Hur du gör en årsplan och följer den

Detta har jag tänkt att skriva om länge. Min årsplan alltså. Jag tipsade om att man ska göra  en i TV4 Nyhetsmorgon i början av året. Lite sen på det här med andra ord.. men nu kommer det en beskrivning för hur jag går till väga för att skapa en årsplan och sedan hitta små knep för att verkligen följa den:)

1. Skriv ner alla saker som du behöver göra på ett papper. För att fånga dessa, gå från rum till rum och anteckna. Försök att avgränsa utifrån platser och förvaringsutrymmen så att uppdragen i sig inte blir för stora.  Exempelvis i badrummet skrev jag ner: hyllor i stora skåpet, lådor i stora skåpet, lilla skåpet. Där har jag alltså 3 uppgifter. Gör samma sak i varje rum. Glöm inte extra utrymmen som vind och/eller garage om du har sådana samt andra saker som behöver röjas med jämna mellanrum som exempelvis bilen:)

2. När listan är klar delar du upp den i Schemalagt och Övrigt:

Årsplan

 Jag gör detta för att det ger mig större flexibilitet och därmed lust att utföra arbetsuppgifterna. Vissa saker måste schemaläggas, som t ex garderobsbyte från sommar till vinterkläder eller kylskåpsrensning, för att man vet att det ska göras en viss tid (garderobsbyte för att vädret kräver det och kylskåpsrensning är bra att schemalägga för att det inte ska bli för snuskigt där inne). Arbetsuppgifterna som står under Övrigt kommer att fungera som en checklista som man tar fram när man ska välja en uppgift. Så – du lägger in de schemalagda uppgifterna i din kalender – en per vecka. Under de övriga veckor som du inte har schemalagt något bokar du in en tid till att organisera, men skriver inte in specifikt vad det är. När tiden infaller (vanligtvis under en helg), så kollar du på listan och väljer en uppgift som känns mest angelägen att göra och som du har tillräckligt med tid med. Ibland har man nästan ingen tid, så då väljer man en liten uppgift som inte är så tidskrävande och tvärt om. Det menar jag ger en större flexibilitet och lust att utföra arbetsuppgifterna:)

I min årsplan finns 36 arbetsuppgifter att utföra, varav 12 st är schemalagda för att jag tycker att de ska utföras en viss tid. Resten väljer jag från listan efter vad som känns viktigast och mest lämpligt just den veckan – och bockar av det som är klart.  Det funkar för mig i alla fall:)

Lycka till med era årsplaner!

/Paulina

5 Kommentarer
 1. Linn says:

  Hej. Jag ska köpa en dymo men vet inte vilken som är bäst, präglingsmaskinen eller märkmaskinen?? Vill ju att det ska gå och ta bort lapparna utan att de lämnar fula märken. Vilken ska man välja??

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Linn,

   Det beror på vad du vill använda dem till. Jag har bägge och tycker att de lämpar sig till olika ändamål. På vissa ytor fäster etiketter från märkningsmaskinen bättre exempelvis, som på backar i garderoben. Men präglingsmaskinen gör vackrare etiketter tycker jag, och speciellt på ljus yta så funkar den bättre tycker jag. Oavsett, om du ska köpa en så tycker jag att präglingsmaskinen är att föredra. Gällande märken så lämnar den mindre märken, men det kan fortfarande finnas spår. Lycka till med ditt inköp!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!