dra ut behållaren, men jag har inte hittat några sådana än.

10. Belöna dig själv med något lämpligt ur din belöningslista. Vi gick på middag hos vänner. Det kändes som en bra målbild när jag höll på. Och att öppna ett rensat badrumsskåp känns väldigt skönt och är belöning i sig!

Tidsåtgång: ca en timme.

Då så. Nu är det er tur att rensa! Funkar inte detta uppdrag av någon anledning? Ta något från din egen prioriteringslista (Uppdrag v1).

Och som vanligt: kommentera gärna uppdraget här och dela gärna med er av bilder på Förvaringsdrottningens Facebook- eller Instagramsida. Jag fick en fråga vad ”pinga” var för något. Det är att skriva @ och sedan ”forvaringsdrottningen”:) Så pinga eller hashtagga (#förvaringsdrottnignen) mig på Insta så kan jag också se bilden (om du har ett öppet konto, annars lägg upp det på FB om du vill att jag och andra ska se och inspireras:).

Stort lycka till! Ska bli så kul att se hur det går för er!

/Paulina

23 Kommentarer
 1. AC says:

  Så kan man passa på att rensa ut alla produkter med tveksamt innehåll. Så får man hudvänliga produkter samtidigt som man får extremt mkt mer plats i badrumsskåpet.
  Bort med sls, parabener, cancerogena ämnen etc.

  Svara
 2. Maria says:

  Färdig!
  Tänk att vissa flaskor / burkar har stått oanvända i några år, så att jag har glömt bort vad de skulle användas till. Och nu för tiden heter ju inte grejerna nåt man förstår…. Det var enklare förr när det hette typ ansiktssalva, hårmousse och tvål 🙂

  Svara
 3. Patricia says:

  Hej! Älskar den här bloggen! Jag skulle gärna också ha exempel på hur man ska kategorisera vissa skåp tex, som i detta fall badrumshyllan. Det börjar ofta bra, men så blir jag osäker på i vilken hög vissa saker hör hemma och så blir det pannkaka av allt. Tex, ska krämer vara för sig och redskap för sig eller ska man ta kroppsdel för kroppsdel, eller vad man använder oftast? Haha, jag låter helt neurotisk men detta är ett problem för mig. Än en gång, tack för en fantastisk blogg!

  Svara
 4. cicilina says:

  Roligast var att det var maken som tog tag i denna utmaning. Jag hann inte ens läsa klart instruktionerna ens. Fick iallafall knäppa en före bild. Tur för det känns så bra att se skillnaden.

  Svara
 5. BrittMarie says:

  Oj oj vilket smart badrumsskåp. Alltså alla dina idéer är superduper bra. Var får du allt ifrån. Om jag hade börjat att läsa din blogg långt innan, hade jag haft hiiiiiimla mycket god ordning. Så du förstår nu att det går att lära ”en gamal hund att sitta fint”. Hi hi.
  Kram till dig för alla idéer.
  BrittMarie

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Hej BrittMarie!

   Vad roligt att du gillar mina idéer! Ja, jag klurar en hel del tills jag känner att jag ha hittat en bra lösning.. Så otroligt glad att du gillar dem så mycket! Tack för de fina orden! Kram!

   Svara
 6. Liselott says:

  Som vanligt supersmart!
  Bra skåp med fin inredning har du.Skulle behöva ett långt skåp med hyllor på dörren, var har du köpt det?
  Men har du fotfil i duschen också eller måste man tänka på att ta med den till duschen? En fråga till, var har du era extra badrumssaker? Jag har en Ikea plastback i städskåpet på en hylla, med extra saker, men det fungerar inte så bra då man ibland kan komma efter någon tonåring som just tömt slut på balsamet….och det upptäcker man ju inte förrän man står där och då vill jag inte gå ut till städskåpet….har funderat på en stor korg med ”på-vänt” saker längt upp på en hylla (har djupa öppna förvaringshyllor som fanns när vi flytta hit, snyggt men opraktiskt så jag blir matt) i badrummet, men ja… det ska ju få plats också…?
  Tack för dina uppdragsideer!!!

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Hej Liselott!
   Blir väldigt glad över att du tycker att mina lösningar är supersmarta:) Badrumsskåpet kommer från Aspen, men det har några år på nacken nu.. men vi letade länge efter ett sådant skåp och vi är verkligen supernöjda.
   Yes, jag har allt i skåpet och inget framme i duschen utan tänker igenom vad jag behöver för mitt dusch eller bad innan jag kliver in i duschen. Ibland får man kliva ut om man har glömt något men jag tar hellre det än ett plottrigt badrum:) Jag har mitt eget schampo och balsam så jag vet ungefär när det tar slut, men om du delar så är det ännu en fördel att ha det i ett badrumsskåp som du tar in i duschen, eftersom du då hinner känna efter om det finns något där:) Har du funderat på korgar i dina öppna hyllor? Lycka till och ser fram att höra från dig!

   Svara
 7. Sofia/Trådtanten says:

  Men det uppdraget passar mig perfekt. De senaste kvällarna har jag konstaterat att det är lite för smutsigt där för att det ska vara ok, men man är ju alltid för trött just på kvällen för att göra något åt det….

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!