Sommarförvaring för balkong och altan & tips på hur du håller ordningen där

Det här brevet fick jag från Tanja:

I helgen öppnade vi upp vårat sommarhus för säsongen och uterummet är ett enda virrvarr. Massor av plastiga sommarleksaker som trängs med diverse grillattiraljer för grillkvällar under sköna sommarkvällar. Både uterummet och våra altaner är egentligen superfina men har en tendens att se ut som en soptipp med allt löst som bara ligger och skräpar. Sommarleksakerna används visserligen så de är svåra att göra sig av med. Men när man äter middag och lekarna är slut för dagen skulle jag gärna slippa att se dem runt omkring.

Så till mitt önskemål. Skulle du vilja skriva ett inlägg i bloggen och sommarförvaring för både uterum och altan? Du skulle rädda många irritationsmoment under min sommar. 😉

Klart jag vill!

För att kunna åtgärda scenariot som Tanja beskriver ovan, så gäller det att göra två saker:

 1. hitta funktionella förvaringslösningar där man snabbt kan lägga undan saker som ligger framme
 2. skapa en rutin för detta – gärna tillsammans med resten av familjen:)

Vi börjar med nr 1.

Jag kan konstatera att det finns gott om sommarmöbler, men många är inte alls funktionella ur förvaringsperspektiv. Vilket är lite förvånande faktiskt. För vi är fler än Tanja som lätt vill få undan prylarna och då är det toppen om man kan förvara dem i möblerna.

Hillerstop har i alla fall tänkt på detta och tagit fram en serie som heter Bara Vara. Den har avtagbart lock som ger möjlighet till förvaring och består av två delar som kan kombineras på olika sätt till den lösning man önskar eller har plats för. Den har även hjul som man kan låsa, så att den är enkel att flytta. Otroligt genomtänkt måste jag säga. Ser ut så här:

Utemöbler med förvaring är även IKEA duktiga på. De har flera sådana serier. Här kommer några exempel:

Bänkar med förvaring i finns det några att välja på. Bänken Änsgö är samtidigt en förvaringslåda som ser ut så här:

Äpplarö bänk kan också kombineras på olika sätt samt kompletteras med en väggpanel, som man kan sätta upp hyllor på och då få till ännu mer förvaringsmöjligheter. Det finns även en variant med hjul på.

Ännu ett förslag är Hindö serien av plåt med skåp och hyllor som kan kombineras på olika sätt. Finns även en variant med både skåp och hyllor.

Det finns så klart fler sådana lösningar men ni förstår tanken – köp utemöbler med förvaring i. Det underlättar enormt.

Leksaker och diverse småprylar som Tanja beskriver kan man annars lätt stoppa undan genom att lägga dem stora korgar. Då kan de samlas på en plats i slutet av dagen. Det finns en uppsjö av dessa. Eller ännu bättre – en korg som man kan sitta på, så att den fyller flera funktioner. I den kan slänga i leksaker, handdukar eller filtar. Som den här Edblad klubben trådkorg:

Edblad klubben trådkorg som mak kan sitta på. Fast gällande korg så ska man först tänka igenom vad man vill förvara där Är det mindre leksaker som ska ligga där så lämpar sig kanske inte just trådkorg så bra utan då ska man leta efter en korg som inte är ihålig. Och så ska man tänka på om korgen ska stå ute eller under tak och anpassa materialvalet därefter.

OK. Då återstår punkt 2, dvs rutiner för ordning och reda. När man har skapat förutsättning 1, dvs att ha någonstans att lägga undan exempelvis leksaker som ligger utspridda på gräsmattan, så ska man just lägga dem där. Hur får man till detta? Lättast genom att skapa en rutin för det. Och att involvera barnen i den rutinen så att man slipper göra allt själv. Lättast att få en rutin att sitta är att koppla den på en annan rutin tycker jag. Exempelvis skulle undanröjningen av leksaker på altanen kunna kopplas ihop med att tvätta händerna innan maten. Alltså först städa undan leksakerna, sedan tvätta händerna och sedan mat. Och då är det undanröjt på altanen lagom till middagen:)

Hoppas att du fick nytta av tipsen, Tanja!

/Paulina

5 Kommentarer
 1. Busmamman says:

  Jag som varken har tak över min altan eller något förråd i närheten, är beroende av vattentäta förvaringar, t.ex dynlåda. Den jag har är fyll till bredden med alla dynor jag har till samtliga utemöbler (8 stolar och 2 baden-baden). Tyvärr har jag dåligt med förrådsutrymmen, så det begränsar även antalet möbler och förvaringslösningar, som annars skulle bli stående ute vintertid.

  Svara
  • Ylva says:

   Vi har samma problem och har för tillfället löst det med två dynboxar. En för dynorna och en för alla uteleksaker som barnen har. De är inte jättesnygga men vi köpte två likadana grå som smälter in bra med vårt grå hus. På vintern får båda dynboxarna stå ute. Dynorna bär vi upp på vinden och leksakerna får ligga kvar ute.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!