Kasta inte textiler i soporna – här kan du enekelt lämna in dem

Vi slänger 8 kg textiler per person i hushållssopor (Källa: SvD). Totalt blir det hela 70 000 ton. Endast 3 kg per person lämnas till välgörenhetsorganisationer. Och det är väl just de kläderna som man inte tror att någon annan vill ha som man kanske kastar i soporna. För att det kanske är lättast att göra sig av med dem på det sättet. Ett par jeans här, några sockor där.

Men det finns några ställen man kan lämna in just kläder som ska slängas (och andra som man vill skänka också). Klädkedjan Indiska är ett av dem. Så här ser det ut på Västermalmsgallerian i Stockholm exempelvis:

återvinning av textiler på Indiska

Indiska har ett samarbete med Myrorna, som tar hand om kläderna till förmån för socialt arbete i Sverige.

återlämning kläder Indiska

Det är bara att kliva in i affären och kasta kläderna i denna kartongtunna. That’s it.

H&M har också ett återvinningssystem där du kan lämna in dina begagnade plagg. Alla typer av kläder tas emot oavsett skick. De återvinns bland annat som nya textillfibrer. För varje återlämnad påse med kläder får du en rabattkupong.

Sedan har som sagt Myrorna själva, där man kan lämna in direkt, Fräsningsarmén mm. Men det jag tyckte att det var så bra att just att alla textiler och skor var välkomna – även de som skulle kastas. Annars tänker man (i alla fall jag – det kanske är klart för alla andra?) att man endast kan lämna in sådant som verkligen kan återanvändas. Sedan har kanske alla inte just Myrorna eller Frälsningsarmén nära sig. Då kan en vanlig klädkedja vara ett smidigare alternativ att göra sig av med sina textiler.

Det är klart att klädkedjor inte erbjuder denna tjänst enbart av välgörenhetsskäl. Det är ett sätt att få in kunder i butiken. Men det spelar ingen roll – viktigast är att de hjälper till att skapa en enkel rutin som gör att vi inte kastar så mycket textiler i soporna tycker jag. Så nästa gång ni ska gå ut och shoppa – passa på och ta med er kläder hemifrån och bli av med dessa på köpet:) (där fick jag till det, eller hur:)

Känner ni till några fler ställen där man enkelt och smidigt kan lämna in alla textiler, skor, väskor som man inte vill ha? Tipsa!

/Paulina

11 Kommentarer
 1. Hanna H says:

  Hos Kappahl kan man lämna kläder, hemtextilier, accessoarer och skor, även sådant som är trasigt bara det inte är vått eller mycket smutsigt:)

  Svara
 2. Susanne says:

  Röda korset tar emot gamla textilier, kläder, skor och väskor. Även trasiga, fläckiga och utslitna. Dom fraktas till Nederländerna med dom tomma blomlastbilarna och blir till bland annat isolering. Vet inte om dom finns på alla Röda korset butiker dock.

  Svara
 3. Erica says:

  Hemtex är ett annat ställe 🙂

  Tack för en bra blogg, ser fram emot ditt föredrag på IKEA i Helsingborg om några veckor!

  Svara
 4. Mona says:

  Hej!
  Att samla alla urvuxna/fläckiga/gamla kläder och textilier hemma kräver också lite smart förvaring.
  ReEasy har en smart återvinningsväska för textil som man kan använda som shoppingväska på vägen hem! Den kommer snart säljas på Smarta Saker också.
  Ett litet tips bara!
  Mona

  Svara
 5. Christina says:

  Stadium tar emot gamla saker, dock oklart om det främst var sportrelaterat, värt att kolla upp!

  Ps Tack för en mycket inspirerande blogg! Jag är en riktig organisations-nörd och riktugt njuter av alla tips!

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Tusen tack för tipset, Christina! Och så underbart att höra att du gillar bloggen! Jag blir lika överlycklig varje gång jag hör att mina tips uppskattas och kommer till nytta! Och att du tycker att den är inspirerande – det gör mig faktiskt lycklig. Hör gärna av dig om det är något specifikt du vill läsa om:)

   Svara
 6. Händelsevis says:

  Även Lindex har börjat samla in! Värt också att veta att det inte bara är kläder utan all textil, i alla fall hos hm och lindex. Så även grytlappar och misslyckade stickningar kan åka med 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!