Varför samlar män mynt i glasburkar? Intervju i P4 Blekinge

Ja, varför gör männen det? Linn och Rebecka på Sveriges Radio P4 Blekinge försökte att reda ut idag och de ringde upp mig för att höra min teori om det hela.

Sveriges Radio P4 Blekinge

Är det en könsfråga? Visst är det det. Fast kanske inte klassiska manligt/kvinnligt termer. Det handlar i stället om hur män respektive kvinnor förvarar mynten till vardags och vad det i sin tur leder till. Kvinnor har oftast handväskor och plånböcker, medan många av männen förvarar mynten i byxorna under dagen. Och så tömmer de sina fickor på kvällen – oftast i en glasburk som de ställer vid sängen eller på hyllan har det visat sig. Kvinnor gör sig av med mynten kontinuerligt, då de förvarar dem i plånboken och därmed kan betala med. Männen lämnar av mynten hemma varje kväll, så de får nya som växel hela tiden.

Detta innebär att så länge männen har det beteendet (ingen värdering här), så kommer inte fenomenet ”mynt hemma” att försvinna. Men retar man sig på glasburken så kan man ju alltid ersätta den med en vacker ask, kärl eller skål. Det var mitt tips alltså. Och att förvara mynt i en glasburk är förresten något positivt – då har man ju avsett en plats för mynten så att de inte skräpar runt i hemmet!

Vill ni lyssna på hela intervjun så finns den upplagd på P4 Blekingens hemsida. Mycket roligt och intressant ämne i övrigt tycker en förvaringsnörd som jag:)

Känner ni igen detta förresten?

/Paulina

5 Kommentarer
 1. Anonym says:

  Absolut INTE! Vi har en burk hemma som heter BANKEN där läggs allt grus – sen kan den som behöver ta ur den, barn eller vuxna. Mycket praktiskt!!

  Svara
 2. Liie says:

  Jag är tjej men känner igen mig, det har nog som du säger att göra med om man använder plånbok/väska eller inte. Jag är helst utan båda två så mina mynt hamnar i ett fack i en kökslåda när jag rensar fickorna. Gillar att se när högen växer haha, och praktiskt när man ska stå på loppis för då finns alltid växel hemma.

  Svara
 3. Christian says:

  Mina farföräldrar hade ett höganäskrus med mynt, men om det var farfars, farmors eller bådas vet jag inte.
  Själv samlade jag 10:or i en burk när jag var drygt 14 – 15, men det var då jag bara hade ett Minuten-kort så allt betalades med kontanter.
  Numera betalar jag nästan aldrig med kontanter, och då jag inte har någon bil så behöver jag ingen växel till parkering så jag gör mig av med mynt när jag handlar mat.
  Men annars är det inget jag har märkt hos andra heller.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!