Så lär du dig att kontinuerligt göra dig av med saker

Det är lätt att skaffa på sig prylar, men svårare att göra sig av med dem. Dock finns det några knep för att få en rutin på detta:

1. Rensa kontinuerligt 

Det är här årsplanen kommer in i bilden. Då blir det just kontinuerligt.

2. En in – en ut metoden

Den kör jag stenhårt i garderoben exempelvis. Det finns bara ett visst antal galgar, och det finns alltid något plagg som man använder mindre. Det som jag tar bort från galgen lägger jag för säkerhets skull i min mellanlanindningslåda. Där får det ligga tills lådan är full. Har jag inte saknat plaggen är det dags att göra sig av med dem.

Träning ger färdighet. Har man gjort detta ett antal gånger så blir man säkarare på vad man kommer alternativt inte kommer att sakna. De där vadderade kuverten som man har samlat på sig ifall man behöver dem någon gång – skickar man verkligen så många ömma paket så att man vill offra den ytan till att förvara dessa ifall man skulle behöva dem? Det kanske är bäst att köpa det där kuvertet när behovet uppstår om två år eller så..

När man går igenom sina saker kontinuerligt lär man sig dessutom mer om sig själv och vad man faktiskt använder eftersom man tvingas att fundera på det. Det leder förhoppningsvis till färre felaktiga köp framöver. En positiv bieffekt av det hela helt enkelt.

att rensa och göra sig av med saker

3. The gatekeeper

Ja, så skulle man kunna kalla det. Alltså att vara på sin vakt för allt som passerar dörren till hemmet. Det finns en hel del saker som man kan få gratis, men behöver du dem verkligen eller kommer de bara att skräpa ner hemmet? Jag är restriktiv på detta.

Så innan du bestämmer dig för att ta in en ny sak i hemmet, fundera på var du ska förvara den. Ibland gör det att man avstår från köpet. Slutligen – att göra sig av med är en kost som kräver övning som ger färdighet, så misströsta inte…

Ha en fortsatt glad påsk!

/Paulina

10 Kommentarer
 1. Camillas says:

  Hahaha skrattar högt så maken kommer och undrar varför, läser högt stycket om dom vadderade kuverten. Precis så är det hemma hos oss, jag SAMLAR vadderade kuvert, kan vara bra att ha 😉 Men ska gå direkt och kasta kassen där jag förvara dom.
  Är en samlare av stora mått. Såg dig på nyhetsmorgon i början på året och läser sen dess din blogg. Har fortfarande svårt att göra mig av mig saker MEN har fått in lite kasta och organisera tänk tack vare dig.
  Ha en trevlig kväll / Camilla

  Svara
  • Paulina says:

   Hahahaha! Det gjorde jag också, därav berättelsen:) Tills jag just kom på mig själv att det inte var speciellt rationellt trots allt:) Så kul att någon annan också känner igen sig! Blir för övrigt så glad över att du giller bloggen och tycker att den hjälper dig! Det är precis det som är förhoppningen med den:)

   Ha en underbar helg!

   Svara
 2. Erika says:

  Reblogga detta på Det Onda Goda… och kommenterade:
  Den här bloggen bör läsas av alla mina vänner för de flesta av er säger någon gång ”jag borde verkligen rensa ur förrådet”. Och här finns all inspiration ni behöver för att komma igång!

  Svara
 3. Farni says:

  Tack för inspirerande blogg!! Vi växer ur vår lägenhet med tre barn. Vi har rensat en hel del men nu tar ffa alla barnkläder mycket plats. Hur tänker du när du gör dig av med alla barnkläder? Jag har så svårt att göra mig av med många av dem. Tänk om man mot förmodan skaffa en ny. Dessutom är de så fina och gulliga.

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Farni,

   Roligt att höra att du gillar bloggen! Jag försöker alltid att göra mig av med saker som jag inte använder, alltså skulle jag sälja/skänka dessa. Men är du inte säker på om du kommer att behöva dem i framtiden eller inte, så kan man alltid låna kläder till sina vänner. Då blir de glada, kläderna återanvänds i stället för att samla damm och du vinner förvaringsutrymme.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!