Våga vägra onödiga plastpåsar

Igår var jag på Åhléns och handlade. Jag gick till några olika avdelningar och betalade i olika kassor. Och i varje kassa fick jag en plastpåse. Ingen frågade mig om jag ville ha en. Efter mitt första inköp så hade jag redan en plastpåse och kunde lasta in allt annat i den. Jag har jobbat inom dagligvaruhandeln hela mitt yrkesliv så utifrån kedjornas perspektiv förstår jag inte en sak – varför utbildar man inte personalen i att ställa en enkel fråga: vill du ha en plastpåse? Det skulle spara butikskedjan ganska mycket pengar, så den frågan är verkligen lönsam att ställa.

Men framför allt så skulle det spara på miljön. För allra flesta av oss har plastpåsar så det räcker och ofta kan vi ta hem saker utan dem. Några kedjor som Bodyshop och Indiska har börjat ta betalt för dem, och det är bra. Men tänk om alla vi konsumenter funderade över om vi behövde den där plastpåsen och tackade nej till den av miljösjäl  – det skulle verkligen göra skillnad. Så jag uppmanar er – våga tacka nej till onödiga plastpåsar. Ingen uppoffring för dig och stor vinst för miljön. Dessutom  – allt du för i hemmet måste du förvara, så genom att skippa onödiga påsar besparar du dig jobb och plats åt dem. Vinst för alla med andra ord!

vaga-vagra-onodiga-plast-pasar-2

/Paulina

PS. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om hur du på ett smart sätt kan förvara de plastpåsar som du har, ifall du vill läsa mer inom ämnet. Ett tips som dessutom sparar en del tid:)

5 Kommentarer
 1. Linn says:

  Jättebra att du tar upp detta, håller verkligen med. Jag har arbetat på Åhlens och för miljöns skull (och för att det uppskattades av kunderna) brukade jag fråga kunden om den ville ha påse. Det var intressant att se hur ofta de då insåg att de faktiskt hade gott om plats i en annan påse eller väskan – och tackade nej till påse. Alla är så vana vid att man jämt får en ny påse, så jag tror verkligen att det skulle göra stor skillnad om personalen började fråga. Tråkigt också när man köper något litet och får en gigantisk påse. Mer miljötänk!

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Vad kul att höra att folk faktiskt tänkte till och avstod! Då gör detta inlägg någon nytta – så kul att höra! Ja, det känns verkligen som att det här kunde vara ett av de enklaste sätten att värna om miljön. Plats tas ju inte upp av naturen.. Så kul att du kommenterade detta så att jag fick lite facit!

   Svara
 2. AnnBritt Hugosson says:

  I bilen har jag fyra hemmasydda stora tygkassar av mangeltyg. Det är slitstarkt och rymmer mycket. Har sytt på olika applikationer så de ser trevliga ut samt både långa och korta handtag. För att kunna bära på axeln eller i hand. Passar både för matinköp och annat.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!