Så får du barnen att hjälpa till att skapa och behålla ordningen

Alla mår bra av ordning – så även barnen. Jag har upptäckt bara jag ger min son Viktor lite vägledning och förutsättningar så tycker han att det är kul att skapa och upprätthålla ordningen.

Några exempel på hur jag har gjort med både rutiner och förvaringslösningar för att få Viktor att hjälpa till:

När barnrummet ska städas delar jag upp det i mindre ”uppdrag”. Viktor kan vara väldigt ”anti” att städa tills jag just säger att han ska få i uppdrag att göra vissa saker. Uppklarade uppdrag kan självfallet bli kopplade till olika sorters belöningar, exempelvis koppla det till en viss speltid på Ipad eller att vi bygger en tågbana tillsammans. Det känns som att uppgiften att ”städa rummet” kan upplevas övermäktig för barn, men när man delar upp det så blir det mer greppbart och känns inte så betungande.

Barnens förvaring ska vara i barnens höjd – annars kan de inte hjälpa till att lägga sina saker på rätt plats. Viktor har en egen hängare där han hänger upp sina jackor när han kommer hem och en egen skohylla där han ställer sina skor. Dessa kan han nå och då kan kan faktiskt göra det själv och vi behöver inte hjälpa till.

så får du barnen att hjälpa till hemma

Att plocka efter sig själv efter maten är också en liten sak som barnen klarar av att hjälpa till med. Liksom att lägga sina smutsiga kläder i tvättkorgen. Vår tvättsortering består av fyra korgar, och där har jag förklarat för Viktor i vilken behållare han ska slänga sina smutsiga kläder (korgen för 40 graders tvätt), vilket han också gör. Ibland händer det att jag hittar lite kläder i hans lektält. De göms där just för att han ska slippa att gå till tvättkorgen… Men då är det bara att plocka upp dessa och tillsammans lösa uppgiften:)

I Viktors klädkammare har jag märkt hyllorna med bilder på kläder. Då är det också lättare att lägga kläderna på sin plats eller hitta snabbt. Han gillar faktiskt att hålla ordningen där!

Som sagt, när vi involverar barnen i att skapa och behålla ordningen och ger dem rätt förutsättningar för det, så får vi en hel del avlastning i vardagen.

Kanske självklart för alla – vad vet jag. Det var i alla fall mina tips för hur man kan få till barnvänliga förvaringslösningar samt rutiner – för mindre barn ska tilläggas. Jag återkommer när han är tonåring så får vi se hur vi lyckas upprätthålla detta:)

/Paulina

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!