Elektrisk rensning – så går du tillväga

Det här är viktigt, så nu drar jag mitt strå till stacken för att uppmärksamma det.

5 kg gamla batterier och elprylar skrotar hemma hos folk i genomsnitt. Det kan vara gamla eltandborstar, mobiltelefoner eller leksaker. Det är naturligtvis inte bra för miljön. Sedan är det ju så klart inte heller bra att ha saker hemma som man inte använder. Men trots att de flesta tycker att det är bra med återvinning så ligger det saker där hemma som ingen använder. Därför är det dags att göra ett elektrisk rens.

Lista på typiska ställen med gamla batterier och elprylar:

Badrumsskåp: Här gömmer sig eltandborstar och rakapparater.

Kylskåp: Vissa verkar tro att gamla batterier trivs bäst i kylskåp. Rensa!

Kökslåda: Eller – allt- i-allo låda. Här brukar det finnas gott om junk, batterier, ficklampor mm.

Tvbänk: Fjärrkontroller, miniräknare, surfplattor och spelkontroller. Sortera ut dem du inte använder längre.

Under sängen: Här kan man hitta läsplattor, stegräknare och massageapparater som inte används.

Källare, vind och förråd: Ett paradis för gamla elprylar! I oöppnade flyttkartonger kan laptops, mobiltelefoner, sjungande fiskar, discokulor, mini calls och andra historiska föremål gömma sig.

Leksakslådor: I barnens rum gömmer sig ofta mängder av leksaker med inbyggda batterier. Robotar, bilar, dockor, tåg och bebistelefoner.

Samla upp saker du hittar på dessa ställen. Sedan gör du ett urval enligt följande schema:

elektrisk rens förvaringsdrottningen

Lätt som en plätt, eller hur? Så – laga om trasigt, skänk om du känner någon som vill ha det, annars sälj. Och sist men inte minst – återvinn om prylen är utan räddning. Ta med till en miljöstuga eller återvinningscentral.

Detta görs nu runt om i Stockholm för att säljas på en loppis på Katarina Bangata (Bondens marknadstråket) den 17:e januari kl 13-18. Anordnas av BatteriåtervinningenAlla pengar går oavkortat till WWF. Det som inte går att använda eller laga kommer att lämnas in till återvinning.

Men oavsett om du bor i Stockholm eller någon annanstans – är bara att sätta igång och rensa:)

/Paulina

2 Kommentarer
 1. Ingrid says:

  Knepigt att göra sig av med gamla datorer och mobiltelefoner, tycker jag. Vore bra om man kunde hitta något sätt att definitivt radera all data på dem innan.
  Finns det något säkert sätt?

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Ingrid,

   Mobilen kan man nollställa – se bara till att du har fått över information som du behöver in i nästa. samma sak med datorerna fast lite knepigare har jag förstått det som. Jag brukar kasta allt i papperskorgen och därefter tömma denna när jag rensar datorn helt enkelt – det ska inte gå att återskapa. Men bäst är att göra bägge delar. Lite mer att läsa om detta för Mac här, samt att det ska vara säkert att kasta i papperskorgen och därefter tömma den. http://support.apple.com/sv-se/HT1820, men det skiljer mellan olika datormärken, så du ska nog leta info som gäller för din dator. Lite omständigt är det ju – tror att det just är därför folk ogärna gör sig av med sina gamla mobiler och datorer..

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!