Ordning och reda inte enbart en kvinnofråga

Internationella Kvinnodagen idag. Och då kan jag inte hjälpa att skriva ett inlägg om detta. För att det är så viktigt och för att det ligger mig så varmt om hjärtat.

För det första så tänker jag på alla dessa kvinnor inom näringslivet, offentliga sektorn, politiken men även nöjesindustrin, som ger mig näring och inspiration och visar att det går att förena karriär och barn. Och flera av mina vänner och bekanta gör det också. Alla dessa fantastiska kvinnor är mina inspirationskällor!

Sedan tänker jag på hur ordning och reda är en jämställdhetsfråga och att jämställdheten just börjar i hemmet. För några år sedan läste jag en undersökning där man hade följt ett antal par under tio års tid. De par som hade delat på föräldraledigheten och vab-dagarna skaffade fler barn och skiljde sig inte lika ofta. Man bar familjelasset tillsammans och männen fick en större förståelse för vilket jobb det innebar. Andra undersökningar visar att kvinnor lägger många fler timmar på hemarbete, trots att de arbetar lika mycket som männen. De känner huvudansvaret för hemmet, vilket gör att de inte vågar satsa på jobbet. Men ansvar för ett hem är ju bådas. Och med detta vill jag verkligen inte dra alla män över en kam. Jag känner själv många som är jämställda och även dem som både har huvudansvaret för barnen, sköter matlagningen och ordningen i hemmet. Men statistiskt sett är de undantag. Vad beror det på?

Jag tror att det både beror på att det alltid har varit så, samhällets förväntningar, men även ibland på kvinnors egna inställning. Det märker man även när kvinnor får barn – vissa klarar bara inte av att låta deras respektive hjälpa till, för det blir inte lika bra (enligt dem själva) eller inte exakt på deras sätt. Men priset de betalar för denna perfektionism kan bli högt.

ordning och reda inte enbart en kvinnofråga

Jag tror att alla mår bra av ordning och reda. Men det är orimligt att bara en person ska sköta den delen i ett hushåll. Vi måste våga kräva deltagande av resten av familjen. Men vi måste också våga släppa kontrollen då och då. Och sist men inte minst – vi kvinnor måste komma med färre pekfingrar och mer peppning gentemot varandra.

Så – jämställdheten inom hemmet och ordning och reda är viktig – oavsett om vi vill göra karriär eller bara ha ett skönare och mindre stressigt liv. Och det är inte så ”bara” heller – vi har ju bara ett liv och det gäller att njuta av det!

Något jag tänkte på i och med Internationella Kvinnodagen. Idag får vi fira oss själva – och varandra:)

/Paulina

fotokälla: https://instagram.com/beyonce

 

6 Kommentarer
 1. Sofie says:

  En väldigt viktig fråga som lyfts alldeles för sällan. I min relation fungerar det bra, nu, efter många diskussioner. Diskussioner som jag tycker inte borde behövas men som måste tas upp, tyvärr.

  Svara
 2. Anonym says:

  Så klokt – och sååå viktigt!
  Skulle vilja lägga till hur viktigt det är att vi kvinnor inte för gamla genusstyrda mönster och beteenden vidare till våra barn…Kräv samma insats av både döttrar och söner!
  Man blir rädd när dottern kan få för sig att sortera sina bröders kläder…. För att förtydliga detta har jag helt enkelt slutat sortera andra kläder än mina egna. Vill mannen ha sina kläder i en flyttkartong så får det bli så (hehe..) Inte direkt ordning och reda – men jämställt 🙂 Alla barn sorterar nu in sina egna kläder i garderoben innan lördagsgodiset (OK lite muta får man ju leva med…)

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Så roligt att läsa detta – håller så klart helt med! Jag har ju endast en en son men försöker verkligen lära honom detta. Och du har helt rätt – det är superviktigt att lära både söner och döttrar samma sak. Och ja – lite mutor får man leva med, bara budskapet går fram:) Tack för din kommentar!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!