Det är de små rutiner som upprätthåller ordningen

Att skapa ordning är en sak. Att upprätthålla den är en annan. Det krävs några saker för att lyckas med detta. Att alla i hushållet hjälps åt är en av dessa. Det funkar ju inte att en person går runt och städar efter alla andra. Ett hushåll är ett team som måste hjälpas åt.

Och vad är det man ska hjälpas åt med? Till att börja med – att ställa tillbaka saker på sin plats. Det förutsätter att allt man äger har sin plats och det gör jag här:) Och när man tänker  efter så är det nog inte så mycket mer tidskrävande att ställa sin tallrik i diskmaskinen när man ändå har rest sig från bordet. Man ska ju ändå upp.. Och just att göra saker på vägen är ett himla smart sätt att spara tid och samtidigt slippa den där storstädningen: att ta med sig saker från ett rum till ett annat när man ändå ska dit. Jag vet, gammalt som gatan och det är inte jag som uppfann detta, men ändå.

Och sist men inte minst. Hemmet är som ett stort kretslopp som ska upprättållas för att fungera med saker som ska in och ersätta andra, samt ut när det har tjänat sitt syfte. Exempel på upprätthållande av detta kretslopp är att den som har fått slut på en toarulle eller tandkräm tar fram en ny på en gång. Och slänger resten av toarullen till återvinningen. Eller skriver upp vad som ska inhandlas så fort något har tagit slut. Att man lägger kläder tillbaka i garderoben eller direkt i tvätten när man tar av dem. Och jag blir extra nöjd när jag exempelvis kan lita på att den som går ut med soporna även lägger dit en ny soppåse…

Alla dessa rutiner som är små en och en men blir stora om man inte gör dem på en gång. Det är de som upprätthåller ordningen.

Rätt rutiner skapar hållbar ordning hemma

/Paulina

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!