Förbättra din organisering gradvis

Organisering är en pågående process som kontinuerligt kan förbättras – vilket är väldigt roligt tycker jag personligen:)

Ett konkret exempel hos mig är kvitton och garantier. Kvitton har jag tidigare haft samlade i en pärm med plastfickor i. Jag ville inte lägga för mycket tid på att kategorisera där för jag tänkte att det inte är så ofta man behöver leta efter ett kvitto. Men med tiden upptäckte jag att jag drog mig för att lägga i kvitton och garantier där. Jag funderade över varför och kom fram till att det tog för lång tid att leta fram till exempelvis fliken ”kläder 2012”, där jag la alla dessa kvitton. Jag behövde alltså strukturera upp det bättre av den anledningen snarare än att det skulle ta kortare tid att leta fram ett kvitto som jag behövde.

Så jag skrev ner alla flikar som jag hade skapat på ett papper. Sedan funderade jag på om jag behövde alla, och då tog bort några. Och så funderade jag på om jag inte saknade några andra och då la till dem. Därefter sorterade jag kategorier i bokstavsordning samt år. Kvitton ligger fortfarande i plastfickor, men numera i en hård pärm med innehållsförteckning i, där jag kan omedelbart komma till rätt ficka utan att behöva bläddra i pärmen.

Samma sak med garantipärmen. Den hade jag också i en pärm med plastfickor i. Där upptäckte jag att jag faktiskt ibland behövde leta bland garantier för att kolla om de fortfarande gällde. Och även där låg de oorganiserade eftersom jag inte ville lägga ner tid på att skapa ett system som jag inte nyttjade speciellt ofta. Jag la ut alla garantier på bordet för att se vilka kategorier jag skulle kunna skapa och kom fram till att dessa var: Elektronik, Hemmet och Viktor (alla inköp till min son). Eftersom infot jag  behövde där var just angående garantitiden, så la jag ett blankt papper i varje ficka och skrev högst upp vad garantin gällde, när produkten köptes in samt hur lång tid garantin gällde. Nu går det supersnabbt att hitta fram till rätt produkt. Men jag började som sagt med att bara samla allt i en pärm som steg ett. Nu har jag förbättrat mitt system och organisering och kommer att behålla det så länge det funkar. Annars gör jag om igen.

 organisering av garantier

Jag tycker fortfarande att det är bättre att skapa ett så enkelt system som det bara går från början och se om man klarar sig på det. Och det behöver inte bli perfekt från början. Man vill ju inte heller lägga ner onödig tid på ett överambitiöst system. Det är bättre att  i stället förbättra det om behovet uppstår.

/Paulina

3 Kommentarer
 1. Marie J:son Ödén says:

  Hej Paulina och tack för din spalt alltid är kul att läsa! Inte minst som ett kvitto på att jag har gjort rätt. Sen många år tillbaka har jag just en sån pärm som du skriver om här (fast det har blivit 3 för att få plats med allt.) Svårigheten som jag upplever är att bestämma vad som ska hänföras var. Ofta är ju själva kvittot garantin. Man måste ju vara konsekvent för att hitta saker men jag har svårt att bestämma mig för om det ska sorteras på kvitto eller garanti. Egentligen uppstår samma svårighet i allt sorterande. Om en sak kvalar in i flera kategorier så kan man lätt bli stående och så blir det inte insorterat. Hur gör du i såna lägen? Undrar Marie

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Hej Marie!

   Vad roligt att höra att du gillar att läsa mina inlägg! Jag förstår ditt dilemma precis. Och det är det som kan vara knepigt med diverse kategorier – just att saker och ting kan höra till flera. Och du har helt rätt – kvitton är garantier i sig. Jag försöker att göra en slags prioritetsordning, som där kriterier varierar beroende på vad det är. I det här fallet så tycker jag att ”garantier” är viktigare så då lägger jag kvitton med garantibeviset på där. Så tänker jag i alla fall.. Tror jag skriver ett inlägg om det och berättar mer utförligt:)

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!