7 knep som hjälper att rensa kontinuerligt

Börjar ni känna er redo att rensa inför det nya året? Dessa tips ger jag på byggentreprenören JM:s inspirationssida Hitta Hem. Kan kanske vara bra som pepp inför rensning efter Julen? Här kommer de i alla fall:

1. GÖR DET TILL EN RUTIN

Gör det till en rutin att rensa. Det gäller att kontinuerligt föra ut saker ur ditt hem, det finns ingen egennytta i att ha en massa prylar. Vi slutar att använda vissa saker för att de inte passar eller för att vi inte tycker om dem längre. Om man sparar på allt blir hemmet överbelamrat. Var ärlig mot dig själv. Är det någon vits med att spara alla tomma glasburkar? Kommer du det närmaste halvåret att ställa dig och sylta?

2. BYTA SOMMAR- OCH VINTERGARDEROBEN

Byt kläder efter säsong och packa ner det som inte ska användas. Saker som ligger nedpackade tar inte lika mycket plats och förbättrar din förvaring. När det är dags att byta vintergarderoben till sommargarderoben kan man också passa på att rensa. När det har gått en säsong och man inte har använt ett plagg, då är det dags att göra sig av med det. Lita på känslan när det gäller kläder, tycker du om att använda plagget eller inte? Sedan kommer alla logiska argument, ”men jag ska ju gå ner i vikt” eller ”jag kanske kan använda det bara här hemma”. Om plagget inte får mig att känna mig fantastisk, då ska jag göra mig av med det.

skoforvaring

 

3. EN IN – EN UT

Har jag köpt något nytt måste något gammalt ut. Om du köper nya kökshanddukar för att de gamla är nötta och fula, då finns det också en anledning att göra sig av med de gamla, inte spara dem utifall att. Det finns ingen anledning att ha dubbelt av allt. Vi är duktiga på att köpa nytt, men vågar inte riktigt slänga det gamla.

4. SPARA INTE TILL SMÅSYSKON

Vissa saker är bättre att göra sig av med, även om du tänker skaffa fler barn. Det gäller särskilt de lite större sakerna som barnvagn, barnstol och resesängar som tappar i värde med åren och som tar mycket plats. Sälj dem och använd pengarna så slipper sakerna stå och skräpa i hemmet eller i förrådet. Om du verkligen behöver dem igen kan du köpa begagnat till motsvarande summa. Ett annat alternativ är att låna ut barnsakerna till kompisar.

5. ÄG ENDAST SAKER SOM DU VILL HA

Är det något som du irriterar dig på? Någon tavla eller kanske den där träningscykeln som ingen använder? Du ska bara ha saker i ditt hem som du gillar. När det som en gång var positivt blir något negativt är det dags att göra sig av med det. Det kan till exempel gälla föremål som du har ärvt, som du bara har av plikt. Du ska bara ha saker i ditt hem som du gillar. Vi tror ofta att vi kommer att sakna dem mer än vi faktiskt gör. Är det extra tungt att slänga, skänka eller sälja, ta en bild först.

6. GÖR EN MELLANLANDNINGSLÅDA

Avsätt plats för det som ska bort. Det kan vara en hylla eller en korg som får bli mellanlandning. Om man inte vet var man ska göra av saker som ska ut ur hemmet blir det lätt att de ligger kvar och skräpar. När korgen är full är det dags att tömma den. Jag går efter de fyra S:en: spara, skänk, sälj eller släng. Det är bra om man redan från början sorterar upp i de fyra högarna. Det finns många sajter och fysiska ställen där du kan sälja dina saker. Om prylarna inte går att sälja går det säkert att skänka dem till någon i din närhet eller till någon organisation. Släng enbart det som inte går att nyttja mer och släng på rätt ställe, då är du snäll mot miljön.

7. ORGANISERA VÄL

De saker som ska sparas gäller att organisera väl. Ha saker som hör ihop tillsammans och på naturliga ställen i hemmet. Det man använder ofta ska vara lättillgängligt. Platsen under sängen, exempelvis, är ett underskattat ställe för förvaring. Använd lådor på hjul med viklock så slipper du damm och du behöver inte dra ut hela lådan för att kunna öppna den. Allt som ligger i lådor ska märkas upp tydligt, det gäller även kylen.

/Paulina

7 Kommentarer
 1. Emmy says:

  Haha, kul med just ett exempel om kökshanddukar på ”en in en ut”; jag har nyss flyttat mina gamla fula kökshanddukar från handduksskåpet till min tyggarderob, där de ligger och väntar på att bli foder i grytlappar eller tehuvor eller liknande – den vanliga gången för typ alla textilier i mitt hem =) Fick en utmaning vid förra årsskiftet, ”gör dig av med 100 saker på ett år” (oavsett inköp vill säga), kom upp i ca 70, men hade nog varit minst 150 saker om jag räknat alla kläder, handdukar mm. som åkt in i tyggarderoben för återbruk =) (men återbruk är ju bättre än att kasta iallafall! =) )

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Haha! ja, återbruk är bättre än att kasta, men lämnar du in textilen på HM, Hemtex eller Indiska så återbrukas de också:) Och så slipper du förvara dem hemma.. Är ganska säker på att du inte kommer att använda allt till foder i grytlappar.. 🙂

   Svara
   • Emmy says:

    Haha, ja allt blir inte grytlappar, bara handdukarna 😉 Spillbitarna hamnar dock på HM såsmåningom =)

 2. Sparsessan says:

  Hej Paulina! Har nyss hittat din blogg och har nu hunnit läsa igenom allt du skrivit ända från början. Många bra förslag och nu är jag laddad att börja rensa och organisera hemma. Jag är mest inne på att minska ner på prylar men anser även att bra förvaring av det som ska vara kvar är viktigt har hittat flera bra tips som jag tagit till mig så nu gäller det bara att boka av tiden för att sätta igång.

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Hej Sparsessan!
   Vad roligt och imponerande att du har läst hela bloggen! Det är en hel del vid det här laget.. Och så kul att du vill vara med på utmaningen! Hör gärna av dig med eventuella funderingar, insikter eller resultat som du vill dela med dig av!

   Svara
 3. Erica says:

  Hej!
  Jag vill minnas att du har skrivit en ”årsplan” för händelser inför det nya året. Dvs inte bara förvaring, utan planera tid för träning, jobb mm. Jag tyckte att den var så bra, men hittar den inte nu. Jag tror att den skrevs dec 2014, men kan lika gärna varit nov eller dec 2013. Vet du vad jag menar eller är jag helt ute och cyklar?

  Vänligen Erica

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!