The secret of ordning och reda

Jag får ofta frågan om hur man får andra att följa den ordning man har skapat. En stor del av framgången med detta är att faktiskt följa den – och få andra att följa den. Vilket inte alltid är så enkelt. Men här vill jag bara säga – ge inte upp. Om inte resten av familjen/medboende följer ordningen, ta upp det till diskussion och fråga varför. Kanske något speciellt gör att det blir svårt. Eller det kanske finns ett bättre sätt. Eller så förstår den/de andra inte varför det är så viktigt.

Ett litet knep kan vara att välja sina strider. Var är viktigast att hålla ordningen för dig? Vad retar du dig mest på om det är stökigt? Börja att slåss (inte bokstavligt och definitivt lugnt och pedagogiskt:) för den ordningen.

Tänk även på om det är något som ni lyckas hålla i ordning. Vad beror det på i så fall? Påpeka det till de andra för att uppmuntra.

Några rutiner som vi lyckas hålla hemma hos oss:

Ta fram våra schampo och andra badrumsaker när vi duschar och ställa tillbaka dem i skåpen när vi är klara. Det gör att badrummet alltid ser cleant ut.

Lägga kläder vi har använt för dagen antigen i tvätten eller tillbaka i garderoben. Tog ett tag att få den på plats men nu är det i princip som ett självspelande piano så inga saker att plocka upp efteråt. OK, kan hända att vi ibland glömmer plocka sonens kläder efter att vi har hjälpt honom att klä av sig, men annars funkar det:)

the-secret-of-ordning-reda

Sedan har vi saker som vi fortfarande inte lyckas med och som vi fortfarande jobbar på att hitta en rutin för,  t ex dagstidningar. Tanken (och den förberedda förvaringslösningen för detta) är att dagens tidning ska läggas i ett tidningsställ och kastas dagen därpå, men den tenderar ofta att hamna på bordet eller en av stolarna och högen växa.. Så alla rutiner är inte helt på plats men vi (jag) jobbar på att knäcka den (några tips där förresten?)

Vad har ni för rutiner som funkar och knep för att följa dessa? Och vilka kämpar ni fortfarande med?

/Paulina

16 Kommentarer
 1. Anonym says:

  Hej!
  Vi använder en ”grytlocksförvaring” från Ikea som vi satt upp på väggen. Där försöker vi ha tidningarna i datumordning och kasta den äldsta när en ny sätts dit. Funkar riktigt bra!
  Helena

  Svara
 2. Anna says:

  Vi läser dagstidningarna på paddan, så skönt när man inte druknar i papper. Det lilla som kommer på posten nu är räkningar (som inte behöver komma alls) samt lite reklam. Så om vi sätter upp skylt att vi inte vill ha reklam och fixar räkningarna direkt till banken, kan vi kassera vår postlåda – för då kommer det aldrig något där mer. Bra idé förresten, kanske skall fixa till det så!

  Svara
 3. Ulrika says:

  Hej Paulina!
  Jag vill tipsa dig om våran tidningsförvaring som jag anser är nära nog perfekt 😉 eftersom tidningarna inte ligger framme och det därför aldrig kan se stökigt ut.
  Vi har valt att offra en djup utdragslåda i köket, placerat längst ner och av bredden 40 cm. Där läggs alla dagstidningar och reklam direkt, utan mellanlagring. Det tar ca 2-3 veckor innan lådan är full, och då töms den och fraktas till pappersåtervinningen. Aktuell läsning finns alltid lätt åtkomlig, snyggt och dolt förvarat. Jag älskar dold och integrerad förvaring 🙂
  Kram
  Ulrika
  i Örebro

  Svara
 4. Josefin says:

  Hej!
  Tror också att det kan vara mellanlagringen som gör att rutinen inte fungerar. Släng tidningen när ni dukar för middagen.
  Vi har däremot problem med tidningar som typ Buffé som vi inte läser direkt. För dem har vi ännu ingen bra mellanförvaring.

  Svara
  • Paulina says:

   Jag vet – men mellanlagringen syftar till att man ska kunna läsa tidningen under dagen.. Men håller med – bra att få till en släng rutin mot kvällen helt enkelt:)

   Svara
 5. Kerstin Scchultz says:

  Hej! Vi har ett jättebra sätt att förvara våra dagstidningar. En bräda fäst på väggen, på kortsidan, med sju snedställda jack att sätta tidningarna i. Tar ingen plats o lätt att tillverka. Jag förklarar gärna närmare – eller skickar en bild – om du är intresserad.
  Hälsningar Kerstin Schultz

  Svara
 6. Catarina Olsson says:

  Hallå!
  Morgontidningen hamnar tillsammans med reklamen i återvinningen samma kväll den kom, ofta i samband med att vi dukar till middagen. Pappersinsamlingen har vi i en snygg tvättkorg lagom stor att rymma en papperskasse: bara att lyfta ur i handtagen å ta med tillmiljörummet. Korgen står lättillgängligt framme i köket där högen med reklam å post oftast hamnar. Om någon i hushållet missat att läsa något reklamblad så e det inte svårt att lyfta på locket till korgen å ta fram-det ligger ju liksom överst å det längre ned är ju inaktuellt.
  Vänligen catta
  Ps tack för en rolig blogg

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Catta,

   Skönt att ni har fått in den där rutinen att kasta tidningar i samband med middagen. Det ska jag prova. För det är själva rutinen som jag saknar – vi har ju också en återvinningsstation men utmaningen är att få tidningen dit.. ett litet försvar för detta är att vi inte vet om den andre har läst tidningen eller inte, och därför tenderar det att ligga framme, men jag tror att vi får bara bestämma oss att den ska till återvinningen. Som du säger – vill någon ha den så ligger den ju högst upp. Bra tips – tack! Och väldigt kul att du gillar bloggen!

   Svara
 7. Alexandra Bengtsson says:

  Min rutin är att rensa ordentligt, man ska inte behöva pussla in saker i skåpen när man ska ställa undan något.. det känns liksom lite lättare att plocka undan saker när det finns plats i skåpen. Sen har vi t.ex. nu vinterkläderna framme, då är sommarkläderna i lådor under sängen (ger mer plats och mindre röra). Denna ordningen kan vi båda hålla, men när det kommer till räkningar har en person liiite svårare för att lägga dem i lådan där de ska vara, det gäller även tomma kuvert som aldrig åker i soporna. Men det finns hopp 😉 Nya mappar till bokhyllan och jag hoppas det ska vara en lösning. Tidningar och post kan verkligen vara klurigt, vi har höga/smala plastbackar under diskbänken där tidningarna åker kanske varannan dag eller så och det funkar faktiskt ganska bra 🙂 Det är liksom lätt att slänga dem där..

  Svara
  • Paulina says:

   Håller med – lättare att lägga undan när det finns en grundordning. Gällande papper så har vi ju både ett postsystem och ett papperåtervinningssystem, men det är som sagt själva rutinen att flytta tidningen från tidingshhållaren till pappersåtervinningen som inte riktigt sitter.. Roligt att det funkar för er:) Tack för ditt inlägg, Alexandra!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!